Tento koláč má anglický názov magic cake (zázračný koláč) a v češtine ,,koláč čum na drát”. 😀 Pravdepodobne však pochádza z francúzskeho Gâteau magique. Ide o koláč, ktorý sa pečie z jednoho riedkeho cesta, ktoré sa počas pečenia rozdelí na tri vrstvy. Spodná vrstva je hutnejšia, na nej stredná krémová a navrchu nadýchaná maková.
Krémový makový koláč z jednoho cesta
Chod: DezertNáročnosť: JednoduchéPočet porcí
15
porcíČas prípravy
15
minútDoba pečenia
1
hodinaKoláč z jednoho cesta, ktoré sa počas pečenia rozdelí na tri vrstvy: spodná hutnejšia, stredná krémová a navrchu nadýchaná maková.
Suroviny
5 vajec (veľkosť M) izbovej teploty
135 g práškového cukru
125 roztopeného masla (schladnutého na izbovú teplotu)
100 g polohrubej múky
100 g mletého maku
1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
500 ml mlieka
štipka soli
Postup
- Rúru predhrejeme na 170°C a dno aj boky formy na pečenie 28×20 cm (ja som piekla z polovičného množstva v tortovej forme s priemerom 16 cm) vystelieme papierom na pečenie.
- Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky.
- Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do svetlej peny. Postupne zašľaháme roztopené maslo.
- Pridáme múku, mak, citrónovú kôru a mlieko a zamiešame.
- Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne primiešame do cesta.
- Cesto vylejeme do formy a pečieme 1 hodinu.
- Upečený koláč musíme nechať úplne vychladnúť, potom ho opatrne preklopíme na podnos, odstránime papier na pečenie a preklopíme späť na druhý podnos. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.