Či už tie marcipánové z cukrárne, alebo domáce z pudingu, kávové zrná sú už veľmi dlho môj obľúbený zákusok. Dnes som vyskúšala úplne nový nezvyčajný recept na kávové zrná a poviem vám, že kombinácia môjho milovaného gaštanového pyré a kávy opäť nesklamala. Mám ju odskúšanú už z receptu na kávovo-gaštanové brownies, ktoré je úplne dokonalé. Ak máte radi gaštany, rozhodne stojí za vyskúšanie. 😉
Tento recept je rýchlovka, celá príprava vám zaberie maximálne 15 minút, hotové zrná šupnete na 2 hodiny do chladničky a luxusný dezert na víkend máte hotový. Bez práce a množstva komplikovaných surovín. Dokonca nepotrebujete ani mixér či trúbu. Ako posledné plus je, že tam nejde múka, tak ak chcete potešiť známeho s bezlepkovou dietou, taká krabička plná domácich kávových zŕn isto neurazí. 🙂
Kávové zrná s gaštanovým pyré
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché20
15
minútNezvyčajný recept na nepečené kávové zrná bez múky. Kombinácia gaštanového pyré a kávy chutí luxusne a pritom príprava trvá len 15 minút.
Suroviny
- Zrná
500 g gaštanového pyré (ja kupujem už osladené a ochutené rumom, ak by ste mali len čisté pyré, doslaďte si ho podľa chuti)
3 lyžice kávy (ideálne celé zrnká, ktoré si čerstvo pomelieme, ale kľudne môžete použiť aj mletú kávu)
2 lyžice mletých mandlí
- Čokoládová poleva
Horká čokoláda
Maslo
Postup
- Gaštanové pyré zmiešame s mletou kávou a mandľami.
- Pomocou lyžice v rukách tvarujeme zrná. Z uvedeného množstva mi vyšlo 20 menších zŕn. Do stredu spravíme tupou stranou noža zárez.
- Zrná namáčame v obľúbenej čokoládovej poleve, ja som nad parou rozpustila horkú čokoládu s trochou masla. Než sa čokoláda rozpustí, je dobré dať zrná na chvíľu do chladničky, budú tak potom pri namáčaní lepšie držať tvar.
- Zrná ukladáme na podnos vystlaný papierom na pečenie a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
Gastanove pyre v lete?? To naozaj nemas nejake letne recepty?
Na letné recepty radím pozrieť kategóriu Cheesecake, Zmrzlina, či Dezerty do pohára.
Z konkrétnych receptov môžem doporučiť výbornú Tiramisu zmrzlinu alebo Rýchlu zmrzlinu slaný karamel, všetky panna cotty sú skvelé na leto (vanilková s malinami, melónová, jogurtová s orechmi, či čokoládová). Cheesecake kapitola zahŕňa letné aj zimnejšie dezerty, ale u mňa v lete vyhráva Dánsky čučoriedkový cheesecake či Luxusný cheesecake s malinami a bielou čokoládou. Ďašími letnými obľúbencami sú Nepečená smotanová torta s orechmi a Marhuľový koláč so smotanou a bielou čokoládou.
A čo sa týka kávových zŕn z gaštanového pyré. Podľa mňa je to ideálny letný dezert, odľahšená verzia klasických zŕn, bez múky, bez pečenia, pyré sa dá kúpiť zmrazené, takže je to prakticky bez práce a to sa v lete hodí.
Ďakujeme za recept, budem robiť v najbližších dňoch (a obdivujem Vašu odpoveď na drzý komentár pani Petry). Krásný deň
Vôbec nemáte za čo, držím palce, nech sa zrná podaria. Ďakujem. 🙂 Prajem pekný večer.
Prosím vás aká je trvanlivosť s gaštanovým pyré? Tento recept sa mi najviac pozdáva a mám chuť ho vyskúšať ku Vianociam . Dakujem 🙂
Dobrý deň. 🙂 V prípade zmrazeného gaštanového pyré je trvanlivosť krátka. Zrná sú nepečené, tak by som ich radšej zjedla do 4-5 dní. A uchovávala v chladničke. Chutia výborne, ale bohužiaľ skutočne dlho nevydržia.