Už dlho som sa chystala na francúzsky dezert Frasier a príchod jari a slniečka ma konečne motivoval upiecť túto ľahkú ovocnú tortu z nadýchaného cesta, francúzskeho vanilkového krému (Crème Pâtissière) a jahôd.
Torta je veľmi jednoduchá, nemusíte prekrojiť korpus ani sa zdĺhavo pokúšať o uhladenie krému, či náročné zdobenie. Čerstvé jahody sú v tomto prípade to najkrajšie a najchutnejšie zdobenie. 😉
Smotanovo-jahodová torta Frasier
Chod: DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Jednoduché12
1
hodina30
minút50
minútVýborná a jednoduchá torta z vláčneho kefírového cesta s ľahkým vanilkovým krémom a jahodami.
Suroviny
- Korpus
100 g krupicového cukru
3 malé vajcia
1 lyžička vanilkového extraktu
100 g masla
200 ml kefíru
250 g hladkej múky
1 zarovnaná lyžička prášku do pečiva
1 zarovnaná lyžička jedlej sódy
štipka soli
- Vanilkový krém
330 ml plnotučného mlieka
40 g kukuričného škrobu
3 žĺtky
2 lyžičky vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový struk (o tom ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky)
60 g krupicového cukru
330 ml smotany na šľahanie
5 plátkov želatíny
- Dokončenie
asi 25 rovnako veľkých jahôd
jahodový džem
Postup
- Korpus
- Trúbu predhrejeme na 180°C. Dno a boky tortovej formy s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie.
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Následne zašľaháme vanilkový extrakt.
- Kefír a maslo zohrievame v menšom hrnci na miernom plameni, pokiaľ sa maslo nerozpustí. Zmes nesmie byť horúca, ale iba vlažná.
- V zvlášť mise zmiešame múku s práškom do pečiva, sódou a soľou.
- K vaječnej zmesi za stáleho miešania pridávame striedavo trochu kefíru s maslom a múčnu zmes, až kým všetko neminieme.
- Cesto vlejeme do formy a dáme piecť. Pečieme asi 50 minút, kľudne dlhšie, korpus je vďaka kefíru taký mokrejší a musí sa dobre prepiecť. Každá trúba pečie trochu inak, že je korpus upečený zistíme tak, že do stredu zapichneme drevenú špajdľu a keď je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, korpus je hotový. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Vanilkový krém (Crème Pâtissière)
- Vanilkový struk rozrežeme, dreň vyškriabeme a vložíme do menšieho hrnca, spolu s mliekom a šupkou z vanilkového struku, aby sme z neho dostali všetky chute. Na miernom ohni pomaly zohrievame a tesne pod bodom varu odstavíme a vanilkový struk vyberieme.
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme a keď sa spoja, prišľaháme škrob. Za stáleho miešania pomaly vlejeme teplé vanilkové mlieko.
- Všetko vlejeme späť do hrnca s mliekom a na slabom plameni za stáleho miešania varíme asi 2 minúty, kým puding nezhustne. Puding odstavíme, prelejeme do misky a zakryjeme potravinárskou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu. Zabránime tak vytvoreniu šupky na povrchu. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
- Dokončenie
- Tortovú formu alebo kruh s priemerom 20 cm jemne potrieme maslom a vystelieme ho papierom na pečenie tak, aby papier trčal cez okraj.
- Vychladnutý tortový korpus zrežeme dorovna a vložíme ho do tortovej formy.
- Korpus potrieme jahodovým džemom, pričom necháme asi 1 cm okraj bez džemu.
- Asi 1/2 jahôd očistíme a rozkrojíme na polovicu. Rozložíme ich dokola korpusu rezom k papieru.
- Želatínu namočíme do studenej vody a necháme 10 minút nabobtnať.
- Vychladnutý puding mixérom prešľaháme, aby nám v kréme nezostali hrudky. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu a ručne ju opatrne vmiešame do pudingu.
- Zo želatíny v rukách vymačkáme prebytočnú vodu a v malom hrnci ju na veľmi slabom plameni zohrievame, kým sa nerozpustí (nesmie vrieť).
- Do rozpustenej želatíny pridáme lyžicu krému a dobre premiešame. Zmes vlejeme k zvyšku krému a prešľaháme metličkou, aby sa všetko pekne spojilo.
- Krém vlejeme do formy tak, aby boli jahody zakryté, uhladíme a dáme na noc do chladničky.
- Na druhý deň odstránime tortový kruh a papier na pečenie. Zvyšné jahody nakrájame na plátky a tortu dozdobíme.
- Aby sa nám jahody krásne leskli a nevysychali, asi dve lyžice jahodového džemu zohrejeme na miernom plameni a jahody potrieme tenkou vrstvou ešte horúceho džemu.
Poznámky
- Recept mám z blogu Pradobroty.