Skutočne dobrý recept na americké sušienky s kúskami čokolády som hľadala tak strašne dlho, že som sa už cítila ako Monica z Priateľov, ktorá hľadala tajný recept na sušienky babičky Phoebe. 🙂 Sušienky boli fajn, ale boli buď moc tvrdé, gumové alebo suché. Nikdy to nebolo ono. Až som raz na skvelom blogu Handle the Heat narazila na tento recept a už nikdy nikdy nikdy nebudem robiť iné!
Sušienky sú perfektné, tak akorát sladké, na povrchu zlaté, no v strede mäkučké a vláčne s veľkými kúskami čokolády. Sú to tie najlepšie sušienky, aké som v živote jedla (a to som ich už ochutnala vážne kopu) a kamkoľvek som ich priniesla, každý z nich bol nadšený.
A najlepšie je, že príprava vám zaberie menej času, než keby ste si skočili kúpiť nejaké (ani zďaleka tak dobré) sušienky do obchodu. Dokonca si môžete do mrazáku schovať už pripravené guľôčky z cesta a v prípade najvyššej potreby, ich máte upečené za pár minút. 😉
Dokonalé americké cookies s kúskami čokolády
Chod: DezertKuchyňa AmerickáNáročnosť: Jednoduché26
servings20
minút12
minútNajlepší recept na sušienky s kúskami čokolády, ktoré vydržia dlho mäkké a vláčne a chutia úžasne.
Suroviny
380 g hladkej múky
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžička soli
225 g masla
80 g krupicového cukru
220 g trstinového cukru
2 lyžičky vanilkového extraktu (o tom ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky)
2 veľké vajcia
340 g horkej čokolády (nasekanej)
Postup
- Trúbu si predhrejeme na 180°C. Múku zmiešame so sódou a soľou. Trstinový cukor si pomelieme v kuchynskom drtiči, aby bol jemnejší.
- V zvlášť miske vymiešame maslo s cukrom a pomletým trstinovým cukrom do svetlej peny a prišľaháme vanilkový extrakt a vajíčka.
- Mixérom zmiešame múčnu a maslovú časť a nakoniec vmiešame nasekanú čokoládu.
- Tajomstvo vláčnych a nevysušených cookies je to, že z cesta nerobíme placky, ale kopčeky, ktoré sa počas pečenia rozlejú do strán, pričom stred zostane krásne mäkučký. Pomocou polievkovej lyžice robíme z cesta kopčeky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi jednotlivými kopčekmi necháme veľa miesta.
- Pečieme na 180°C asi 12 minút. Nepečieme ich moc dlho, keď budú sušienky pekné zlaté, vyberieme. Necháme ich chvíľu vychladnúť na plechu, pretože po upečení sú veľmi krehké a asi po 10 minútach ich poukladáme na mriežku, kde vychladnú úplne.
- Sušienky vydržia vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote v pohode 5 dní a stále chutia skvele. Ale velice pravdepodobne ich zjete oveľa skôr. 😀