Biscotti sú tradičné talianske sušienky, ktoré sa pečú na dvakrát, čím získajú svoj typický tvar a chrumkavosť. Následne sa namáčajú v nápoji (v Taliansku v dezertnom víne, u nás pravdepodobnejšie v káve 🙂 ). Tradične sú svetlé plné nasekaných mandlí, táto čokoládová verzia s pekanovými orechami je však snáď ešte lepšia.😍
Čokoládové biscotti s pekanovými orechami
Chod: DezertKuchyňa TalianskaNáročnosť: Jednoduché18
porcí20
minút50
minútTradičné talianske sušienky v čokoládovej verzii s kúskami pekanových orechov a horkej čokolády.
Suroviny
- Sušienky
1,5 hrnčeka hladkej múky
1/2 hrnčeka holandského kakaa
1,5 lyžičky kypriaceho prášku
1/4 lyžičky soli
110 g zmäknutého masla
1 hrnček krupicového cukru
2 veľké vajcia (izbovej teploty)
1/2 hrnčeka nasekaných pekanový orechov
1/2 hrnčeka nasekanej horkej čokolády (70%)
- Potretie
1 vajce
1 lyžička vody
1/2 lyžičky krupicového cukru (posypanie)
- Čokoládová poleva
280 g horkej čokolády (70%)
1/3 hrnčeka nasekaných pekanových orechov
Postup
- Rúru predhrejeme na 180°C a dno plechu vystelieme papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešame múku, kakao, kypriaci prášok a soľ.
- Zvlášť v mise vyšľaháme maslo s cukrom a potom postupne zašľaháme vajcia. Ručne varechou vmiešame múčnu zmes a nakoniec nasekanú čokoládu a orechy.
- Cesto rozdelíme na polovicu. Na plechu s papierom na pečenie vytvoríme dve oválne placky/bochníky vysoké asi 2-3 centimetre. Potrieme ich vajíčkom prešľahaným s lyžičkou vody a jemne poprášime cukrom.
- Pečieme 25 minút na 180°C. Aj s papierom opatrne prenesieme na mriežku a necháme 25 minút chladnúť. Teplotu rúry zatiaľ znížime na 120°C.
- Po 25 minútach prenesieme placky na dosku na krájanie a diagonálne ich nakrájame na plátky hrubé asi 2 cm.
- Rezom dole ich zase rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ešte ďalších 25 minút na 120°C.
- Necháme vychladnúť na mriežke.
- Horkú čokoládu roztopíme v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli. Vychladnuté sušienky namáčame z polovice do roztopenej horkej čokolády a posypeme nasekanými orechami. Dáme ešte na hodinku stuhnúť do chladničky a máme hotovo.
Poznámky
- Biscotti vydržia vo vzduchotesnej nádobe v chladničke asi 2 týždne. V mrazničke aj 2 mesiace. 🙂