Leto je tu a s ním dni strávené vonku na záhrade či na výlete, pikniky, grilovačky…už sa neviem dočkať! Na takéto príležitosti mám pre vás dnes jeden skvelý recept na dezert, ktorý úžasne vypadá, ešte lepšie chutí, je ľahký a vôbec nie presladený, jednoducho ideálny koláč na leto.
Postup vôbec nie je náročný a na dosiahnutie krásnej zelenej farby machových rezov ani nepotrebujete umelé farbivo, v korpuse je totiž špenátové pyré. Na chuti to ale vôbec nie je poznať (vážne, nikto podľa chuti neuhádol, že tam je špenát) a koláčik je tak vlastne aj celkom zdravý. Ľahký krém z kyslej smotany a čerstvé maliny to už iba dovedú k dokonalosti.
Je to jednoduchšia verzia mojej Machovej torty, ktorá už na blogu je, tak ak sa vám recept zapáči a chceli by ste sa pustiť aj do niečoho náročnejšieho, táto torta má vždy ohromný úspech.
Machové rezy s malinami a kyslou smotanou
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché20
1
hodina30
minút30
minútSkvelé letné rezy s ľahkým krémom z kyslej smotany a čerstvými malinami. A bez umelého farbiva! Krásnu zelenú farbu má korpus vďaka špenátu, ktorý na chuti ale vôbec nepoznáte.
Suroviny
- Korpus
150 g zmäknutého masla
200 g krupicového cukru
4 vajcia
1,5 lyžičky vanilkového extraktu
2 lyžice citrónovej šťavy
kôra z 1,5 citróna
asi 190 g čerstvého baby špenátu
430 g hladkej múky
3 zarovnané lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
- Krém z kyslej smotany
800 g kyslej smotany (16%)
2 plátky želatíny
kôra z 2 citrónov
6 lyžíc práškového cukru
- Dokončenie
250 g čerstvých malín
malinový džem
čučoriedky na ozdobu (voliteľné)
Postup
- Korpus
- Trúbu predhrejeme na 160°C. Menší plech (ja som použila plech rozmermi 20×40 cm) dobre vymastíme maslom.
- Baby špenát si rozmixujeme s troškou vody, iba toľko, aby sme dosiahli konzistenciu pyré.
- Maslo s cukrom šľahačom vyšľaháme do svetlej peny. Po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme vanilkový extrakt, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame špenátové pyré.
- Zvlášť v miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Suchú zmes ručne vmiešame do mokrej časti.
- Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 30 minút. Či už je korpus upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, korpus je upečený. Necháme vychladnúť.
- Keď korpusy vychladnú, vidličkou zoškriabeme povrch dorovna. Zoškriabané kusy cesta budeme potrebovať na mach.
- Krém
- Kyslú smotanu zmiešame s cukrom a najemno nastrúhanou citrónovou kôrou.
- Želatínu necháme asi 10 minút nabobtnať v studenej vode. Zo želatíny v rukách vymačkáme prebytočnú vodu a spolu s 3 lyžicami kyslej smotany ju na veľmi slabom plameni v malom hrnci zohrievame, kým sa nerozpustí (nesmie vrieť). Hneď ako sa želatína rozpustí, odstavíme a vmiešame ku zvyšku kyslej smotany.
- Dokončenie
- Korpus potrieme malinovým džemom.
- Na džem natrieme 1/2 smotanového krému, na ktorý naukladáme na 1/2 nakrájané maliny. Zatrieme zvyškom krému.
- Vrch posypeme rozmixovaným alebo nadrobeným cestom, ktoré sme zoškriabali z upečeného korpusu.
- Dáme na noc do chladničky. Dozdobíme malinami a čučoriedkami a môžeme podávať.