Crumble (krambl) je jednoduchý britský dezert, ktorý oceníte v každom ročnom období. Je to vlastne zapečené ovocie posypané chrumkavou maslovou drobenkou a vážne veľká dobrota, ktorú máte hotovú za pár minút. 🙂
Ja najčastejšie pripravujem crumble na jar a v lete z čerstvého ovocia. Úplne najradšej mám túto rebarborovo-jahodovú verziu, kyselkavá rebarbora a sladké jahody sú v kombinácii s chrumkavou drobenkou neodolateľné. Kľudne ale môžete použiť akékoľvek obľúbené ovocie, čerstvé či mrazené. Len si upravíte množstvo cukru podľa sladkosti ovocia, kyslá rebarbora ho znesie viac ako napr. sladké maliny.
Práve teraz máme sezónu rebarbory, tak to treba rýcho využiť, ak máte radi rebarborové dezerty, vyskúšajte aj Jednoduchý rebarborový koláč, ktorý som piekla minulý týždeň. 😉
Rebarborovo-jahodový crumble
Chod: Raňajky/DezertKuchyňa AnglickáNáročnosť: Jednoduché2
20
minút30
minútKyselkavá rebarbora a sladké jahody zapečené pod chrumkavou vrstvou maslovej drobenky, to je crumble (krambl), najjednoduchší dezert na svete, ktorý musíte vyskúšať. 🙂
Suroviny
200 g očistenej rebarbory
200 g očistených jahôd
4 lyžice trstinového cukru
80 g studeného masla
100 g hladkej múky
80 g práškového cukru
Postup
- Trúbu predhrejeme na 200°C.
- Rebarboru ošúpeme a nakrájame na kocky, ktoré vsypeme na dno zapekacej misky tak, aby pokrývala celé dno. Ja som použila misu s rozmermi 13×18 cm ale kľudne môžete použiť aj menšie misky a upiecť každú porciu zvlášť.
- Pridáme trstinový cukor a dobre premiešame.
- K rebarbore pridáme na 1/4 nakrájané jahody a jemne premiešame.
- Maslo nakrájame na kocky, pridáme k nemu múku a práškový cukor a prstami vypracujeme drobenku, ktorou posypeme ovocie. Pár krát klepneme miskou o kuchynskú linku, aby sa trochu drobenky dostalo aj medzi ovocie, ale už nemiešame.
- Pečieme asi 30 minút dozlatova.
- Najlepšie crumble chutí ešte teplý priamo z misky. A tá vôňa, ktorá sa šíri z kuchyne zaručene priláka aj ostatných obyvateľov domu, tak každý lyžicu do ruky a dobrú chuť. 🙂
Poznámky
- Recept z blogu Kuchařka pro dceru.