A je tu jeseň, moje obľúbené ročné obdobie! 🙂 Farebné listy, chladný svieži vzduch, daždivé dni… Obdobie, kedy čaj a horúca káva chutia ešte o niečo lepšie ako zvyčajne. A k tomu jesenné dezerty plné jabĺk, škorice, orechov či gaštanov. Najlepšie sú tie, ktoré môžte jesť ešte teplé, keď sa vrátite z jesennej prechádzky. A presne na to sa hodia tieto fantastické škoricové slimáky (alebo osie hniezda) s jablkami.
A sú aj velice jednoduché. Vymiesite cesto a kým vykysne, môžte vybehnúť na tú prechádzku. Naplniť a nakrájať je už potom hračka. Najťažšie je udržať sa a nezjesť všetky naraz ešte horúce. 🙂
Výborné škoricové slimáky s jablkami
Chod: Raňajky/DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché10
1
hodina30
minút40
minútMäkučké slimáky (osie hniezda) so škoricou a jablkami sú symbol jesene. Rozvoňajú celý dom a so šálkou čaju sú dokonalými raňajkami či pohostením.
Suroviny
- Kvások
1/2 kocky čerstvého droždia (21 g)
1 lyžička krupicového cukru
3 lyžice vlažného mlieka
- Cesto
250 g hladkej múky
125 ml vlažného mlieka
1 žĺtok
50 g rozpusteného masla
50 g krupicového cukru
1 lyžica vanilkového cukru
štipka soli
- Náplň
60 g zmäknutého masla
1,5 lyžičky mletej škorice
2 lyžice krupicového cukru
500 g jabĺk
1 lyžica masla
- Dokončenie
20 g rozpusteného masla na premazávanie
žĺtok a trochu mlieka na potretie
Postup
- Kvások
- Do misky rozdrobíme droždie, zasypeme cukrom a pridáme mlieko. Dobre premiešame, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme asi 10 minút vzísť kvások.
- Cesto
- Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme kvások, krupicový aj vanilkový cukor, žĺtok, štipku soli, maslo a mlieko. Vymiesime hladké nelepivé cesto. Pokiaľ by cesto moc lepilo, môžeme prisypať ešte trochu múky.
- Cesto poprášime trochou múky, zakryjeme kuchynskou utierkou a dáme na hodinu kysnúť na teplé miesto.
- Náplň
- 60 g zmäknutého masla zmiešame so škoricou a krupicovým cukrom.
- Jablká očistíme a nastrúhame nahrubo. Na panvicu alebo do menšieho hrnca dáme lyžicu masla a jablká krátko podusíme.
- Dokončenie
- Trúbu si predhrejeme na 190°C.
- Okrúhlu formu s priemerom 25 cm vymastíme maslom.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske a potrieme škoricovým maslom. Rozložíme podusené jablká a stočíme do závinu.
- Odkrajujeme asi 2 cm hrubé koliečka, ktoré potom ukladáme do formy rezom hore. Boky slimáčikov vždy potrieme rozpusteným maslom.
- Vrch slimákov potriem žĺtkom rozmiešaným v troche mlieka.
- Pečieme asi 40 minút dozlatova.
Poznámky
- Tento skvelý recept mám z Pěkně vypečeného blogu. 🙂
Cesto sa roztieklo a na plechu bol z tých akože slimákov jeden celý kus koláča v plechu.
Dobrý deň, ďakujem Vám za spätnú väzbu, mrzí ma, že sa Vám cesto nepodarilo. Ja pečiem slimákov každý rok podľa tohto receptu a na Facebooku a na Instagrame mi mnoho ľudí posiela fotky krásnych vydarených slimákov. Tak neviem, kde sa stala chyba. 🙁