Sypaný koláč takmer bez práce, mixéra, či kuchynskej váhy. A dokonalý výsledok. Presne taký je tento koláč, ktorý si zamilujete. Na blogu je už podobný recept na môj obľúbený Sypaný jablčník, ale ak sledujete blog dlhšie, isto viete, že mak je moja láska. A tento koláč s makom a jablkami nová závislosť. 🙂
Sypaný jablkovo-makový koláč
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché30
porcí20
minút40
minútSypaný koláč takmer bez práce, mixéra, či kuchynskej váhy. A dokonalý výsledok. Presne taký je tento koláč, ktorý si zamilujete.
Suroviny
1 hrnček (300 ml) detskej krupice
1 hrnček hladkej múky (plus na vysypanie plechu)
1 hrnček práškového cukru
1 prášok do pečiva
1,5 kg jabĺk
mletá škorica a krupicový cukor na osladenie jabĺk
5 lyžíc mletého maku
150 g studeného masla (plus na vymastenie plechu)
Postup
- Plech s rozmermi 20×30 cm poriadne vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 200°C.
- V miske si zmiešame krupicu, múku, cukor a prášok do pečiva.
- Jablká očistíme a nastrúhame nahrubo. K jablkám pridáme škoricu a podľa chuti dosladíme krupicovým cukrom. Polovicu jabĺk zmiešame s makom.
- Na dno plechu nasypeme tretinu sypkej časti. Posypeme jablkami bez maku a lyžicou rozotrieme.
- Znovu nasypeme sypkú zmes, ktorú posypeme jablkami s makom a opäť trochu uhladíme. Nasypeme zvyšok sypkej časti a navrch nastrúhame maslo.
- Pečieme na 200°C asi 40 minút dozlatova. Ešte horúci koláč pokrájame a necháme vychladnúť. Po vychladnutí môžme posypať práškovým cukrom.