Ďalší recept na tartaletky do zbierky. 🙂 Mám tieto malé košíčky z krehkého cesta plnené krémom hrozne rada, keď ich k tomu ešte krásne dozdobíte, efektný dezert máte na stole. A super je, že ich netreba krájať, každý má svoj vlastný košíček.
Kombináciu čokolády a pomarančov určite poznáte, čo tak ale skúsiť menej tradičnú kombináciu čokolády a mandaríniek. Korenená mandarínková želatína a čokoládový crème pâtissière sa krásne dopĺňajú. Ak máte chuť vyskúšať niečo netradičné, objaviť nové kombinácie chutí, tieto tartaletky sú tie pravé. 🙂
Keď sa vám tartaletky zapáčia, určite doporučujem skúsiť aj tartaletky s vanilkovým krémom dozdobené čerstvým ovocím, výborné tartaletky s lemon curd, alebo netradičné slané bryndzové tartaletky.
Tartaletky s čokoládovým krémom a mandarínkovým želé
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché16
2
hodín30
minút12
minútČokoláda a mandarínky tvoria skvelú kombináciu. A v košíčku z krehkého cesta dozdobené čerstvými mandarínkami ešte aj krásne vypadajú.
Suroviny
- Cesto (Pâte sucrée)
250 g hladkej múky
150 g zmäknutého masla
90 g práškového cukru
30 g mletých mandlí
1 vajce
štipka soli
1 lyžička vanilkového extraktu (o tom, ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)
- Čokoládový crème pâtissière
150 g krupicového cukru
4 žĺtky
60 g hladkej múky
400 ml mlieka
20 g masla
160 g horkej čokolády (aspoň 50% kakaa)
2 lyžičky vanilkového extraktu
10 lyžíc mlieka
- Mandarínková želatína
10 g jemne mletej želatíny (mne sa osvedčila jemne mletá želatína “na stuženie krémov” Dr.Oetker)
200 ml vody
1 lyžička mletej škorice
1 lyžička mletého zázvoru
2 hviezdičky badiánu
10 klinčekov
1/2 lyžičky kardamómu
štipka mletého čierneho korenia
2 lyžice krupicového cukru
300 ml čerstvej mandarínkovej šťavy (asi 12 mandaríniek)
- Dozdobenie
čerstvé mandarínky
Postup
- Cesto
- Všetky suroviny na cesto zmiešame a ručne vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
- Po menších častiach cesto odoberáme a natenko vyvaľkáme. Vystelieme ním formičky na tartaletky a kraje jemne pritlačíme. Ak máte formičky na tartaletky s nepriľnavým povrchom, nemusíte ich potierať maslom. Koliečka môžete vykrajovať priamo formičkami alebo napr. pohárom s podobným priemerom.
- Dno poprepichujeme vidličkou a pečieme v trúbe vyhriatej na 170°C asi 12 minút dozlatova a necháme vychladnúť. Vychladnuté tartaletky vyberieme z formičiek.
- Čokoládový krém
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Postupne primiešame múku.
- 400 ml mlieka zohrievame tesne pod bod varu, odstavíme a za stáleho miešania metličkou pomaly prilievame k žĺtkovej zmesi. Keď vmiešame všetko mlieko, krém prelejeme do hrnca a na miernom plameni za stáleho miešania metličkou privedieme k varu. Varíme aspoň 3 minúty, kým sa múka neprevarí (prestaneme cítiť múčnu arómu).
- Odstavíme a primiešame maslo.
- Nalámanú čokoládu s vanilkovým extraktom a 10 lyžicami mlieka rozpustíme vo vodnom kúpeli. Čokoládu vlejeme do žĺtkového krému a cukrárskou stierkou dobre vmiešame.
- Krém zakryjeme potravinárskou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu a necháme vychladnúť. Vychladnutý krém dáme aspoň na hodinu do chladničky.
- Mandarínková želatína
- Mletú želatínu zmiešame s 2 lyžicami vody a necháme nabobtnať.
- Do menšieho hrnca dáme 200 ml vody, všetko korenie a cukor. Privedieme k varu a na miernom plameni varíme asi 5 minút.
- Mandarínky si odšťavíme a cez sítko precedíme k vode s korením. Znova zahrejeme do horúca (nemusí už vrieť), odstavíme a pridáme nabobtnanú želatínu. Dobre rozmiešame, aby sa nám želatína rozpustila.
- Precedíme do misky a necháme vychladnúť na izbovú teplotu (dávame pozor, aby sme ju nenechali chladnúť moc dlho a želatína nezačala tuhnúť).
- Dokončenie
- Tartaletky plníme až v deň servírovania, aby nám cesto pod krémom moc nezmäklo. Na dno košíčka natrieme čokoládový krém a zarovnáme.
- Na krém nalejeme vrstvu želatíny a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky.
- Dozdobíme čerstvými mandarínkami a môžeme podávať.
Poznámky
- Receptom som sa inšpirovala na blogu Pradobroty.