Ťahaná jablková štrúdľa – originál rakúsky recept

Predstavte si domček uprostred malebnej rakúskej dedinky obklopenej vinicami, krásnu vintage kuchyňu a lahodnú vôňu čerstvo upečenej jablkovej štrúdle. Tak presne tu teraz trochu odpočívame od ruchu mesta.

Leto na dedine sa nezaobíde bez domáceho koláča, tak som si povedala, že upečiem niečo miestne. A čo môže byť viac rakúske ako Apfelstrudel? Recept je z knihy Die süße Küche, takže o jeho autenticite nie je pochýb. 😉

Vôňu jablkovej štrúdle so škoricou mám spojenú so zimou, pripomína mi však aj letné prázdniny strávené u babičky. Úplne živo si pamätám, ako babička naťahovala cesto cez celý jedálny stôl, zatiaľ čo som jej ujedala z pripravenej jablkovej náplne. A keď budete štrúdľu podávať so zmrzlinou, zo zimného sa stane dokonalý letný dezert. 🙂

Čo sa týka ťahaného cesta…Nebojte sa, nie je to až také hrozné. Tiež som sa celkom bála, ale s cestom sa veľmi dobre pracuje a pocit, že ste to zvládli sami, stojí za to. Ale ak sa vám do toho predsa len nechce, tak použite lístkové cesto, jablková náplň je tak skvelá, že je škoda ju neochutnať len kvôli príprave cesta.

Ťahaná jablková štrúdľa – originál rakúsky recept

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa RakúskaNáročnosť: Stredne náročné
Servings

5

servings
Prep time

1

hodina 

30

minút
Cooking time

40

minút

Originál jablková štrúdľa z ťahaného cesta podľa tradičného rakúskeho receptu. Kombinácii so zmrzlinou nikdo neodolá!

Suroviny

  • Cesto
  • 150 g hladkej múky

  • 12 ml rastlinného oleja

  • veľká štipka soli

  • 75 ml vlažnej vody

  • Náplň
  • 750 g jabĺk

  • 30 g masla

  • 50 g strúhanky

  • 50 g kryštálového cukru

  • 30 g sušených hrozienok

  • mletá škorica

  • 10 g vanilkového cukru

  • 1 biocitrón

  • 50 ml rumu

  • 50 g roztopeného masla

  • práškový cukor na posypanie

Postup

  • Cesto
  • Múku preosejeme do väčšej misy a v strede urobíme jamku, do ktorej vlejeme olej a vsypeme soľ. Kovová misa s múkou v strede jamka s olejom a soľou drevený povrch
  • Postupne prilievame vlažnú vodu a múku zmiešavame s ostatnými ingredienciami. Keď pridáme všetku vodu, ručne vypracujeme hladké cesto.
  • Cesto potrieme rastlinným olejom, aby sa na povrchu nevysušilo a dáme ho do misky, ktorú prikryjeme navlhčenou utierkou. Necháme asi 30 minút odpočinúť pri izbovej teplote. Zatiaľ si pripravíme náplň. Biela misku vypracované cesto na štrúdľu bielo žlto zelená utierka na drevenom stole
  • Jablková náplň
  • Jablká ošúpeme, nakrájame na štvrtiny a z každej vyrežeme stred s jadierkami. Potom jablká nakrájame na tenké plátky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou.
  • 30 g masla rozpustíme na panvičke a prisypeme strúhanku, ktorú opečieme na miernom plameni do svetlohneda.
  • Nakrájané jablká zmiešame s hrozienkami, strúhankovou zmesou, kryštálovým a vanilkovým cukrom, škoricou, nastrúhanou kôrou z 1/2 citróna a rumom. Antikorová misa natenko nakrájané jablká s hrozienkami, škoricou, strúhankou, maslom a cukrom na drevenom stole
  • Dokončenie
  • Trúbu si predhrejeme na 180°C.
  • Na stôl rozprestieme čistú utierku, ktorú pomúčime hladkou múkou. Odpočinuté cesto aj zvrchu dobre posypeme múkou a na utierke ho natenko rozvaľkáme.
  • Rozvaľkané cesto jemne rukami podoberáme a zospodu ho opatrne prstami naťahujeme do strán. Základom štrúdle je tenučké ťahané cesto, snažíme sa ho natiahnuť čo najviac, no pritom dávame pozor, aby sa nepretrhlo.
  • Cesto potrieme 3/4 roztopeného masla (trochu si necháme na potretie zrolovanej štrúdle) a do stredu uložíme jablkovú náplň. Tenké ťahané cesto na štrúdľu, jablková náplň v strede na bielo modro žltej kuchynskej utierke a drevenom stole.
  • Pomocou utierky preložíme jednu stranu cesta cez náplň. Pokračujeme v rolovaní rovnakým smerom a štrúdlu pomocou utierky zrolujeme a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Konce zahneme a celú štrúdľu potrieme zvyškom roztopeného masla. Plech s papierom na pečenie zrolovaná štrúdľa pred pečením
  • Pečieme asi 40 minút do zlatova. Pri konci kontrolujeme, každá trúba pečie inak a ak štrúdľu upečieme moc dohneda, bude príliš chrumkavá.
  • Podávame ešte teplú posypanú práškovým cukrom. Biely obdĺžnikový tanier s dvoma kúskami jablkovej štrúdle posypané práškovým cukrom čokoládová a vanilková zmrzlina na drevenom stole

Summary
recipe image
Recipe Name
Ťahaná jablková štrúdľa - originál rakúsky recept
Author Name
Published On