Koniec marca a v Brne už tretí deň sneží, tak sa snažím privolať jar aspoň tak, že upečiem nejaký ovocný koláč. Raňajky či poobedie pri kávičke s takouto dobrotou dokážu vyvolať aspoň trochu pocit, že začala jar. 🙂
Je to rýchlovka, ale taak dobrá. Môžete použiť obľúbené ovocie, ideálne nejaké svieže, čo sa krásne vyvažuje so sladkým banánom a maslovou drobenkou. Ja som minula z mrazničky posledné zásoby ríbezlí a bol výborný. 🙂
Ľahký koláč s ovocím a gréckym jogurtom
Chod: Raňajky/DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché4
porcí30
minút40
minútJednoduchý a mega rýchly koláč, ktorý máte do hodinky na stole. Vďaka ovociu a gréckemu jogurtu je ľahký a výborný na raňajky či len tak ku káve.
Suroviny
- Drobenka
6 lyžíc hrubej múky
4 lyžice krupicového cukru
1 vanilkový cukor
100 g masla
- Koláč
1 vajce
1 hrnček krupicového cukru (hrnček=200 ml)
200 g gréckeho jogurtu
1 kypriaci prášok
1 hrnček polohrubej múky
1 banán
500 g ríbezlí (alebo čučoriedok, malín…)
práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Postup
- Drobenka
- Múku zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Maslo nakrájame na kocky a prstami zapracujeme k múke.
- Cesto
- Trúbu si predhrejeme na 180°C. Tortovú formu s priemerom 25 cm vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
- Vajce s cukrom vyšľaháme do svetlej peny.
- Vareškou alebo cukrárskou stierkou vmiešame jogurt a preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.
- Cesto vylejeme do formy rovnomerne rozotrieme na dno.
- Naukladáme banán nakrájaný na tenké kolieska.
- Posypeme ríbezľami a nakoniec bohato posypeme drobenkou.
- Pečieme asi 40 minút dozlatova. Môžeme tiež do stredu pichnúť drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú (bez cesta), koláč je hotový.
Poznámky
- Recept mám zo stránky Apetitonline.
- Keby vám zostali ešte ríbezle a chcete si privodiť rovno letnú náladu, doporučujem tento Nadýchaný kysnutý ríbezľový koláč ako od babičky. 😉