Štrúdľa patrí k jeseni. Jablká a orechy chutia teraz ešte o niečo lepšie ako po zvyšok roka a tá vôňa, ktorá sa pri pečení šíri z kuchyne, je neskutočná. 🙂
Na blogu už je aj starší recept na ťahanú jablkovú štrúdľu, ktorú som piekla na dovolenke v Rakúsku podľa originál rakúskeho receptu. Bola super, ale priznám sa, že ťahanie štrúdle nie je moja najobľúbenejšia činnosť. 😀 Preto, keď som dostala od svokry recept na túto super NEťahanú štrúdľu, bolo rozhodnuté. Ja ju korunujem na moju favoritku (prepáč Apfelstrudel 😀 )!
Tak, ak máte radi jabĺčka, orechy, škoricu a jeseň, tento recept určite skúste, budete nadšení. My sme boli.
Z uvedených surovín mi vyšli tri jablkové a tri orechové štrúdle. Znie to ako veľa, ale sú také menšie a určite sa zjedia. 😉
Výborná neťahaná štrúdľa
Chod: DezertKuchyňa Rakúska/Slovenská/ČeskáNáročnosť: Jednoduché4
porcí30
minút40
minútJablková či orechová, štrúdľa jednoducho patrí k jeseni. Tento recept na jednoduchú NEťahanú štrúdľu je pre každého, kto štrúdľu miluje, ale ťahať cesto nie je zrovna jeho koníček. 🙂
Suroviny
- Cesto
450 g hladkej múky
250 g zmäknutého masla
1 žĺtok
štipka soli
125 ml mlieka
- Jablková náplň
3 kg jabĺk (asi 15 jabĺk)
5 lyžíc krupicového cukru
1,5 lyžičky škorice
- Orechová náplň
400 g mletých vlašských orechov
2 poháre broskyňového alebo marhuľového džemu
- Dokončenie
100 g roztopeného masla na potieranie pred plnením
6 lyžíc strúhanky
rozšľahané vajce na potieranie pred pečením
Postup
- Cesto
- Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 6 bochníkov. Tie zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme ich aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Jablková náplň
- Jablká očistíme. Štyri jablká nahrubo nastrúhame a zvyšok nakrájame na drobné kocky.
- Jablká dáme do hrnca, prisypeme cukor a škoricu a všetko spolu asi 5 minút podusíme. Necháme vychladnúť.
- Orechová náplň
- Mleté orechy zmiešame s džemom.
- Dokončenie
- Rúru si predhrejeme na 180°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
- Z každého bochníka cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske obdĺžnik. Snažíme sa vyvaľkať čo najtenšie cesto, aby nám cez neho až presvitala doska.
- Jablkové štrúdle potrieme maslom a posypeme 2 lyžicami strúhanky. Zasypeme jablkami a od kratšej strany obdĺžnika zrolujeme.
- Orechové štrúdle tiež potrieme maslom a potom tenkou vrstvou orechovej náplne. Zrolujeme.
- Hotovú štrúdlu opatrne prenesieme na plech, kde ju položíme spojom dole a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Pečieme asi 30 minút dozlatova. Upečené štrúdle po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.