Minule som sľúbila, že ďalší dezert bude jahodový a pretože práve teraz sú jahody výborné a sladučké, zaslúžia si niečo špeciálne.
Tento originálny jahodovo-bazalkový zákusok rozhodne špeciálny je! Kombinácia krehkého cesta, sviežej jahodovej náplne a bazalkového krému je úžasná. Bazalka je v dezerte cítiť len veľmi jemne a skvele dopĺňa chuť chuť sladkých jahôd. Uvidíte, že budete milo prekvapení, ako sa to k sebe hodí. 🙂
Recept mám zo skvelej knihy Modern French Pastry. Postup možno nevypadá úplne najjednoduchšie, nie je to ale nič náročné a pokiaľ sa budete držať návodu, určite sa vám podarí. Výsledok rozhodne stojí za to. 😉
Svieži letný dezert Jahodová záhrada
Chod: DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Stredne náročné9
servings2
hodín30
minút30
minútSkúste tento originálny koláč so sviežou chuťou jahôd a bazalky. Túto netradičnú kombináciu si zamilujete!
Suroviny
- Cesto
50 g vaječných žĺtok (asi 2,5 vajíčka)
½ lyžičky vanilkového extraktu (o tom ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky)
155 g hladkej múky
štipka soli
70 g práškového cukru
120 g studeného masla
- Jahodová náplň
3 g jemne mletej želatíny (mne sa osvedčila jemne mletá želatína “na stuženie krémov” Dr.Oetker)
15 g studenej vody
75 g čerstvých jahôd
85 g jahodového pyré (rozmixované jahody)
šťava z 1,5 limetky
45 g krupicového cukru
- Bazalkový krém
300 g mlieka
4 g čerstvej bazalky
60 g vaječných žĺtok (asi 3 vajíčka)
75 g krupicového cukru
24 g kukuričného škrobu
15 g masla
- Ostatné
10 g čerstvej bazalky na bazalkovú “trávu”
asi 7 pekných jahôd na ozdobu
Postup
- Cesto
- V menšej miske krátko prešľaháme žĺtka s vanilkovým extraktom. Do väčšej misy preosejeme múku, soľ a cukor a premiešame. Vychladené maslo nakrájame na menšie kocky a pridáme k múke. Na nízky výkon mixujeme, kým cesto nemá drobivú konzistenciu.
- Do cesta pridáme žĺtky s vanilkovým extraktom a všetko spolu asi 30 sekúnd zmixujeme, až nám vznikne hladké cesto. Z cesta vytvarujeme placku, zabalíme ju do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
- Trúbu predhrejeme na 175°C a štvorcovú formu na pečenie 20×20 cm si vymažeme maslom.
- Cesto na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a pomocou valčeka prenesieme do formy. Okraje necháme vysoké asi 2 cm a zvyšné cesto odrežeme. Cesto necháme vo forme asi 20 minút odpočívať. Pred pečením vystrihneme z papiera na pečenie štvorec, ktorý vložíme na dno korpusu a na papier nasypeme fazule na pečenie.
- Odrezky cesta rozložíme na druhý plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme ich spolu s korpusom, len ich vytiahneme trochu skôr z trúby. Budeme ich potrebovať na bazalkovú “trávu”.
- Korpus pečieme asi 30 minút dozlatova, odrezky vytiahneme asi po 15 minútach a obe necháme vychladnúť vo forme/na plechu.
- Jahodová náplň
- V malej miske zmiešame želatínu s vodou a necháme asi 5 minút napučať. 75 g jahôd nakrájame na malé kocky (asi 0,5 cm).
- V hrnci zmiešame jahodové pyré, limetkovú šťavu a cukor a na strednom plameni zohrievame, kým sa cukor rozpustí. Tesne pred bodom varu odstavíme, dobre vmiešame želatínu a zmesou zalejeme nakrájané jahody. Necháme chvíľku schladnúť pri izbovej teplote a potom dáme do chladničky vychladnúť úplne.
- Bazalkový krém
- Mlieko privedieme k varu, odstavíme a pridáme 4 g čerstvej bazalky. Hrniec zakryjeme a necháme bazalku 15 minút lúhovať. Potom mlieko precedíme cez sitko.
- Žĺtka, cukor a kukuričný škrob mixérom asi 10 sekúnd vyšľaháme do svetlej peny. Postupne ručne zašľaháme bazalkové mlieko.
- Žĺtkový krém zohrievame na strednom plameni, hlavne stále miešame, aby nám neprihorel. Asi po 1-2 minútach začne krém hustnúť, odstavíme ho z plameňa a stále miešame. Krém ďalej hustne vďaka tomu, že je horúci a my máme istotu, že nám neprihorí. Asi po 30 sekundách bude už hustý dosť, za stáleho miešania ho znova pomaly zahrievame a keď začne bublať, odstavíme a dobre vmiešame maslo.
- Krém vlejeme do misky a zakryjeme ho potravinárskou fóliou, ktorú položíme priamo na povrch krému, zabránime tak vzniku šupky. Krém dáme vychladiť do chladničky.
- Bazalková tráva
- 75 g upečených a vychladnutých odrezkov z cesta rozmixujeme spolu s 10 g čerstvej bazalky a necháme rozložené na pracovnej alebo drevenej doske trochu preschnúť.
- Dokončenie
- Vychladnutý korpus vytiahneme z formy a na dno rozotrieme jahodovú náplň.
- Na jahody natrieme bazalkový krém a uhladíme.
- Vrch posypeme preosiatou bazalkovou “trávou” tak, aby bol krém celkom zakrytý.
- Nakoniec navrch naukladáme jahody a môžeme podávať.
Poznámky
- V recepte sú aj tekutiny uvedené v gramoch, nie je to chyba. Autorka knihy to tak uvádza, pretože je to presnejšie.