Tekvicová torta so slaným karamelom

Pre mňa torta tohtoročnej jesene. 🙂 Nadýchaný tekvicový korpus, jemný krém z krémového syra, slaný karamel a karamelizované orechy, to je kombinácia, ktorá nikdy neomrzí.

Tekvicová torta so slaným karamelom

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertNáročnosť: Stredne náročné
Počet porcí

10

porcí
Čas prípravy

1

hodina 

30

minút
Doba pečenia

45

minút

Nadýchaný tekvicový korpus, jemný krém z krémového syra, slaný karamel a karamelizované orechy, to je kombinácia, ktorá nikdy neomrzí.

Suroviny

  • Cesto
  • 1 hokkaido tekvica (asi 800 g)

  • 3/4 hrnčeka trstinového cukru

  • 200 g zmäknutého masla

  • 3 vajcia (izbovej teploty)

  • 1/4 lyžičky soli

  • 2 lyžičky škorice

  • 1 lyžička mletého zázvoru

  • 1/4 lyžičky mletého muškátového oriešku (môžeme použiť aj zmes perníkového korenia)

  • 2,5 hrnčeka hladkej múky

  • 1lyžička jedlej sódy

  • Karamel
  • 1 hrnček krupicového cukru

  • 1/2 lyžičky soli

  • 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie (33%)

  • 1/4 hrnčeka vody

  • Karamelizované orechy
  • 1/2 hrnčeka pekanových alebo vlašských orechov

  • 2 lyžice trstinového cukru

  • 1 lyžica masla

  • 1/4 lyžičky soli

  • štipka škorice

  • Krém
  • 400 g krémového syra (napr. Lučina, Palouček…)

  • 1 vanilkový cukor

  • 2 lyžice karamelovej polevy

Postup

  • Cesto
  • Rúru predhrejeme na 200°C a plech vystelieme papierom na pečenie. Tekvicu dobre umyjeme, vydlabeme semienka a pokrájame na kúsky.
  • Kúsky tekvice rozložíme na plech, pokvapkáme 1/2 hrnčekom vody, posypeme asi tretinou z celkového množstva cukru, čo do cesta pôjde a pečieme asi 30 minút domäkka. Necháme mierne schladnúť a všetko rozmixujeme na pyré. Necháme úplne vychladnúť.
  • Rúru rozohrejeme na 180°C a dve tortové formy s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie.
  • Maslo s cukrom, korením a soľou utreme do peny, postupne zapracujeme vajíčka, múku so sódou a nakoniec aj tekvicové pyré.
  • Cesto vylejeme do foriem a pečieme asi 45 minút. Či už sú korpusy upečené zistíme tak, že do stredu zapichneme drevenú špajdlu a keď je po vytiahnutí suchá a nie sú na nej kúsky cesta, korpus je upečený. Korpusy necháme úplne vychladnúť.
  • Vychladnuté korpusy môžeme zvrchu zrezať, ak je treba zarovnať a potom oba prerežeme ešte na polovicu. Tak nám vzniknú štyri tenšie korpusy na tortu.
  • Karamel
  • Cukor s vodou varíme na miernom plameni za občasného premiešania do zlatej farby. Dávame pozor, aby príliš nezhnedol, keď je karamel zlatý, odstavíme.
  • Kým sa varí karamel, zohrejeme smotanu takmer až k bodu varu a po odstavení vlejeme do horúceho karamelu. Vmiešame soľ a necháme karamel vychladnúť.
  • Karamelizované orechy
  • Orechy s cukrom, maslom, soľou a škoricou za stáleho miešania zahrievame na panvici, kým sa všetko nespojí a neskaramelizuje. Vylejeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Po vychladnutí nalámeme na kúsky.
  • Krém
  • Krémový syr zmiešame s vanilkovým cukrom a dvoma lyžicami vychladnutého karamelu.
  • Dokončenie
  • Už nám zostáva to všetko iba zložiť do dokonalej torty. 🙂
  • Spodný korpus potrieme krémom a poriadne pokvapkáme karamelom, zakryjeme druhým korpusom a opakujeme postup. Položíme tretí korpus, opäť krém a karamel a zakryjeme vrchným korpusom. Ten potrieme krémom, posypeme nasekanými karamelizovanými orechami a poriadne poleje zvyšným karamelom, ktorý môžme nechať aj trochu stekať po bokoch.
  • Dáme na pár hodín (ideálne na noc) do chladničky. Pred podávaním doporučujem vytiahnuť aspoň na 1-2 hodiny z chladničky.Kúsok tekvicovej torty so svetlým krémom pekanovými orechami a poliata karamelom na šedom tanieri, zlatá vidličkana drevenom stole okolo vysypané pekanové orechy v pozadí hokkaido tekvica.

Pridať komentár