Keď sa povie pité, väčšinou si predstavíme výborný jablkový koláč, ktorý pečie naša babička. Táto verzia s orechami a tvarohom je menej tradičná, no rovnako výborná.
Je to rýchlovka, ktorú zvládne upiecť každý a výsledok je perfektný. 🙂
Výborné orechovo-tvarohové pité
Chod: DezertKuchyňa SlovenskáNáročnosť: JednoduchéPočet porcí
10
porcíČas prípravy
45
minútDoba pečenia
45
minútSkvelý a jednoduchý koláč ako od babičky. Kombinácia tvarohu a orechov nikdy neomrzí.
Suroviny
- Cesto
400 g hladkej múky
200 g zmäknutého masla
60 g práškového cukru
2 žĺtky
1 kelímok kyslej smotany
1 prášok do pečiva
- Orechová náplň
300 g mletých vlašských orechov
100 g práškového cukru
trochu mlieka
rum podľa chuti (môžte vynechať)
- Tvarohová náplň
500 g jemného tvarohu vo vaničke
práškový cukor (množstvo podľa chuti)
1 vanilkový cukor
2 bielky
Postup
- Cesto
- Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
- Orechová náplň
- Orechy zmiešame s cukrom a sparíme horúcim mliekom. Mlieko prilievame postupne, kým bude mať náplň konzistenciu redšej kaše, nechceme aby bola moc hustá a po upečení suchá.
- K orechom pridáme trošku rumu a dobre zamiešame.
- Tvarohová náplň
- Tvaroh varechou alebo cukrárskou stierkou zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom.
- V zvlášť mise vyšľaháme sneh z bielkov, ktorý potom opatrne primiešame k tvarohu.
- Dokončenie
- Rúru si predhrejeme na 190°C.
- Plech dobre vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Cesto rozdelíme na 1/2. Jednu časť vrátime ešte do chladničky a druhú vyvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme na plech.
- Na cesto rovnomerne natrieme orechovú náplň.
- Na orechy rozotrieme tvaroh a navrch nastrúhame na hrubom strúhadle druhú polovicu cesta.
- Pečieme asi 45 minút dozlatova.
Tieto recepty sú vinikajuce.
Ďakujem, Váš komentár ma veľmi potešil. 🙂