Vianoce majú vianočku, Veľká noc zase mazanec. Tento mäkučký voňavý bochník z kysnutého cesta s hrozienkami vás dostane. Výborný je len tak s kávou/čajom/kakaom alebo potretý maslom, džemom… U nás je už tradícia, že ho pečiem na Veľkú noc a jeden zmizne prakticky hneď. 😀 Našťastie z uvedeného receptu vyjdu dva menšie mazance, takže máme aj na ďalší deň. A vlastne je škoda ho piecť iba raz do roka, taká je to dobrota. 🙂
Veľkonočný mazanec
Chod: Dezert/RaňajkyKuchyňa ČeskáNáročnosť: Jednoduché2
2
hodín20
minút35
minútMäkučký voňavý mazanec s hrozienkami patrí k Veľkej noci. Je ale tak výborný, že je škoda nepiecť ho viackrát do roka. 🙂
Suroviny
- Omládek
100 g vlažnej vody (v gramoch je to presnejšie ako v ml)
1 lyžička cukru
21 g droždia
130 g hladkej múky
- Cesto
90 g vody
1 lyžička citrónovej šťavy
1 vajce (žĺtok do cesta a bielok na potretie cesta pred pečením)
1 vanilkový cukor
krupicový cukor podľa chuti (ja dávam 30 g, ale ak máte radi sladšie, kľudne pridajte)
štipka soli
75 g roztopeného masla
40 g sušených hrozienok
370 g hladkej múky
plátky mandlí na posypanie (voliteľné)
práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Postup
- Omládek
- Vo vode rozmiešame cukor a nadrobené droždie, pridáme múku a dobre premiešame. Misu zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 60 minút na teplom mieste kysnúť.
- Cesto
- K vykysnutému omládku pridáme vodu, citrónovú šťavu, žĺtok, vanilkový a krupicový cukor, soľ, roztopené maslo, sušené hrozienka a múku. Vymiesime cesto a misu znovu zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme ďalších 60 minút na teplom mieste kysnúť.
- Vykysnuté cesto ručne premiesime a rozdelíme na 2 bochníky, ktoré prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zakryjeme ich utierkou a necháme ešte 30 minút podkysnúť.
- Trúbu predhrejeme na 200°C. Mazance potrieme bielkom a môžme posypať plátkami mandlí. Ja som plátky nezohnala (všetci asi pečú na Veľkú noc mazance 😀 ), tak som nasekala blanšírované mandle.
- Pečieme najskôr 10 minúť na 200°C a potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ešte 25 minút.
Poznámky
- Recept mám z mojej obľúbenej knihy Ruce v mouce.