Leto je tu a s ním dni strávené vonku na záhrade či na výlete, pikniky, grilovačky…už sa neviem dočkať! 🙂 Na takéto príležitosti mám pre vás dnes jeden skvelý recept na dezert, ktorý úžasne vypadá, ešte lepšie chutí, je ľahký a vôbec nie presladený, jednoducho ideálny koláč na leto.
Postup vôbec nie je náročný a na dosiahnutie krásnej zelenej farby machových rezov ani nepotrebujete umelé farbivo, v korpuse je totiž špenátové pyré. Na chuti to ale vôbec nie je poznať (vážne, nikto podľa chuti neuhádol, že tam je špenát) a koláčik je tak vlastne aj celkom zdravý. Ľahký krém z kyslej smotany a čerstvé maliny to už iba dovedú k dokonalosti. 🙂
Je to jednoduchšia verzia mojej Machovej torty, ktorá už na blogu je, tak ak sa vám recept zapáči a chceli by ste sa pustiť aj do niečoho náročnejšieho, táto torta má vždy ohromný úspech. 😉
Machové rezy s malinami a kyslou smotanou
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché20
1
hodina30
minút30
minútSkvelé letné rezy s ľahkým krémom z kyslej smotany a čerstvými malinami. A bez umelého farbiva! Krásnu zelenú farbu má korpus vďaka špenátu, ktorý na chuti ale vôbec nepoznáte. 🙂
Suroviny
- Korpus
150 g zmäknutého masla
200 g krupicového cukru
4 vajcia
1,5 lyžičky vanilkového extraktu
2 lyžice citrónovej šťavy
kôra z 1,5 citróna
asi 190 g čerstvého baby špenátu
430 g hladkej múky
3 zarovnané lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
- Krém z kyslej smotany
800 g kyslej smotany (16%)
2 plátky želatíny
kôra z 2 citrónov
6 lyžíc práškového cukru
- Dokončenie
250 g čerstvých malín
malinový džem
čučoriedky na ozdobu (voliteľné)
Postup
- Korpus
- Trúbu predhrejeme na 160°C. Menší plech (ja som použila plech rozmermi 20×40 cm) dobre vymastíme maslom.
- Baby špenát si rozmixujeme s troškou vody, iba toľko, aby sme dosiahli konzistenciu pyré.
- Maslo s cukrom šľahačom vyšľaháme do svetlej peny. Po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme vanilkový extrakt, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame špenátové pyré.
- Zvlášť v miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Suchú zmes ručne vmiešame do mokrej časti.
- Cesto vylejeme na plech a pečieme asi 30 minút. Či už je korpus upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, korpus je upečený. Necháme vychladnúť.
- Keď korpusy vychladnú, vidličkou zoškriabeme povrch dorovna. Zoškriabané kusy cesta budeme potrebovať na mach.
- Krém
- Kyslú smotanu zmiešame s cukrom a najemno nastrúhanou citrónovou kôrou.
- Želatínu necháme asi 10 minút nabobtnať v studenej vode. Zo želatíny v rukách vymačkáme prebytočnú vodu a spolu s 3 lyžicami kyslej smotany ju na veľmi slabom plameni v malom hrnci zohrievame, kým sa nerozpustí (nesmie vrieť). Hneď ako sa želatína rozpustí, odstavíme a vmiešame ku zvyšku kyslej smotany.
- Dokončenie
- Korpus potrieme malinovým džemom.
- Na džem natrieme 1/2 smotanového krému, na ktorý naukladáme na 1/2 nakrájané maliny. Zatrieme zvyškom krému.
- Vrch posypeme rozmixovaným alebo nadrobeným cestom, ktoré sme zoškriabali z upečeného korpusu.
- Dáme na noc do chladničky. Dozdobíme malinami a čučoriedkami a môžeme podávať.