Waflové rezy, to sú dva pláty orechového cesta s džemom poliate čokoládou. Cukrár Josef Maršálek teno dezert posunul ešte o level vyššie. Kakaové cesto plné mletých orechov, domáci džem z kiwi a zázvoru a poleva z bielej a horkej čokolády posypaná mrazom sušeným ovocím, dokonalé! 🙂
Nečakala som, že džem z kiwi a zázvoru bude tak výborný, určite ho budem robiť častejšie a pridávať aj do iných dezertov. Rezy dlho vydržia, sú preto skvelým spestrením vianočných mís s koláčikmi. Najlepšie sú po pár dňoch, keď sa rozležia a zmäknú.
Waflové rezy s vlašskými orechmi a džemom z kiwi a zázvoru
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché40
porcí1
hodina30
minút20
minútDva pláty kakaového cesta s orechami, exotický džem z kiwi a zázvoru, čokoládová poleva a sušené ovocie. Výsledkom sú perfektné rezy, s ktorými zabodujete.
Suroviny
- Džem
300 g ošúpaného kiwi
30 g čerstvého zázvoru
160 g krupicového cukru
šťava z 1 citrónu
- Cesto
165 g krupicového cukru
150 g mletých vlašských orechov
325 g hladkej špaldovej múky
20 g kakaa
325 g zmäknutého masla
1/2 lyžičky mletej škorice
1 žĺtok (izbovej teploty)
- Dokončenie
100 g bielej čokolády
40 g horkej čokolády
mrazom sušené jahody alebo maliny
Postup
- Džem
- Kiwi nakrájame na drobné kocky. Zázvor nastrúhame najemno. Kiwi, zázvor, cukor a citrónovú šťavu zohrievame v hrnci za občasného premiešania na teplotu 104°C. Ak nemáte teplomer, je to vtedy, keď cukor začne karamelizovať a džem zhustne. Trvá to asi 15-20 minút, odkedy začne zmes vrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Cesto
- Všetky suroviny na cesto máme ideálne v izbovej teplote.
- Rúru si predhrejeme na 170°C.
- Cukor, orechy, múku, kakao a škoricu premiešame. Pridáme na kocky nakrájané maslo a žĺtok a vypracujeme pevné cesto.
- Cesto hneď vyvaľkáme na plechu vyloženom papierom na pečenie a upečieme na 170°C dozlatova.
- Ešte horúce cesto rozrežeme na polovicu a necháme vychladnúť.
- Na jednu polovicu cesta natrieme džem a prikryjeme druhým plátom cesta. Pláty zaťažíme a necháme pri izbovej teplote do ďalšieho dňa.
- Dokončenie
- Vo vodnom kúpeli si roztopíme bielu čokoládu a potrieme ňou hotový rez.
- Následne roztopíme vo vodnom kúpeli aj horkú čokoládu, ktorou vytvoríme mramor na bielej čokoláde.
- Hneď posypeme nadrteným sušeným ovocím a necháme stuhnúť. Krájame nahriatym nožom na kúsky 5×2 cm.
- Rezy sú najlepšie po pár dňoch, keď sa rozležia a zmäknú.
Poznámky
- Recept je z úžasnej knihy Josefa Maršálka Moderní česká cukrařina.