Úžasná čokoládová babka

Čokoládová babka, chlebík, či chocolate krantz cake, tak sa volá táto dokonalosť z kysnutého cesta. Úžasne jemné cesto plnené horkou čokoládovou náplňou a orechami, to je recept na zlepšenie nálady v pondelok ráno, či po náročnom dni. A keď ani nepotrebujete zlepšiť náladu, tento chlebík je dobrý nápad vždy. 😉

Inšpirovala som sa na skvelom blogu Laskominy od Maryny, recept ale originál pochádza z kuchárky Jerusalem Yotama Ottolenghiho a Sami Tamimiho. To cesto je tak výborné, že ho určite musím skúsiť s rôznymi náplňami, taká maková alebo škoricová musia byť tiež skvelé. Ale táto čokoládová je top, jedna z najlepších vecí, čo som kedy upiekla (a jedla). 🙂

Úžasná čokoládová babka

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Raňajky/DezertKuchyňa ŽidovskáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

6

Čas prípravy

2

hodín 
Doba pečenia

35

minút

Úžasne jemné kysnuté cesto plnené horkou čokoládovou náplňou a orechami. Tento tradičný židovský chlebík je dokonalosť!

Suroviny

  • Cesto
  • 265 g hladkej múky

  • 50 g krupicového cukru

  • 4 g sušeného droždia

  • nastrúhaná kôra z 1 malého citróna

  • 2 menšie vajcia

  • 60 ml vody

  • štipka soli

  • 75 g masla

  • slnečnicový olej na vymastenie formy

  • Čokoládová náplň
  • 25 g práškového cukru

  • 15 g kakaa

  • 65 g horkej čokolády (min.70% kakaa, je treba skutočne použiť vysokopercentnú horkú čokoládu, nie tradičnú čokoládu na varenie)

  • 60 g masla

  • nahrubo nasekaných 50 g vlašských orechov (alebo ľubovoľných orechov)

  • 1 lyžica trstinového cukru

Postup

  • Cesto
  • Všetky suroviny na cesto musia mať izbovú teplotu.
  • Múku dobre premiešame s cukrom, droždím a citrónovou kôrou. Pridáme vajcia a vodu a v kuchynskom robote s miesiacim hákom miesime asi 3 minúty. Primiešame soľ.
  • Maslo si nakrájame na malé kocky a do cesta po jednom zamiesime všetky kocky. Vždy počkáme, než sa zapracuje tá predchádzajúca, kým pridáme ďalšiu.
  • Cesto miesime v robote ešte asi 10 minút, kým nie je hladké a elastické. Misku vymastíme olejom, vložíme cesto, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na noc do chladničky. Nerezová misa s vymieseným cestom na čokoládovú babku
  • Čokoládová náplň
  • Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a maslo. Kakao zmiešame s cukrom, pridáme k roztopenej čokoláde a dobre premiešame.
  • Dokončenie
  • Formu na chlebíček vymastíme olejom a dno vystelieme papierom na pečenie.
  • Cesto si vyvaľkáme na obdĺžnik asi 28×38 cm a potrieme ho čokoládovou náplňou, necháme len 1 cm okraje bez náplne.
  • Posypeme orechami a trstinovým cukrom. Vyvaľkané cesto potreté čokoládovou náplňou a posypané nasekanými orechami na drevenej doske posypanej múkou
  • Zrolujeme po dlhšej strane a z každého konca odkrojíme 1 cm cesta. Vyvaľkané cesto potreté čokoládovou náplňou a posypané nasekanými orechami zrolované po dlhšej strane na drevenej doske posypanej múkou
  • Roládu pozdĺžne prerežeme na polovicu.Vyvaľkané cesto potreté čokoládovou náplňou a posypané nasekanými orechami zrolované a prekrojené na polovicu tmavá forma na chlebík vystlaná papierom na pečenie na drevenej doske posypanej múkou
  • Obe časti zatočíme okolo seba. Vyvaľkané cesto potreté čokoládovou náplňou a posypané nasekanými orechami prerezané na polovicu obe časti zatočené okolo seba na drevenej doske posypanej múkou kúsok formy na chlebík
  • Konce spolu dobre pritlačíme a prenesieme do formy. Prikryjeme kuchynskou utierkou a dáme asi na 1-1,5 hodiny kysnúť na teplé miesto. Cesto musí zdvojnásobiť objem. Vyvaľkané cesto potreté čokoládovou náplňou a posypané nasekanými orechami prerezané na polovicu obe časti zatočené okolo seba na drevenej doske posypanej múkou forma na chlebík
  • Vykysnutý chlebík pečieme asi 35 minút v trúbe vyhriatej na 180°C.Hotová čokoládová babka ako zatočený chlebík s čokoládovou náplňou s orechami jeden plátok odkrojený na okrúhlej drevenej doske obsypaná vlašdkými orechami a dvoma kúskami horkej čokolády na čiernom povrchu

Poznámky

    Pridať komentár