Výborné domáce laskonky s grilážovým krémom

Tradičný zákusok, ktorý poznáme všetci z detstva a cukrární. Mňa laskonky nikdy moc nelákali, v cukrárni som si ako malá vždy vyberala buď koláčiky s čokoládou alebo (asi ako každé malé dievčatko) punčák, samozrejme kvôli jeho farbe. 😀


Avšak upiecť doma laskonky som plánovala už dlho. Jednak som chcela skúsiť, či sa mi podaria a tiež ochutnať skutočne poctivú s láskou robenú laskonku. A že to bol skvelý nápad! Tento recept podľa blogu Kublanka vaří doma ukladám a laskonky radím medzi moje obľúbené dezerty. 🙂

Výborné domáce laskonky s grilážovým krémom

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Česká, SlovenskáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

20

porcí
Čas prípravy

1

hodina 

30

minút
Doba pečenia

45

minút

Laskonky, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku! Orechový krém a jemné snehové pusinky, to je nesmrteľná kombinácia.

Suroviny

  • Snehové cesto
  • 3 bielky

  • 70+140 g krupicového cukru

  • 45 ml vody

  • 140 g mandľovej múky

  • 60 g práškového cukru

  • Griláž
  • 200 g krupicového cukru

  • 1/2 lyžice masla

  • 100 g blanšírovaných/lúpaných mandlí

  • Krém
  • 250 ml plnotučného mlieka

  • 3 žĺtky

  • 20 g hladkej múky

  • 1 vanilkový struk (alebo pár kvapiek vanilkového extraktu)

  • 25 g krupicového cukru

  • 250 g zmäknutého masla

Postup

  • Snehové cesto
  • Mandľovú múku zmiešame s práškovým cukrom. V zvlášť mise vyšľaháme bielky spolu so 70 g krupicového cukru do polotuha.
  • V menšom hrnci na slabom plameni za stáleho miešania zahrievame zvyšných 140 g krupicového cukru a 45 ml vody. Keď sa cukor úplne rozpustí, už nemiešame a len na slabom plameni zohrievame až na teplotu 115°C.
  • Okamžite odstavíme a cukrový rozvar veľmi pomaly za stáleho šľahania prilievame k vyšľahaným bielkam. Stále šľaháme, až kým sneh vychladne na izbovú teplotu.
  • Nakoniec do snehu pomocou cukrárskej stierky vmiešame mandľovú múku s práškovým cukrom.
  • Rúru si predhrejeme na 120°C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  • Pomocou šablóny na laskonky vytvoríme na plechu typické ováliky. Ak nemáme šablónu, môžme tiež cesto nastriekať na plech pomocou zdobiaceho sáčku.
  • Pečieme 15 minút na 120°C, potom teplotu znížime na 80°C a laskonky už len dosušíme ďalších asi 30 minút.
  • Upečené laskonky necháme vychladnúť na mriežke.
  • Griláž
  • Rúru si predhrejeme na 180°C a plech vystelieme papierom na pečenie. Mandle vysypeme na plech a necháme ich 8-10 minút v rúre opražiť.
  • Do menšieho hrnca dáme cukor a maslo a za stáleho miešania ho necháme skaramelizovať. Keď karamel získa zlatohnedú farbu, ihneď odstavíme a vmiešame mandle.
  • Griláž prelejeme na papier na pečenie, kde ju necháme úplne vychladnúť. Vychladnutú griláž rozmixujeme najemno.
  • Krém
  • Žĺtky krátko prešľaháme s krupicovým cukrom a zašľaháme hladkú múku.
  • Do menšieho hrnca vlejeme mlieko. Vanilkový struk prerežeme a nožom vyškriabeme semienka, ktoré spolu so strukom hodíme do mlieka.
  • Mlieko za občasného premiešania privedieme k varu. Keď začne vrieť, odstavíme a vyberieme z neho vanilkový struk.
  • Za stáleho miešania mlieko veľmi pomaly prilejeme k žĺtkam. Zmes prelejeme cez cedník do čistého hrnca a na miernom plameni za stáleho miešania zahrievame do zhustnutia.
  • Odstavíme, priamo povrch krému zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.
  • Vychladnutý krém vyšľaháme so zmäknutým maslom a nakoniec vmiešame griláž.
  • Dokončenie
  • Na plochú stranu laskonky pomocou zdobiaceho sáčku nastriekame krém a prikryjeme druhou laskonkou.Biely porcelánový etažér a na ňom tri laskonky s grilážovým krémom v pozadí dva poháriky s levanduľovou penou na spodnom tanieri jednohubky čierne pozadie

Poznámky