Táto kokosová torta s mandľami je jedna z najlepších, aké som kedy jedla! A pokiaľ máte radi Raffaello guľôčky, určite si ju tiež obľúbite, pretože torta chutí úplne autenticky. Nadýchaný korpus, úžasný kokosový krém s kúskami oplátok a kokosová vrstva v strede…milovníci kokosu vás budú nosiť na rukách.
Torta nie je vôbec náročná a pritom vypadá krásne elegantne, tak pokiaľ chcete prekvapiť a upiecť niekomu tortu, je to tá pravá. Ja som ju piekla už niekoľkokrát a vždy mala veľký úspech. Nedajte sa odradiť množstvom surovín, všetko bez problémov kúpite v supermarkete, mnohé máte určite aj doma.
Fantastická Raffaello torta
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Stredne náročná12
servings2
hodín1
hodina20
minútFantastická torta, ktorá chutí úplne ako Raffaello! Dokonalý darček pre milovníkov mandlí a kokosu. Na oslave sa po nej len zapráši.
Suroviny
- Korpus
6 vajec izbovej teploty
6 lyžíc polohrubej múky
1/2 balíčku prášku do pečiva
6 lyžíc krupicového cukru
- Kokosový krém
1 Salko
125 g mascarpone
10 g zmäknutého masla
2 kokosové Delissy
1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
- Kokosový korpus
4 bielky
1/2 hrnčeka krupicového cukru
100 g strúhaného kokosu
1/2 lyžice kukuričného škrobu
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžica citrónovej šťavy
- Krém na potretie torty
350 g mascarpone
1 lyžica práškového cukru
60 ml smotany na šľahanie
14 g zmäknutého masla
- Na dokončenie
ríbezľový džem
mandle plátky
strúhaný kokos
Raffaello gulôčky
Postup
- Korpus
- Trúbu si predhrejeme na 180°C.
- Oddelíme bielka od žĺtkov a žĺtka vymiešame elektrickým mixérom dopenista. Zvlášť v miske vyšľaháme sneh z bielkov. Dôležité je, aby miska, v ktorej šľaháme, nebola mastná. Sneh z bielkov je vtedy tak akorát, keď nám po rýchlom prevrátení misky dole hlavou nevytečie a zostane v miske.
- Zvlášť zmiešame múku s práškom do pečiva.
- K žĺtkam zľahka vmiešame sneh z bielkov a nakoniec vareškou primiešame múku s práškom do pečiva.
- Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie, vlejeme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre asi 30-40 minút. Že je korpus upečený zistíme tak, že do stredu zapichneme drevenú špajdľu a keď je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, korpus je hotový. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Kokosový krém
- Salko a mascarpone vymiešame mixérom krátko a na nízkych otáčkach a vmiešame zmäknuté maslo.
- Do krému primiešame rozdrvené Delissy a kokos a odložíme do chladničky.
- Kokosový korpus
- Trúbu predhrejeme na 170°C.
- Z bielkov vyšľaháme polotuhý sneh, pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Primiešame kokos, kukuričný škrob zmiešaný s práškom do pečiva a nakoniec citrónovú šťavu.
- Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie, vlejeme kokosové cesto a pečieme na 170°C asi 30-40 minút dozlatova.
- Vytiahneme z trúby a necháme vychladnúť.
- Krém na potretie torty
- Mascarpone si vyšľaháme s cukrom na nízkych otáčkach. Zvlášť vyšľaháme vychladenú smotanu na šľahanie. Dávame pozor, aby sme ju neprešľahali, mala by byť hotová asi za 2 minúty. Ak sa vám bude zdať, že už je vyšľahaná, hneď vypnite mixér.
- Smotanu zľahka vmiešame k mascarpone.
- Nakoniec vmiešame maslo a krém odložíme do chladničky.
- Dokončenie torty
- Vychladnutý tortový korpus prerežeme na polovicu a obe časti potrieme tenkou vrstvou džemu.
- Na spodný korpus natrieme 1/2 kokosového krému. Na krém položíme kokosový korpus, na ktorý natrieme druhú polovicu kokosového krému.
- Na kokosový krém položíme druhý korpus s džemom potretou stranou dolu.
- Celú tortu zatrieme mascarpone krémom, boky obsypeme mandľovými plátkami, vrch kokosom a dozdobíme Raffaello guľôčkami.
- Dáme aspoň na 5 hodín odležať do chladničky.
Poznámky
- Receptom som sa inšpirovala na blogu Lady Marmelade, ktorý som si mierne upravila, aby bol ľahší a menej sladký.