Tradičný zákusok, ktorý poznáme všetci z detstva a cukrární. Mňa laskonky nikdy moc nelákali, v cukrárni som si ako malá vždy vyberala buď koláčiky s čokoládou alebo (asi ako každé malé dievčatko) punčák, samozrejme kvôli jeho farbe. 😀
Avšak upiecť doma laskonky som plánovala už dlho. Jednak som chcela skúsiť, či sa mi podaria a tiež ochutnať skutočne poctivú s láskou robenú laskonku. A že to bol skvelý nápad! Tento recept podľa blogu Kublanka vaří doma ukladám a laskonky radím medzi moje obľúbené dezerty. 🙂
Výborné domáce laskonky s grilážovým krémom
Chod: DezertKuchyňa Česká, SlovenskáNáročnosť: Jednoduché20
porcí1
hodina30
minút45
minútLaskonky, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku! Orechový krém a jemné snehové pusinky, to je nesmrteľná kombinácia.
Suroviny
- Snehové cesto
3 bielky
70+140 g krupicového cukru
45 ml vody
140 g mandľovej múky
60 g práškového cukru
- Griláž
200 g krupicového cukru
1/2 lyžice masla
100 g blanšírovaných/lúpaných mandlí
- Krém
250 ml plnotučného mlieka
3 žĺtky
20 g hladkej múky
1 vanilkový struk (alebo pár kvapiek vanilkového extraktu)
25 g krupicového cukru
250 g zmäknutého masla
Postup
- Snehové cesto
- Mandľovú múku zmiešame s práškovým cukrom. V zvlášť mise vyšľaháme bielky spolu so 70 g krupicového cukru do polotuha.
- V menšom hrnci na slabom plameni za stáleho miešania zahrievame zvyšných 140 g krupicového cukru a 45 ml vody. Keď sa cukor úplne rozpustí, už nemiešame a len na slabom plameni zohrievame až na teplotu 115°C.
- Okamžite odstavíme a cukrový rozvar veľmi pomaly za stáleho šľahania prilievame k vyšľahaným bielkam. Stále šľaháme, až kým sneh vychladne na izbovú teplotu.
- Nakoniec do snehu pomocou cukrárskej stierky vmiešame mandľovú múku s práškovým cukrom.
- Rúru si predhrejeme na 120°C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Pomocou šablóny na laskonky vytvoríme na plechu typické ováliky. Ak nemáme šablónu, môžme tiež cesto nastriekať na plech pomocou zdobiaceho sáčku.
- Pečieme 15 minút na 120°C, potom teplotu znížime na 80°C a laskonky už len dosušíme ďalších asi 30 minút.
- Upečené laskonky necháme vychladnúť na mriežke.
- Griláž
- Rúru si predhrejeme na 180°C a plech vystelieme papierom na pečenie. Mandle vysypeme na plech a necháme ich 8-10 minút v rúre opražiť.
- Do menšieho hrnca dáme cukor a maslo a za stáleho miešania ho necháme skaramelizovať. Keď karamel získa zlatohnedú farbu, ihneď odstavíme a vmiešame mandle.
- Griláž prelejeme na papier na pečenie, kde ju necháme úplne vychladnúť. Vychladnutú griláž rozmixujeme najemno.
- Krém
- Žĺtky krátko prešľaháme s krupicovým cukrom a zašľaháme hladkú múku.
- Do menšieho hrnca vlejeme mlieko. Vanilkový struk prerežeme a nožom vyškriabeme semienka, ktoré spolu so strukom hodíme do mlieka.
- Mlieko za občasného premiešania privedieme k varu. Keď začne vrieť, odstavíme a vyberieme z neho vanilkový struk.
- Za stáleho miešania mlieko veľmi pomaly prilejeme k žĺtkam. Zmes prelejeme cez cedník do čistého hrnca a na miernom plameni za stáleho miešania zahrievame do zhustnutia.
- Odstavíme, priamo povrch krému zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.
- Vychladnutý krém vyšľaháme so zmäknutým maslom a nakoniec vmiešame griláž.
- Dokončenie
- Na plochú stranu laskonky pomocou zdobiaceho sáčku nastriekame krém a prikryjeme druhou laskonkou.