Ako malá som mala strašne rada perníčky plnené slivkovým džemom namočené v čokoláde. Bohužiaľ, keď sa dnes pozriete na zloženie “tradičných” perníčkov v obchode, nie je to žiadna sláva. A to ani nevravím o tom, že perníčky sú suché a chuť čokolády si v poleve musíte predstavovať. Pritom je tak jednoduché upiecť si skvelé perníčky doma. Stačí vám pár poctivých surovín a výsledkom sú úžasne mäkučké perníčky, ktorých sa nebudete vedieť dojesť. 😉
To je teda ich jediné a najväčšie mínus. Sú tak strašne dobré, že vám jeden stačiť nebude. 😀
Plnené perníčky v čokoláde
Chod: DezertKuchyňa Slovenská/ČeskáNáročnosť: Jednoduché4
porcí30
minút40
minútMäkučké čokoládové perníčky plnené džemom pripomínajú detstvo a tradičné pardubické perníčky. Stačí pár poctivých surovín a výsledok je lepší, než z obchodu. 😉
Suroviny
350 g hladkej múky
170 g práškového cukru
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžička perníkového korenia
1/2 lyžičky škorice
50 ml medu
2 vajcia
63 g zmäknutého masla
- Na dokončenie
džem
čokoládová poleva
Postup
- Všetky suroviny na cesto zmiešame a ručne vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme na noc do chladničky.
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- Z cesta postupne odoberáme. Časť vždy vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske a vykrajujeme medovníčky. Môžete použiť akékoľvek formičky, ja mám najradšej kolieska, pretože džem pekne drží v strede a nesteká.
- Medovníčky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a nechávame medzi nimi priestor.
- Pečieme 5-10 minút (každá trúba pečie inak) a stále kontrolujeme. Keď začnú mať zlatohnedú farbu, medovníčky vytiahneme a necháme vychladnúť.
- Vychladnuté medovníčky potrieme džemom a spojíme ďalším medovníčkom.
- Nakoniec namáčame do čokoládovej polevy (ja som použila kombináciu čokoláda + maslo) a ukladáme na papier na pečenie. Môžeme ľubovoľne dozdobiť.
- Dáme do chladničky asi na 2 hodiny odpočinúť a máme hotovo.