Babeta nie je len názov česko-slovenského retro mopedu, ale aj tohto skvelého koláča. Tento legendárny citrónový múčnik som piekla prvýkrát a určite nie naposledy.
V tomto recepte ide do babety aj celý mak, ktorý koláču pridáva ešte skvelú chuť a chrumkavosť. Je to rýchlovka, ktorú zvládne upiecť každý a skutočne stojí za ochutnanie. 😉
Nadýchaná citrónová babeta s makom
Chod: Dezert/RaňajkyKuchyňa Česká/SlovenskáNáročnosť: Jednoduché10
porcí30
minút40
minútLegendárny retro koláč s citrónom a makom, ktorý máte za hodinku upečený a chutí úžasne!
Suroviny
- Cesto
4 vajcia (izbovej teploty)
220 g krupicového cukru
100 g 40% smotany na šľahanie (izbovej teploty)
80 g roztopeného masla
2 lyžice celého maku
2 lyžice citrónovej kôry
2 lyžice citrónovej šťavy
200 g hladkej múky
1/2 balenia prášku do pečiva
štipka soli
- Poleva
4 lyžice citrónovej šťavy
110 g práškového cukru
jedlé kvety na ozdobu (voliteľné)
Postup
- Cesto
- Formu dobre vymažeme maslom a vysypeme múkou. Môžme použiť formu na tortu, na chlebík či zapekaciu formu.
- Rúru si predhrejeme na 180°C.
- Celé vajcia šľaháme mixérom 2 minúty. Potom pridáme cukor a šľaháme ďalšie 3 minúty. Nakoniec vlejeme smotanu a ešte 2 minúty prešľaháme.
- Roztopené maslo zmiešame s makom, citrónovou kôrou a citrónovou šťavou. Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou.
- K vajciam prišľaháme na nízkych otáčkach múčnu zmes a nakoniec vmiešame aj maslo s makom a citrónom.
- Cesto vylejeme do formy a pečieme 30-40 minút. Či už je babeta upečená zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo. Ešte horúcu babetu potrieme polevou.
- Poleva
- Cukor dobre vymiešame s citrónovou šťavou a pomocou štetca/mašľovačky natrieme na upečený koláč. Môžme dozdobiť jedlými kvetmi.
Poznámky
- Recept je z knihy Cesta z těsta od Petry Burianovej.