Kysnutý kakaový závin z celozrnnej múky

Závin je klasika. A tento z kysnutého cesta s výbornou kakaovou náplňou u nás doma zmizne rýchlosťou blesku. 🙂

Kysnutý kakaový závin z celozrnnej múky

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Dezert, RaňajkyNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

10

porcí
Čas prípravy

45

minút
Doba pečenia

30

minút

Klasika v celozrnnej verzii, ktorú musíte skúsiť! 🙂

Suroviny

  • Kvások
  • 1/2 kocky čerstvého droždia

  • 1 dcl vlažného mlieka (nie horúce)

  • 1 lyžica krupicového cukru

  • Cesto
  • 500 g celozrnnej špaldovej múky

  • 1 dcl roztopeného masla

  • 2 dcl mlieka

  • štipka soli

  • 3 lyžice krupicového cukru

  • Náplň
  • 6 lyžíc kakaa

  • 6 lyžíc práškového cukru

  • 150 g roztopeného masla

  • Potretie
  • 1 vajce

  • 1 lyžica oleja

Postup

  • Kvások
  • Zmiešame rozdrobené droždie s cukrom a zalejeme vlažným mliekom. Jemne premiešame a necháme 15 minút vzísť kvások.
  • Cesto
  • Všetky suroviny na cesto dáme do veľkej misy, pridáme kvások a vymiesime hladké cesto. Misu zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme na teplom mieste 1-1,5 hodiny kysnúť (cesto musí zdvojnásobiť svoj objem).
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a každú rozvaľkáme na obdĺžnik.
  • Náplň
  • Rúru predhrejeme na 180°C a plech si vystelieme papierom na pečenie.
  • Kakao zmiešame s práškovým cukrom. Na rozvaľkané cesto najskôr natrieme maslo, husto posypeme kakaom s cukrom a znovu poriadne pokvapkáme maslom.
  • Kolom dokola zahneme asi 1 cm cesta dovnútra, aby náplň nevytekala a záviny zrolujeme.
  • Záviny preložíme na plech vystlaný papierom a potrieme ich vajíčkom zmiešaným s olejom. Záviny popicháme vidličkou a necháme ešte asi 5 minút kysnúť.
  • Pečieme 20 minút na 180°C, potom znížime teplotu na 150°C a dopečieme ešte asi 10 minút.Nakrájaný kakaový závin posypaný práškovým cukrom na čiernej kamennej doske a drevenom stole.

2 komentáre

Pridať komentár