Tieto sladké kocky plné orechov a ovsených vločiek sú našou záchranou, keď potrebujeme doplniť energiu. Turistika, náročný deň v práci alebo prebdená noc s bábätkom, ktorému idú zúbky, tieto kocky ma vždy preberú. A ako bonus skvele chutia. 🙂 Jarná únava sa pomaly blíži, možno sa vám tiež zíde troška energie vhod. 😉
Pomarančovo-medové kocky s ovsenými vločkami
Chod: Dezert/RaňajkyKuchyňa Celý svetNáročnosť: JednoduchéPočet porcí
4
porcíČas prípravy
30
minútDoba pečenia
40
minútVýborné sladké kocky s chuťou medu a pomaranča s chrumkavými ovsenými vločkami a orechmi vás nabijú energiou.
Suroviny
200 g masla + na vymastenie
150 g trstinového cukru
80 g tekutého medu
nastrúhaná kôra z 1 biopomaranča
290 g jemných ovsených vločiek
50 g hladkej špaldovej múky
40 g nasekaných vlašských orechov
štipka mletého kardamómu
Postup
- Trúbu predhrejeme na 180°C. Formu s rozmermi 20×20 cm si dobre vymastíme maslom.
- Maslo, cukor a med za stáleho miešania zahrievame na strednom plameni, kým sa cukor rozpustí.
- Odstavíme, vmiešame pomarančovú kôru, ovsené vločky, múku, orechy a kardamóm a dobre premiešame.
- Cesto nanesieme do formy a povrch uhladíme.
- Pečieme asi 30 minút, kým kraje zozlatnú, ale stred koláča bude ešte mäkký. Necháme vychladnúť.
- Uchovávame pri izbovej teplote. Pokiaľ by ste mali koláč v chladničke, pred podávaním ho nechajte zohriať pri izbovej teplote, inak bude veľmi tuhý.
Poznámky
- Inšpiráciu mám z knihy Koláče z Edice Apetit, ale dosť som si recept upravila.