Svieži letný dezert Jahodová záhrada

Minule som sľúbila, že ďalší dezert bude jahodový a pretože práve teraz sú jahody výborné a sladučké, zaslúžia si niečo špeciálne.

Tento originálny jahodovo-bazalkový zákusok rozhodne špeciálny je! Kombinácia krehkého cesta, sviežej jahodovej náplne a bazalkového krému je úžasná. Bazalka je v dezerte cítiť len veľmi jemne a skvele dopĺňa chuť chuť sladkých jahôd. Uvidíte, že budete milo prekvapení, ako sa to k sebe hodí. 🙂


Recept mám zo skvelej knihy Modern French Pastry. Postup možno nevypadá úplne najjednoduchšie, nie je to ale nič náročné a pokiaľ sa budete držať návodu, určite sa vám podarí. Výsledok rozhodne stojí za to. 😉

Svieži letný dezert Jahodová záhrada

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Stredne náročné
Servings

9

servings
Prep time

2

hodín 

30

minút
Cooking time

30

minút

Skúste tento originálny koláč so sviežou chuťou jahôd a bazalky. Túto netradičnú kombináciu si zamilujete!

Suroviny

  • Cesto
  • 50 g vaječných žĺtok (asi 2,5 vajíčka)

  • ½ lyžičky vanilkového extraktu (o tom ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky)

  • 155 g hladkej múky

  • štipka soli

  • 70 g práškového cukru

  • 120 g studeného masla

  • Jahodová náplň
  • 3 g jemne mletej želatíny (mne sa osvedčila jemne mletá želatína “na stuženie krémov” Dr.Oetker)

  • 15 g studenej vody

  • 75 g čerstvých jahôd

  • 85 g jahodového pyré (rozmixované jahody)

  • šťava z 1,5 limetky

  • 45 g krupicového cukru

  • Bazalkový krém
  • 300 g mlieka

  • 4 g čerstvej bazalky

  • 60 g vaječných žĺtok (asi 3 vajíčka)

  • 75 g krupicového cukru

  • 24 g kukuričného škrobu

  • 15 g masla

  • Ostatné
  • 10 g čerstvej bazalky na bazalkovú “trávu”

  • asi 7 pekných jahôd na ozdobu

Postup

  • Cesto
  • V menšej miske krátko prešľaháme žĺtka s vanilkovým extraktom. Do väčšej misy preosejeme múku, soľ a cukor a premiešame. Vychladené maslo nakrájame na menšie kocky a pridáme k múke. Na nízky výkon mixujeme, kým cesto nemá drobivú konzistenciu. Biela misa rozmixované drobivé cesto dve šľahacie metličky
  • Do cesta pridáme žĺtky s vanilkovým extraktom a všetko spolu asi 30 sekúnd zmixujeme, až nám vznikne hladké cesto. Z cesta vytvarujeme placku, zabalíme ju do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Biela misa svetlé vyšľahané cesto červená cukrárska stierka
  • Trúbu predhrejeme na 175°C a štvorcovú formu na pečenie 20×20 cm si vymažeme maslom.
  • Cesto na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a pomocou valčeka prenesieme do formy. Okraje necháme vysoké asi 2 cm a zvyšné cesto odrežeme. Cesto necháme vo forme asi 20 minút odpočívať. Pred pečením vystrihneme z papiera na pečenie štvorec, ktorý vložíme na dno korpusu a na papier nasypeme fazule na pečenie. Štvorcová forma na pečenie vystlaná krehkým cetom a fazuľami na pečenie.
  • Odrezky cesta rozložíme na druhý plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme ich spolu s korpusom, len ich vytiahneme trochu skôr z trúby. Budeme ich potrebovať na bazalkovú “trávu”.
  • Korpus pečieme asi 30 minút dozlatova, odrezky vytiahneme asi po 15 minútach a obe necháme vychladnúť vo forme/na plechu.
  • Jahodová náplň
  • V malej miske zmiešame želatínu s vodou a necháme asi 5 minút napučať. 75 g jahôd nakrájame na malé kocky (asi 0,5 cm).
  • V hrnci zmiešame jahodové pyré, limetkovú šťavu a cukor a na strednom plameni zohrievame, kým sa cukor rozpustí. Tesne pred bodom varu odstavíme, dobre vmiešame želatínu a zmesou zalejeme nakrájané jahody. Necháme chvíľku schladnúť pri izbovej teplote a potom dáme do chladničky vychladnúť úplne. Antikorová miska s jahodovo-želatínovou náplňou
  • Bazalkový krém
  • Mlieko privedieme k varu, odstavíme a pridáme 4 g čerstvej bazalky. Hrniec zakryjeme a necháme bazalku 15 minút lúhovať. Potom mlieko precedíme cez sitko.
  • Žĺtka, cukor a kukuričný škrob mixérom asi 10 sekúnd vyšľaháme do svetlej peny. Postupne ručne zašľaháme bazalkové mlieko.
  • Žĺtkový krém zohrievame na strednom plameni, hlavne stále miešame, aby nám neprihorel. Asi po 1-2 minútach začne krém hustnúť, odstavíme ho z plameňa a stále miešame. Krém ďalej hustne vďaka tomu, že je horúci a my máme istotu, že nám neprihorí. Asi po 30 sekundách bude už hustý dosť, za stáleho miešania ho znova pomaly zahrievame a keď začne bublať, odstavíme a dobre vmiešame maslo.
  • Krém vlejeme do misky a zakryjeme ho potravinárskou fóliou, ktorú položíme priamo na povrch krému, zabránime tak vzniku šupky. Krém dáme vychladiť do chladničky. Antikorová miska s svetložltým krémom zakrytá potravinárskou fóliou
  • Bazalková tráva
  • 75 g upečených a vychladnutých odrezkov z cesta rozmixujeme spolu s 10 g čerstvej bazalky a necháme rozložené na pracovnej alebo drevenej doske trochu preschnúť.
  • Dokončenie
  • Vychladnutý korpus vytiahneme z formy a na dno rozotrieme jahodovú náplň. Upečený štvorcov korpus z krehkého cesta naplnený jahodovou coulis červená cukrárska stierka
  • Na jahody natrieme bazalkový krém a uhladíme. Upečený štvorcov korpus z krehkého cesta naplnený svetlým bazalkovým krémom
  • Vrch posypeme preosiatou bazalkovou “trávou” tak, aby bol krém celkom zakrytý. Upečený štvorcov korpus z krehkého cesta naplnený svetlým bazalkovým krémom posypený svetlozelenými omrvinkami z krehkého cesta a bazalky
  • Nakoniec navrch naukladáme jahody a môžeme podávať. Upečený štvorcov korpus z krehkého cesta naplnený svetlým bazalkovým krémom posypený svetlozelenými omrvinkami z krehkého cesta a bazalky dozdobený jahodami okolo rozsypané jahody a lístky bazalky.Kocka koláča z jemného linekého cesta, jahodovej želatínovej vrstvy, svetlého vanilkového krému, posypané nadrobeným zeleným bazalkovým korpusom jahoda navrchu na bielom tanieri na drevenom stole

Poznámky

  • V recepte sú aj tekutiny uvedené v gramoch, nie je to chyba. Autorka knihy to tak uvádza, pretože je to presnejšie.
Summary
recipe image
Recipe Name
Svieži letný dezert Jahodová záhrada
Author Name
Published On