Tradičné chodské koláče

Naša maminka vždy spomína na nádherné voňavé koláče plné tvarohu, maku a lekváru, ktoré jedla ako malé dieťa na západočeskej svadbe. Dnes už viem, že ich názov je Chodské koláče a že sú presne také úžasné, ako ich opisovala. 🙂


Moje koláče možno nevypadajú úplne ako od chodskej babičky, ale na Slovenku žijúcu v Brne dobré, nie? 😀 Podľa tohto receptu z kuchárskej knihy Koláče z Edice Apetit som ich robila už viackrát a vždy sa podarili. Je trošku náročnejší, to je pravda, ale vôňa šíriaca sa z kuchyne pri ich pečení a ich dokonalá chuť stoja za to.

Tradičné chodské koláče

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa ČeskáNáročnosť: Stredne náročné
Servings

6

servings
Prep time

2

hodín 

30

minút
Cooking time

20

minút

Vynikajúce české koláče bohato zdobené tvarohovou, makovou a lekvárovou náplňou.

Suroviny

  • Cesto
  • 35 g čerstvého droždia

  • 250 ml vlažného mlieka

  • 110 g krupicového cukru + ½ lyžičky cukru na kvások

  • 2 vajcia

  • 500 g polohrubej múky

  • 125 g zmäknutého masla

  • ½ sáčku vanilkového cukru

  • kôra zo ¼ biocitrónu

  • ½ lyžičky soli

  • 50 ml rumu

  • ½ lyžice slnečnicového oleja

  • Tvarohová náplň
  • 750 g jemného tučného tvarohu

  • 125 ml smotany na šľahanie

  • krupicový cukor, rum, citrónová kôra a vanilkový cukor podľa chuti

  • ½ lyžice škrobu (kukuričný alebo zemiakový)

  • 62 g zmäknutého masla

  • 1 bielok

  • Maková náplň
  • 3 perníčky s cukrovou polevou (deň vopred ich zalejeme trochou vody a cez noc necháme dôkladne zmäknúť)

  • 125 g mletého maku

  • krupicový cukor a škorica podľa chuti

  • 1 vajce

  • Lekvárová náplň
  • 375 g slivkového lekváru

  • citrónová šťava a rum podľa chuti

  • ½ lyžice škrobu (kukuričný alebo zemiakový)

  • Na dokončenie
  • plátky mandlí a sušené hrozienka na ozdobu

  • 1 vajce na potretie okrajov

Postup

  • Cesto
  • Najskôr si pripravíme kvások: Droždie rozmiešame v hrnčeku s vlažným mliekom a ½ lyžičky cukru a necháme na teplom mieste vzísť. Pokiaľ nám kvások ani za 15 minút nevzíde, urobíme nový.
  • Rozšľaháme 1 vajce a 1 žĺtko, pridáme všetky ostatné prísady na cesto a vzídený kvások a vymiesime hladké cesto. Miesenie trvá dlhšie a je to celkom makačka, ja preto miesim mixérom s hnetacím hákom. Ak ho doma nemáte, vaše koláče budú pripravené skutočne tradičným spôsobom a určite o to lepšie! 😉 Uhnetené kysnuté cesto v bielej mise nakrájané citróny na drevenej doske maslo v máselničke.
  • Misu s cestom prikryjeme utierkou a necháme ho kysnúť asi hodinu na teplom mieste bez prievanu. Po hodine cesto znovu prepracujeme a necháme ešte asi 30 minút vykysnúť.
  • Cesto rozdelíme na 6 častí a rukou vytvoríme tenšie okrúhe placky, pričom vytlačíme kraje prstami, aby boli vyššie než stred. Ja mám rada dosť baculaté kraje, pretože cesto je samo o sebe výborné, ale je na vás, ako hrubé si kraje necháte. Ak sa cesto moc lepí, posypeme ešte trochou múky.
  • Koláče necháme ďalších 15 minút kysnúť a medzitým si pripravíme náplne a predhrejeme trúbu na 180°C.
  • Tvarohová náplň
  • Do misy si dáme tvaroh, cukor, smotanu, rum, nastrúhanú citrónovú kôru, škrob a maslo a všetko dobre vymiešame. Zvlášť si vyšľaháme sneh z 1 bielku a opatrne ho vmiešame k tvarohu. Tvarohový krém v antikorovej mise nakrájané citróny na drevenej doske maslo v máselničke
  • Maková náplň
  • Teraz prídu na rad namočené perníčky. Pridajú makovej náplni výbornú chuť a zároveň zahustia. V deň pečenia ich prepasírujeme cez sitko.
  • Pomletý mak zmiešame s cukrom a škoricou a sparíme takým množstvom vriacej vody, aby sa zvlhčil, ale aby v nej neplával. Po vychladnutí vmiešame 1 vajce a prepasírované perníčky. Maková náplň do koláčov v antikorovej mise s malou lyžičkou
  • Lekvárová náplň
  • Lekvár zriedime troškou teplej vody tak, aby sa ním dali koláče cukrárskym sáčkom pekne nazdobiť. Primiešame citrónovú šťavu, rum a škrob.
  • Ja som mala domáci lekvár, preto má trochu červenšiu farbu, ale výborný je aj kvalitný lekvár z obchodu. Slivkový lekvár v antkorovej mise
  • Dokončenie
  • Koláče znovu uhladíme a kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pomocou cukrárskeho sáčku ozdobíme náplňami podľa fantázie. Poukladáme plátky mandlí a hrozienka. Chodský koláč zdobený makom, lekvárom a tvarohom do tvaru srdca v okrúhlej forme na koláče dozdobený sušenými hrozienkami a plátkami blanšírovaných mandlí na okraji vysypané hrozienka a plátky mandlí
  • Pečieme na 180°C asi 20 minút. Keď okraje zružovejú, koláče sú upečené. Dva upečené chodské koláče s makovou, lekvárovou a tvarohovou plnkou dozdobené sušenými hrozienkami a plátkami mandlí na modro-žltom servítku obsypaný plátkami blanšírovaných mandlí modrý hrnček krajáč s mliekom

Summary
recipe image
Recipe Name
Chodské koláče
Author Name
Published On