Závin je klasika. A tento z kysnutého cesta s výbornou kakaovou náplňou u nás doma zmizne rýchlosťou blesku. 🙂
Kysnutý kakaový závin z celozrnnej múky
Chod: Dezert, RaňajkyNáročnosť: JednoduchéPočet porcí
10
porcíČas prípravy
45
minútDoba pečenia
30
minútKlasika v celozrnnej verzii, ktorú musíte skúsiť! 🙂
Suroviny
- Kvások
1/2 kocky čerstvého droždia
1 dcl vlažného mlieka (nie horúce)
1 lyžica krupicového cukru
- Cesto
500 g celozrnnej špaldovej múky
1 dcl roztopeného masla
2 dcl mlieka
štipka soli
3 lyžice krupicového cukru
- Náplň
6 lyžíc kakaa
6 lyžíc práškového cukru
150 g roztopeného masla
- Potretie
1 vajce
1 lyžica oleja
Postup
- Kvások
- Zmiešame rozdrobené droždie s cukrom a zalejeme vlažným mliekom. Jemne premiešame a necháme 15 minút vzísť kvások.
- Cesto
- Všetky suroviny na cesto dáme do veľkej misy, pridáme kvások a vymiesime hladké cesto. Misu zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme na teplom mieste 1-1,5 hodiny kysnúť (cesto musí zdvojnásobiť svoj objem).
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a každú rozvaľkáme na obdĺžnik.
- Náplň
- Rúru predhrejeme na 180°C a plech si vystelieme papierom na pečenie.
- Kakao zmiešame s práškovým cukrom. Na rozvaľkané cesto najskôr natrieme maslo, husto posypeme kakaom s cukrom a znovu poriadne pokvapkáme maslom.
- Kolom dokola zahneme asi 1 cm cesta dovnútra, aby náplň nevytekala a záviny zrolujeme.
- Záviny preložíme na plech vystlaný papierom a potrieme ich vajíčkom zmiešaným s olejom. Záviny popicháme vidličkou a necháme ešte asi 5 minút kysnúť.
- Pečieme 20 minút na 180°C, potom znížime teplotu na 150°C a dopečieme ešte asi 10 minút.
Je krasny a dobry
Dobrý deň, ďakujem Vám za komentár, som rada, že chutil. 🙂