Kávové zrná s gaštanovým pyré

Či už tie marcipánové z cukrárne, alebo domáce z pudingu, kávové zrná sú už veľmi dlho môj obľúbený zákusok. Dnes som vyskúšala úplne nový nezvyčajný recept na kávové zrná a poviem vám, že kombinácia môjho milovaného gaštanového pyré a kávy opäť nesklamala. Mám ju odskúšanú už z receptu na kávovo-gaštanové brownies, ktoré je úplne dokonalé. Ak máte radi gaštany, rozhodne stojí za vyskúšanie. 😉

Tento recept je rýchlovka, celá príprava vám zaberie maximálne 15 minút, hotové zrná šupnete na 2 hodiny do chladničky a luxusný dezert na víkend máte hotový. Bez práce a množstva komplikovaných surovín. Dokonca nepotrebujete ani mixér či trúbu. Ako posledné plus je, že tam nejde múka, tak ak chcete potešiť známeho s bezlepkovou dietou, taká krabička plná domácich kávových zŕn isto neurazí. 🙂

Kávové zrná s gaštanovým pyré

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

20

Čas prípravy

15

minút

Nezvyčajný recept na nepečené kávové zrná bez múky. Kombinácia gaštanového pyré a kávy chutí luxusne a pritom príprava trvá len 15 minút.

Suroviny

  • Zrná
  • 500 g gaštanového pyré (ja kupujem už osladené a ochutené rumom, ak by ste mali len čisté pyré, doslaďte si ho podľa chuti)

  • 3 lyžice kávy (ideálne celé zrnká, ktoré si čerstvo pomelieme, ale kľudne môžete použiť aj mletú kávu)

  • 2 lyžice mletých mandlí

  • Čokoládová poleva
  • Horká čokoláda

  • Maslo

Postup

  • Gaštanové pyré zmiešame s mletou kávou a mandľami.Amtkorová misa gaštanové pyré s kávou vidlička na bielom povrchu
  • Pomocou lyžice v rukách tvarujeme zrná. Z uvedeného množstva mi vyšlo 20 menších zŕn. Do stredu spravíme tupou stranou noža zárez.Štyri kávové zrná z gaštanového pyré na drevenej doske s papierom na pečenie
  • Zrná namáčame v obľúbenej čokoládovej poleve, ja som nad parou rozpustila horkú čokoládu s trochou masla. Než sa čokoláda rozpustí, je dobré dať zrná na chvíľu do chladničky, budú tak potom pri namáčaní lepšie držať tvar.
  • Zrná ukladáme na podnos vystlaný papierom na pečenie a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.Šesť kávových zŕn b čokoláde na bielom povrchu odmerka na kávu rozsypané zrnká kávy

6 komentárov

    1. Na letné recepty radím pozrieť kategóriu Cheesecake, Zmrzlina, či Dezerty do pohára.

      Z konkrétnych receptov môžem doporučiť výbornú Tiramisu zmrzlinu alebo Rýchlu zmrzlinu slaný karamel, všetky panna cotty sú skvelé na leto (vanilková s malinami, melónová, jogurtová s orechmi, či čokoládová). Cheesecake kapitola zahŕňa letné aj zimnejšie dezerty, ale u mňa v lete vyhráva Dánsky čučoriedkový cheesecake či Luxusný cheesecake s malinami a bielou čokoládou. Ďašími letnými obľúbencami sú Nepečená smotanová torta s orechmi a Marhuľový koláč so smotanou a bielou čokoládou.

      A čo sa týka kávových zŕn z gaštanového pyré. Podľa mňa je to ideálny letný dezert, odľahšená verzia klasických zŕn, bez múky, bez pečenia, pyré sa dá kúpiť zmrazené, takže je to prakticky bez práce a to sa v lete hodí.

  1. Ďakujeme za recept, budem robiť v najbližších dňoch (a obdivujem Vašu odpoveď na drzý komentár pani Petry). Krásný deň

  2. Prosím vás aká je trvanlivosť s gaštanovým pyré? Tento recept sa mi najviac pozdáva a mám chuť ho vyskúšať ku Vianociam . Dakujem 🙂

    1. Dobrý deň. 🙂 V prípade zmrazeného gaštanového pyré je trvanlivosť krátka. Zrná sú nepečené, tak by som ich radšej zjedla do 4-5 dní. A uchovávala v chladničke. Chutia výborne, ale bohužiaľ skutočne dlho nevydržia.

Pridať komentár