Keď som pridávala na blog recept na výborné maslové makovky z droždia, hneď som vedela, že musím upiecť aj ich kváskovú verziu. A poviem vám, že sú ešte lepšie a ako plus vydržia krásne nadýchané a mäkučké niekoľko dní.
Tak ak kváskujete, tieto makovky rozhodne treba skúsiť. 😉 A ak ešte nekváskujete, nikdy nie je neskoro začať, kvások vám môže posunúť niekto, kto už ten svoj doma opatruje alebo si ho môžete založiť úplne odznova. Tak som to urobila aj ja podľa návodu od Maškrtnice a podaril sa na jednotku. 🙂
Kváskové makovky zo špaldovej múky
Chod: RaňajkyKuchyňa Slovenská/ČeskáNáročnosť: Jednoduché4
porcí30
minút40
minútVýborné špaldové makovky z kvásku vydržia mäkučké aj niekoľko dní. Večer zamiesite a ráno máte teplé domáce pečivo na stole.
Suroviny
2 lyžice žitného kvásku
350 ml teplého mlieka
50 g rozpusteného masla
430 g hladkej špaldovej múky
180 g polohrubej múky
120 g krupicového cukru
1 vanilkový cukor
štipka soli
rozšľahané vajce na potretie
celý mak na posypanie
Postup
- Do veľkej misy vlejeme teplé (nie horúce) mlieko a vmiešame krupicový a vanilkový cukor. Vlejeme roztopené maslo, ktoré sme nechali mierne vychladnúť a premiešame.
- Pridáme špaldovú aj polohrubú múku, soľ a kvások. Vymiesime lepivé cesto.
- Dosku dobre pomúčime špaldovou múkou, premiestnime sem cesto a zapracovávame ešte trochu múky, kým bude cesto vláčne a nebude lepiť.
- Cesto rozdelíme na 1/2, každú rozvaľkáme na kruh s hrúbkou 0,5 cm a rozkrojíme na 8 trojuholníkov.
- Z každého zavinieme rožtek, konce mierne zahneme a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Makovky ukladáme ďalej od seba, ešte vykysnú a pri pečení tiež ešte narastú.
- Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť podľa potreby 8-14 hodín.
- Vykysnuté makovky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom a pečieme v rozohriatej trúbe na 180°C asi 20 minút.
Poznámky
- Jedná sa o upravený recept zo stránky Moje-jedlo, ako vždy som ubrala trochu cukru a špaldový kvások vymenila za žitný.