Kto by nepoznal pralinky Ferrero Rocher. Toto je ich originál francúzska verzia z domácej praliné pasty. Je to pasta z lieskových orechov v karamele a chutí božsky. Postup je trochu náročnejší, ale ak sa do nich pustíte s láskou, určite budete nadšení. 🙂
Francúzske pralinky s lieskovcami a čokoládovou praliné
Chod: Pralinky, VianoceKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Stredne náročnéPočet porcí
30
porcíČas prípravy
40
minútDoba pečenia
10
minútOriginál pralinky Ferrero Rocher podľa francúzskeho receptu s čokoládovou praliné pastou a lieskovými orechmi je láska na prvé ochutnanie.
Suroviny
- Praliné z lieskovcov a čokolády
150 g lieskových orechov
1 vanilkový struk
130 g krupicového cukru
80 g mliečnej čokolády
20 g horkej čokolády (60% kakaa)
- Stred praliniek
80 g lieskových orechov
- Poleva
400 g horkej čokolády (60% kakaa)
50 g lieskových orechov
zlatý prach (voliteľné)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180°C. Plech vystelieme papierom na pečenie a vysypeme všetky lieskové orechy, ktoré budeme v recepte potrebovať (280 g).
- Pečieme 10 minút. Lieskovce vysypeme na kuchynskú utierku, zabalíme a jemným šúchaním a tlakom oddelíme šupky od orechov. Necháme vychladnúť.
- Praliné
- Vanilkový struk rozrežeme na polovicu a nožom vyškriabeme semienka.
- Polovicu cukru (65 g) a struk i semienka z vanilky dáme do menšieho hrnca a zohrievame za stáleho miešania na strednom plameni.
- Hneď, keď sa cukor rozpustí, prisypeme druhú polovicu cukru a ďalej zohrievame už na slabom plameni a stále miešame. Keď sa všetok cukor rozpustí a karamel získa krásnu hnedú farbu, hneď odstavíme, vyberieme vanilkový struk a vsypeme orechy.
- Premiešame, aby sa orechy obalili v karamele a rozprestrieme ich na papier na pečenie, kde ich necháme vychladnúť.
- Vychladnuté orechy rozmixujeme v mixéri na hladkú pastu, trvá to asi 10 minút a výsledná pasta má polotekutú hladkú konzistenciu.
- Mliečnu a horkú čokoládu nalámeme do menšieho hrnca a nad parou rozpustíme. Čokoláda sa nesmie moc zohriať. Malo by byť sotva cítiť na prste, že je teplá, v tom momente odstavíme a miešame, kým sa všetka čokoláda rozpustí.
- Praliné pastu zmiešame s roztopenou čokoládou. Vylejeme do zdobiaceho vrecka a plníme formy na pralinky (príp.na ľad). Do stredu každej pralinky vložíme celý lieskový orech a špáratkom zatlačíme dnu.
- Dáme aspoň na 2 hodiny do mrazničky stuhnúť.
- Poleva
- Čokoláda na polevu by mala byť temperovaná. Nebudem klamať, je to trochu alchýmia a potrebujete cukrársky teplomer a celkom dosť trpezlivosti. Ak jedno z toho nemáte, čokoládu si jednoducho rozpustite nad parou, vsypte do nej rozmixované lieskové orechy a preskočte na bod č. 9. 🙂
- Tí, čo ste sa rozhodli temperovať, nebojte, vypadá to horšie, než v skutočnosti je. Tak ideme na to. 🙂
- Na čistú mramorovú kuchynskú dosku položíme sáčky s mrazenou zeleninou alebo ľadom.
- Každý druh čokolády sa temperuje pri inej teplote. Horkú čokoládu, ktorú potrebujeme my, nalámeme do misky a zohrievame nad parou (dno misky sa nesmie dotknúť hladiny) na teplotu 55°C. Odstavíme a miešame, kým nie je krásne hladká.
- Nad hrniec s teplou vodou odložíme kovovú misku, aby sa mierne zohriala.
- Z kuchynskej dosky odstránime sáčky s ľadom a poriadne ju utrieme dosucha. Na dosku vylejeme 3/4 roztopenej čokolády a pomocou tenkej cukráskej stierky roztierame čokoládu z jednej strany na druhú, kým nedosiahne teplotu 28-29°C.
- V tej chvíli čokoládu zoškriabeme do mierne zohriatej misky a za stáleho miešania postupne prilievame zvyšnú štvrtinu roztopenej čokolády, kým nám čokoláda v miske nedosiahne teplotu 31-32°C. Vtedy už neprilievame viac teplej čokolády.
- Do čokolády vsypeme rozmixované lieskové orechy.
- Zmrznuté pralinky vyberieme zo formy a hneď namáčame v čokoládovej poleve. Necháme polevu mierne stiecť a ukladáme na papier na pečenie. Dáme do chladničky stuhnúť. Poprášime zlatým prachom a máme hotovo.
- Pralinky najlepšie chutia na druhý deň. 🙂