Čokoládová babka, chlebík, či chocolate krantz cake, tak sa volá táto dokonalosť z kysnutého cesta. Úžasne jemné cesto plnené horkou čokoládovou náplňou a orechami, to je recept na zlepšenie nálady v pondelok ráno, či po náročnom dni. A keď ani nepotrebujete zlepšiť náladu, tento chlebík je dobrý nápad vždy. 😉
Inšpirovala som sa na skvelom blogu Laskominy od Maryny, recept ale originál pochádza z kuchárky Jerusalem Yotama Ottolenghiho a Sami Tamimiho. To cesto je tak výborné, že ho určite musím skúsiť s rôznymi náplňami, taká maková alebo škoricová musia byť tiež skvelé. Ale táto čokoládová je top, jedna z najlepších vecí, čo som kedy upiekla (a jedla). 🙂
Úžasná čokoládová babka
Chod: Raňajky/DezertKuchyňa ŽidovskáNáročnosť: Jednoduché6
2
hodín35
minútÚžasne jemné kysnuté cesto plnené horkou čokoládovou náplňou a orechami. Tento tradičný židovský chlebík je dokonalosť!
Suroviny
- Cesto
265 g hladkej múky
50 g krupicového cukru
4 g sušeného droždia
nastrúhaná kôra z 1 malého citróna
2 menšie vajcia
60 ml vody
štipka soli
75 g masla
slnečnicový olej na vymastenie formy
- Čokoládová náplň
25 g práškového cukru
15 g kakaa
65 g horkej čokolády (min.70% kakaa, je treba skutočne použiť vysokopercentnú horkú čokoládu, nie tradičnú čokoládu na varenie)
60 g masla
nahrubo nasekaných 50 g vlašských orechov (alebo ľubovoľných orechov)
1 lyžica trstinového cukru
Postup
- Cesto
- Všetky suroviny na cesto musia mať izbovú teplotu.
- Múku dobre premiešame s cukrom, droždím a citrónovou kôrou. Pridáme vajcia a vodu a v kuchynskom robote s miesiacim hákom miesime asi 3 minúty. Primiešame soľ.
- Maslo si nakrájame na malé kocky a do cesta po jednom zamiesime všetky kocky. Vždy počkáme, než sa zapracuje tá predchádzajúca, kým pridáme ďalšiu.
- Cesto miesime v robote ešte asi 10 minút, kým nie je hladké a elastické. Misku vymastíme olejom, vložíme cesto, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na noc do chladničky.
- Čokoládová náplň
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a maslo. Kakao zmiešame s cukrom, pridáme k roztopenej čokoláde a dobre premiešame.
- Dokončenie
- Formu na chlebíček vymastíme olejom a dno vystelieme papierom na pečenie.
- Cesto si vyvaľkáme na obdĺžnik asi 28×38 cm a potrieme ho čokoládovou náplňou, necháme len 1 cm okraje bez náplne.
- Posypeme orechami a trstinovým cukrom.
- Zrolujeme po dlhšej strane a z každého konca odkrojíme 1 cm cesta.
- Roládu pozdĺžne prerežeme na polovicu.
- Obe časti zatočíme okolo seba.
- Konce spolu dobre pritlačíme a prenesieme do formy. Prikryjeme kuchynskou utierkou a dáme asi na 1-1,5 hodiny kysnúť na teplé miesto. Cesto musí zdvojnásobiť objem.
- Vykysnutý chlebík pečieme asi 35 minút v trúbe vyhriatej na 180°C.