Tento ríbezľový makovec je dokonalý koláčik na posledné letné dni. Zabaliť ho so sebou do batohu a hurá na výlet či piknik, presne na to sa hodí ako stvorený. Nadýchané makové cesto a svieže ríbezle sa skvele dopĺňajú a pri jeho jedení si vždy zaspomínam na leto u babičky a koláče s ovocím zo záhradky. 🙂
Rýchly makovec s ríbezľami
Chod: Dezert/RaňajkyKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché10
20
minút30
minútRecept, ktorý zvládne každý, bez mixéra, bez praxe, no pritom taká dobrota! Nadýchané makové cesto a svieže ríbezle, to je kombinácia, ktorá nikdy neomrzí.
Suroviny
330 g hladkej múky
2 zarovnané lyžičky prášku do pečiva
150 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
štipka soli
nastrúhaná kôra z 1 biocitrónu
100 ml rastlinného oleja
3 vajcia
150 ml bieleho jogurtu
50 g mletého maku
1 sáčik červenej tortovej želatíny
1 lyžica práškového cukru
6 lyžíc pálenky
6 lyžíc ríbezľovej šťavy
300 g ríbezlí
Postup
- Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme cukor, vanilkový cukor, soľ a citrónovú kôru a dobre premiešame. V zvlášť miske rozmiešame olej s vajíčkami a jogurtom. Mokrú časť vmiešame k suchej múčnej a nakoniec primiešame mak.
- Dno tortovej formy (ja som použila priemer 20 cm, ale doporučujem použiť o trošku väčšiu, napr. 23) vystelieme papierom na pečenie a boky dobre pomastíme maslom. Trúbu predhrejeme na 180°C.
- Cesto nalejeme do formy a uhladíme.
- Tortovú želatínu zmiešame s cukrom, pálenkou a ríbezľovou šťavou. Vmiešame ríbezle a vylejeme na cesto. Nožom urobíme po povrchu vlnky, aby sa ríbezle trochu premiešali s cestom.
- Pečieme asi 30 minút. Či už je koláč upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo.
- Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Poznámky
- Recept mám z knihy Koláče z Edice Apetit.
- Ak by ste mali prebytok ríbezlí, doporučujem aj tento Ľahký koláč s ovocím a gréckym jogurtom či Nadýchaný kysnutý ríbezľový koláč ako od babičky. 🙂