Cez víkend sme sa s holkami vybrali na návštevu kamarátky do Innsbrucku a tak som stála pred neľahkou úlohou. Chcela som upiecť niečo, čo vydrží 8 hodinovú cestu v kufri počas horúceho letného dňa. Zároveň to bude aj za 2 dni chutiť ako čerstvo upečené a v ideálnom prípade to nebude moc sladké, aby sa celému zájazdu podarilo udržať postavu do plaviek. 😀
Nielenže som také niečo našla, dokonca to má bonus navyše v podobe mrkvy, ktorá sa v lete zíde pri opaľovaní. 🙂 Tým zázrakom sú tieto mrkvové rožteky z môjho obľúbeného blogu Děvče u plotny. Sú výborné ešte teplé z trúby, ale zostávajú krásne mäkučké aj na tretí deň po upečení. Do cesta nejde žiadny cukor, ale rožteky sú tak akorát sladké vďaka lekváru.
Mrkvové rožteky s lekvárovou náplňou
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché48
servings1
hodina30
minút15
minútTradičné mrkvánky plnené lekvárom sú zdravé a fantastické. Podľa tohto receptu sa vám určite podaria a vydržia mäkké niekoľko dní.
Suroviny
180 g jemne nastrúhanej mrkvy
150 g zmäknutého masla
300 g hladkej múky
nastrúhaná kôra z 1/2 biocitrónu
2 lyžice bieleho jogurtu
150 g lekváru
1 vajce na potretie
práškový cukor na posypanie
Postup
- Očistenú mrkvu si nastrúhame najemno. K mrkve pridáme zmäknuté maslo, múku (ak mrkva pustí moc vody, pridáme trochu viac múky), citrónovú kôru a biely jogurt a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
- Trúbu predhrejeme na 200°C.
- Z cesta postupne po štvrtinách odoberáme. Na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme prvú časť cesta na hrúbku 2 mm. Z cesta vykrajujeme trojuholníky (z každej časti vyjde asi 12 trojuholníkov) a na každý dáme trochu lekváru.
- Stočíme do rožteku a kraje trochu pritlačíme, aby náplň nevytiekla.
- Vajce si vidličkou rozšľaháme s 2 lyžicami horúcej vody a pred pečením rožteky potrieme. Pečieme asi 15-20 minút dozlatova.
- Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.