Po pralinkách s nivou Vás už iste neprekvapí ďalšia nezvyčajná kombinácia, dezert s olivami. 🙂 Tieto sušienky z treného lineckého cesta plnené ganache z bielej čokolády a olivového oleja a čierne olivy obalené v cukre, sú skvelé! Recept je z knihy jedného z najlepších českých cukrárov Josefa Maršálka a rozhodne stojí za vyskúšanie. 😉
Nebojte sa zdanlivo bláznivej kombinácie. Chuť olív je tam veľmi jemná, ganache je krásne krémová a dopľňa sa s krehkou sušienkou. A kolieska sladkých olív tomu celému dodávajú šmrnc. 🙂
Viedenské oreo s olivami podľa Josefa Maršálka
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché20
porcí1
hodina20
minútSušienky z treného lineckého cesta plnené ganache z bielej čokolády a olivového oleja a čierne olivy obalené v cukre chutia perfektne!
Suroviny
- Cesto
180 g hladkej špaldovej múky
175 g zmäknutého masla
70 g práškového cukru
23 g čierneho kakaa (napr. toto od Dr.Oetker)
30 g bielkov (asi 1 menšie vajce)
štipka soli
10 g rumu
- Olivová ganache
150 g bielej čokolády
65 g smotany na šľahanie 33% (izbovej teploty)
100 g olivového oleja extra virgin
- Olivy
40 g čiernych olív
80 g krupicového cukru
Postup
- Cesto
- Rúru predhrejeme na 160°C. Plech si vystelieme papierom na pečenie.
- Zmäknuté maslo dobre vyšľaháme s cukrom, soľou, bielkom a rumom. Ručne vmiešame múku zmiešanú s kakaom a cestom hneď naplníme zdobiace vrecko s veľkou cukrárskou hviezdicovou špičkou. Cesto sa musí hneď použiť, inak príliš stuhne.
- Na plech s papierom na pečenie striekame krúžky s priemerom asi 5 cm.
- Pečieme do polotuha cca 20 minút. Sušienky musia mať navrchu takú pevnejšiu krustičku, ale na tlak sú mäkké. Po vychladnutí ešte stvrdnú.
- Necháme vychladnúť.
- Olivová ganache
- Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, odstavíme a vmiešame smotanu izbovej teploty.
- Veľmi pomaly za stáleho miešania prilievame olivový olej, až kým nám nevznikne hladká ganache. Misu zakryjeme potravinovou fóliou a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Olivy
- Olivy nakrájame na tenké kolieska, ktoré servítkom dobre vysušíme.
- Dáme ich do misky, zasypeme cukrom, premiešame a necháme 30 minút odležať. Nie dlhšie, aby nám cukor príliš nenavlhol.
- Olivy aj s cukrom vysypeme do cedníku a potrasieme, aby prebytočný cukor opadal. Olivy rozložíme na drevenú dosku alebo na tanier a necháme ich pri izbovej teplote oschnúť.
- Dokončenie
- Na polovicu sušienok nastriekame pomocou cukrárskeho sáčku s hladkou špičkou olivovú ganache, na každú dáme tri olivové kolieska, prikryjeme druhou sušienkou a mierne pritlačíme.
- Necháme do druhého dňa v chladničke rozležať.