Tento hruškový koláč som upiekla večer ako plán na raňajky, no takmer sa ich nedožil. 😀 Kombinácia extra nadýchaného cesta, sladkých hrušiek a nasekanej horkej čokolády je perfektná.
Keď budete podávať koláč so šľahačkou, kľudne ho povýšite na slávnostný dezert. 😉
Taliansky hruškový koláč s čokoládou
Chod: Dezert/RaňajkyKuchyňa TalianskaNáročnosť: JednoduchéPočet porcí
10
porcíČas prípravy
20
minútDoba pečenia
1
hodina15
minútNeskutočne nadýchaný koláčik s kúskami hrušiek a čokolády chutí úžasne!
Suroviny
100 ml rastlinného oleja
150 g krupicového cukru
2 vajcia (izbovej teploty)
1 lyžička vanilkového extraktu
50 g kukuričného škrobu
200 g hladkej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku
75 ml mlieka
5 hrušiek
125 g horkej čokolády
Postup
- Rúru predhrejeme na 180°C. Tortovú formu s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie.
- Olej, vajcia, cukor a vanilku vyšľaháme do svetlej peny.
- V zvlášť miske zmiešame škrob s múkou a kypriacim práškom.
- Do vaječnej zmesi pridáme polovicu múčnej časti a polovicu mlieka a krátko prešľaháme. Pridáme zvyšok múky a mlieka a opäť krátko prešľaháme.
- Hrušky okrájame a prerežeme na polovicu. Vyberieme jadrovník a dve hrušky nakrájame na drobné kocky, ktoré jemne vmiešame do cesta.
- Čokoládu nasekáme nadrobno a tiež vmiešame do cesta.
- Cesto vylejeme do pripravenej formy a na vrch dokola poukladáme prepolené hrušky rezom dolu.
- Pečieme asi 1 hodinu a 15 minút. Či už je koláč upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo.
- Vychladnutý koláč môžeme posypať práškovým cukrom.
Poznámky
- Ak máte hruškové dezerty radi, odporúčam aj Karamelovú tortu s hruškami alebo Rýchly čokoládovo-hruškový koláč, sú super. 🙂