Bublanina, to je leto a prázdniny u babičky. Brušká plné sladkého ovocia, ktoré jeme rovno zo stromu a to, čo nezjeme šupneme do bublaniny. 🙂 Môžte použiť ľubovoľné ovocie: čerešne, rebarboru, jahody…ale tie višne majú niečo, že chutia v bublanine výnimočne dobre. ❤️
Rýchla višňová bublanina
Chod: DezertKuchyňa Slovenská, ČeskáNáročnosť: Jednoduché8
porcí15
minút40
minútDo tejto bublaniny môžte použiť ľubovoľné ovocie: višne, jahody, rebarboru, čerešne… Je za chvíľu hotová a skvelá!
Suroviny
4 vajcia
250 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
500 g polohrubej múky
13 g kypriaceho prášku
1 vanilkový struk alebo zopár kvapiek vanilkového extraktu
štipka soli
250 g slnečnicového/repkového oleja
125 g mlieka
asi 300 g višní (ideálne odkôstkovaných)
maslo a hrubá múka na vymastenie pekáča
Postup
- Rúru predhrejeme na 180°C. Pekáč vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
- Vajcia s krupicovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do peny.
- Múku zmiešame s kypriacim práškom, semienkami vanilkového struku a štipkou soli.
- Do vaječnej zmesi striedavo zašľahávame preosiatu múčnu zmes, olej a mlieko. Šľaháme len chvíľku, keď sa ingrediencie spoja, hneď vypneme mixér, aby sme cesto neprešľahali.
- Cesto vylejeme do pekáča. Višne zľahka obalíme v múke, aby neklesli na dno koláča. Višňami posypeme celý koláč a dáme piecť asi na 40 minút. Či už je bublanina upečená zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo.
- Vypneme rúru a bublaninu tam ešte necháme asi 5 minút dôjsť.
- Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Poznámky
- Recept mám z relácie Peče celá země.