Predstavte si domček uprostred malebnej rakúskej dedinky obklopenej vinicami, krásnu vintage kuchyňu a lahodnú vôňu čerstvo upečenej jablkovej štrúdle. Tak presne tu teraz trochu odpočívame od ruchu mesta.
Leto na dedine sa nezaobíde bez domáceho koláča, tak som si povedala, že upečiem niečo miestne. A čo môže byť viac rakúske ako Apfelstrudel? Recept je z knihy Die süße Küche, takže o jeho autenticite nie je pochýb. 😉
Vôňu jablkovej štrúdle so škoricou mám spojenú so zimou, pripomína mi však aj letné prázdniny strávené u babičky. Úplne živo si pamätám, ako babička naťahovala cesto cez celý jedálny stôl, zatiaľ čo som jej ujedala z pripravenej jablkovej náplne. A keď budete štrúdľu podávať so zmrzlinou, zo zimného sa stane dokonalý letný dezert. 🙂
Čo sa týka ťahaného cesta…Nebojte sa, nie je to až také hrozné. Tiež som sa celkom bála, ale s cestom sa veľmi dobre pracuje a pocit, že ste to zvládli sami, stojí za to. Ale ak sa vám do toho predsa len nechce, tak použite lístkové cesto, jablková náplň je tak skvelá, že je škoda ju neochutnať len kvôli príprave cesta.
Ťahaná jablková štrúdľa – originál rakúsky recept
Chod: DezertKuchyňa RakúskaNáročnosť: Stredne náročné5
servings1
hodina30
minút40
minútOriginál jablková štrúdľa z ťahaného cesta podľa tradičného rakúskeho receptu. Kombinácii so zmrzlinou nikdo neodolá!
Suroviny
- Cesto
150 g hladkej múky
12 ml rastlinného oleja
veľká štipka soli
75 ml vlažnej vody
- Náplň
750 g jabĺk
30 g masla
50 g strúhanky
50 g kryštálového cukru
30 g sušených hrozienok
mletá škorica
10 g vanilkového cukru
1 biocitrón
50 ml rumu
50 g roztopeného masla
práškový cukor na posypanie
Postup
- Cesto
- Múku preosejeme do väčšej misy a v strede urobíme jamku, do ktorej vlejeme olej a vsypeme soľ.
- Postupne prilievame vlažnú vodu a múku zmiešavame s ostatnými ingredienciami. Keď pridáme všetku vodu, ručne vypracujeme hladké cesto.
- Cesto potrieme rastlinným olejom, aby sa na povrchu nevysušilo a dáme ho do misky, ktorú prikryjeme navlhčenou utierkou. Necháme asi 30 minút odpočinúť pri izbovej teplote. Zatiaľ si pripravíme náplň.
- Jablková náplň
- Jablká ošúpeme, nakrájame na štvrtiny a z každej vyrežeme stred s jadierkami. Potom jablká nakrájame na tenké plátky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou.
- 30 g masla rozpustíme na panvičke a prisypeme strúhanku, ktorú opečieme na miernom plameni do svetlohneda.
- Nakrájané jablká zmiešame s hrozienkami, strúhankovou zmesou, kryštálovým a vanilkovým cukrom, škoricou, nastrúhanou kôrou z 1/2 citróna a rumom.
- Dokončenie
- Trúbu si predhrejeme na 180°C.
- Na stôl rozprestieme čistú utierku, ktorú pomúčime hladkou múkou. Odpočinuté cesto aj zvrchu dobre posypeme múkou a na utierke ho natenko rozvaľkáme.
- Rozvaľkané cesto jemne rukami podoberáme a zospodu ho opatrne prstami naťahujeme do strán. Základom štrúdle je tenučké ťahané cesto, snažíme sa ho natiahnuť čo najviac, no pritom dávame pozor, aby sa nepretrhlo.
- Cesto potrieme 3/4 roztopeného masla (trochu si necháme na potretie zrolovanej štrúdle) a do stredu uložíme jablkovú náplň.
- Pomocou utierky preložíme jednu stranu cesta cez náplň. Pokračujeme v rolovaní rovnakým smerom a štrúdlu pomocou utierky zrolujeme a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Konce zahneme a celú štrúdľu potrieme zvyškom roztopeného masla.
- Pečieme asi 40 minút do zlatova. Pri konci kontrolujeme, každá trúba pečie inak a ak štrúdľu upečieme moc dohneda, bude príliš chrumkavá.
- Podávame ešte teplú posypanú práškovým cukrom.