Vianoce, to sú pre mňa večery pri stromčeku, s rodinou pri vianočných rozprávkach, ktoré sme videli tisíckrát a aj tak ich každý rok pozeráme znova, s vareným vínkom v ruke a tanierom medovníčkov na stole.
Bez medovníčkov si Vianoce skutočne neviem predstaviť. Vždy sme sa so sestrou nevedeli dočkať pečenia, nadšene sme vykrajovali každá svoje obľúbené tvary, ktoré sme potom parádne ozdobili. S maminou sme skúšali rôzne recepty na “zaručene mäkké” medovníčky, ktoré boli zaručene mäkké len do vychladnutia. Ani mesiac v krabici s jabĺčkom im nepomohol. 😀
Až sme od tety dostali tento recept a poviem vám, lepšie medovníčky som nikdy nejedela. Je to už pár rokov a my každý rok pečieme tieto, sú mäkké hneď po upečení, aj po mesiaci v komore. Recept som už rozdala na všetky strany a odvšadiaľ som dostala samé nadšené ohlasy. Rada sa aj s vami teraz podelím o ten najlepší recept na (skutočne) overené mäkké medovníčky. 🙂
Urobte si dobrý čajík, či varené vínko a užite si pečenie. Nevadí, že budete mať múku až za ušami a kuchyňa bude vypadať ako po výbuchu, vôňa čerstvo upečených medovníčkov a vianočná atmosféra za to stoja. 🙂
Výborné (skutočne) mäkké medovníčky
Chod: DezertKuchyňa Slovenská/ČeskáNáročnosť: Jednoduché4
porcí30
minút40
minútNajlepšie medovníčky, aké som kedy ochutnala! Podľa iného receptu už ani nepečiem, sú mäkučké hneď po upečení, aj po mesiaci v krabici.
Suroviny
350 g hladkej múky
190 g práškového cukru
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžička perníkového korenia
1 lyžička škorice
50 ml medu
2 vajcia
63 g zmäknutého masla
1 vajce na potretie
- Poleva na zdobenie
1 bielok
200 g práškového cukru
Postup
- Všetky suroviny na cesto zmiešame a ručne vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme na noc do chladničky.
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- Z cesta postupne odoberáme. Časť vždy vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske a vykrajujeme medovníčky.
- Medovníčky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a nechávame medzi nimi priestor.
- Tajomstvom mäkkých medovníčkov je pečenie. Pečieme ich skutočne krátko. Keď začnú mať zlatú farbu, medovníčky vytiahneme, nečakáme, kým zhnednú.
- Pečieme 5-10 minút na 180°C a stále kontrolujeme (každá trúba pečie inak). Hneď po vytiahnutí ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby boli lesklé a necháme vychladnúť.
- Zdobenie medovníčkov
- Bielok vareškou vymiešame s preosiatym cukrom (prípadne pridáme potravinárske farbivo) a pomocou zdobiaceho vrecka zdobíme medovníčky.
Poznámky
- Medovníčky skladujeme v dobre uzatvorenej nádobe na chladnom mieste. Vydržia skutočne dlho (pokiaľ ich nezjete, chutia výborne).