Tartaletky s čokoládovým krémom a mandarínkovým želé

Ďalší recept na tartaletky do zbierky. 🙂 Mám tieto malé košíčky z krehkého cesta plnené krémom hrozne rada, keď ich k tomu ešte krásne dozdobíte, efektný dezert máte na stole. A super je, že ich netreba krájať, každý má svoj vlastný košíček.

Kombináciu čokolády a pomarančov určite poznáte, čo tak ale skúsiť menej tradičnú kombináciu čokolády a mandaríniek. Korenená mandarínková želatína a čokoládový crème pâtissière sa krásne dopĺňajú. Ak máte chuť vyskúšať niečo netradičné, objaviť nové kombinácie chutí, tieto tartaletky sú tie pravé. 🙂

Keď sa vám tartaletky zapáčia, určite doporučujem skúsiť aj tartaletky s vanilkovým krémom dozdobené čerstvým ovocím, výborné tartaletky s lemon curd, alebo netradičné slané bryndzové tartaletky.

Tartaletky s čokoládovým krémom a mandarínkovým želé

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

16

Čas prípravy

2

hodín 

30

minút
Doba pečenia

12

minút

Čokoláda a mandarínky tvoria skvelú kombináciu. A v košíčku z krehkého cesta dozdobené čerstvými mandarínkami ešte aj krásne vypadajú.

Suroviny

  • Cesto (Pâte sucrée)
  • 250 g hladkej múky

  • 150 g zmäknutého masla

  • 90 g práškového cukru

  • 30 g mletých mandlí

  • 1 vajce

  • štipka soli

  • 1 lyžička vanilkového extraktu (o tom, ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)

  • Čokoládový crème pâtissière
  • 150 g krupicového cukru

  • 4 žĺtky

  • 60 g hladkej múky

  • 400 ml mlieka

  • 20 g masla

  • 160 g horkej čokolády (aspoň 50% kakaa)

  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

  • 10 lyžíc mlieka

  • Mandarínková želatína
  • 10 g jemne mletej želatíny (mne sa osvedčila jemne mletá želatína “na stuženie krémov” Dr.Oetker)

  • 200 ml vody

  • 1 lyžička mletej škorice

  • 1 lyžička mletého zázvoru

  • 2 hviezdičky badiánu

  • 10 klinčekov

  • 1/2 lyžičky kardamómu

  • štipka mletého čierneho korenia

  • 2 lyžice krupicového cukru

  • 300 ml čerstvej mandarínkovej šťavy (asi 12 mandaríniek)

  • Dozdobenie
  • čerstvé mandarínky

Postup

  • Cesto
  • Všetky suroviny na cesto zmiešame a ručne vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
  • Po menších častiach cesto odoberáme a natenko vyvaľkáme. Vystelieme ním formičky na tartaletky a kraje jemne pritlačíme. Ak máte formičky na tartaletky s nepriľnavým povrchom, nemusíte ich potierať maslom. Koliečka môžete vykrajovať priamo formičkami alebo napr. pohárom s podobným priemerom. Placka zo svetlého krehkého cesta vo nerezovej formičke na tarataletky
  • Dno poprepichujeme vidličkou a pečieme v trúbe vyhriatej na 170°C asi 12 minút dozlatova a necháme vychladnúť. Vychladnuté tartaletky vyberieme z formičiek.
    Košíček na tartaletku zo svetlého krehkého cesta vtlačený do nerezovej formičky na tarataletky
  • Čokoládový krém
  • Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Postupne primiešame múku.Vajcia s cukrom vyšľahané do svetlej peny v antikorovej mise
  • 400 ml mlieka zohrievame tesne pod bod varu, odstavíme a za stáleho miešania metličkou pomaly prilievame k žĺtkovej zmesi. Keď vmiešame všetko mlieko, krém prelejeme do hrnca a na miernom plameni za stáleho miešania metličkou privedieme k varu. Varíme aspoň 3 minúty, kým sa múka neprevarí (prestaneme cítiť múčnu arómu).
  • Odstavíme a primiešame maslo.
  • Nalámanú čokoládu s vanilkovým extraktom a 10 lyžicami mlieka rozpustíme vo vodnom kúpeli. Čokoládu vlejeme do žĺtkového krému a cukrárskou stierkou dobre vmiešame.
  • Krém zakryjeme potravinárskou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu a necháme vychladnúť. Vychladnutý krém dáme aspoň na hodinu do chladničky. Čokoládový krém v bielej mise zakrytý potravinárskou fóliou
  • Mandarínková želatína
  • Mletú želatínu zmiešame s 2 lyžicami vody a necháme nabobtnať.
  • Do menšieho hrnca dáme 200 ml vody, všetko korenie a cukor. Privedieme k varu a na miernom plameni varíme asi 5 minút.
  • Mandarínky si odšťavíme a cez sítko precedíme k vode s korením. Znova zahrejeme do horúca (nemusí už vrieť), odstavíme a pridáme nabobtnanú želatínu. Dobre rozmiešame, aby sa nám želatína rozpustila.
  • Precedíme do misky a necháme vychladnúť na izbovú teplotu (dávame pozor, aby sme ju nenechali chladnúť moc dlho a želatína nezačala tuhnúť).
  • Dokončenie
  • Tartaletky plníme až v deň servírovania, aby nám cesto pod krémom moc nezmäklo. Na dno košíčka natrieme čokoládový krém a zarovnáme. Košíček z krehkého cesta plnený čokoládovým krémom na mramorovom povrchu
  • Na krém nalejeme vrstvu želatíny a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky.
  • Dozdobíme čerstvými mandarínkami a môžeme podávať.Košíček z krehkého cesta plnený čokoládovým krémom poliatym mandarínkovou želatínou dozdobený čerstvými mandarínkami na čiernom povrchu okolo mesiačiky mandarínky, hviezdička badiánu, horká čokoláda a zelený citrus s listom

Poznámky