Medové rezy sú jednoducho klasika, ktorá nikdy neomrzí. Skôr naopak. Stále častejšie objavujem kúzlo starých tradičných receptov, ktoré piekli naše babičky a prababičky. ❤️ A tieto medové rezy sú veľká láska.🙂
Vynikajúce medové rezy
Chod: DezertNáročnosť: JednoduchéPočet porcí
30
porcíČas prípravy
1
hodina15
minútDoba pečenia
40
minútMäkučké a voňavé medové rezy, po ktorých sa doma len zapráši.
Suroviny
- Cesto
3 lyžice medu
2 lyžice mlieka
1 lyžička jedlej sódy
2 vajcia
120 g práškového cukru
50 g masla
500 g hladkej múky
- Náplň
400 ml mlieka
4 lyžice polohrubej múky
150 g krupicového cukru
200 g zmäknutého masla
- Dokončenie
250 g slivkového lekváru
100 g horkej čokolády
30 g masla
Postup
- Cesto
- Rúru predhrejeme na 180°C. Pripravíme si 4 papiere na pečenie.
- Všetky suroviny na cesto okrem múky dáme do hrnca a na slabom plameni veľmi pomaly zohrievame. Stále miešame metličkou, aby sa hmota spojila, ale nevaríme. Trvá to asi 5 minút.
- Múku vysypeme do väčšej misy a prilejeme teplú zmes. Vypracujeme hladké cesto.
- Cesto rozdelíme na 4 časti a prikryjeme miskou, aby sme ho udržali teplé.
- Prvú 1/4 cesta rozvaľkáme na papieri na pečenie do obdĺžnika. Cesto len trošku posypeme múkou, aby sa nám valček nelepil, snažíme sa ale pridávať múky čo najmenej.
- Vyvaľkané cesto aj s papierom na pečenie prenesieme na opačnú stranu plechu a pečieme asi 7 minút.
- To isté opakujeme ešte trikrát so zvyšnými časťami cesta.
- Upečené pláty necháme vychladnúť.
- Náplň
- V mlieku rozmiešame múku a cukor a za stále miešania uvaríme na slabom plameni hustú kašu. Naozaj poctivo miešame a kontrolujeme, aby nám kaša neprihorela.
- Kašu necháme na linke úplne vychladnúť.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme a potom postupne zašľahávame vychladnutú kašu.
- Dokončenie
- Prvý plát cesta potrieme 1/2 náplne. Prikryjeme druhým plátom cesta, ktorý potrieme lekvárom.
- Na lekvár položíme tretí plát cesta, ktorý potrieme zvyškom náplne. Prikryjeme posledným plátom cesta.
- Takto naplnené pláty zaťažíme (napr. drevenou doskou na krájanie a ťažším hrncom alebo misou) a do chladničky aspoň na hodinu.
- Čokoládu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli a polevou polejeme vrchný plát.
- Dáme na noc do chladničky a na druhý deň môžme krájať. 🙂
Poznámky
- Recept je zo stránky Bonviváni.