Toskánsky koláč s hroznom a olivovým olejom

Snažím sa trošku spomaliť tempo, nemať každý deň zaplnený do poslednej minúty a nájsť si čas na chvíľu si sadnúť a nič nerobiť. A k tomu sa dokonale hodí dezert, ktorý chutí a voní ako slnkom zaliate vinice v Toskánsku.


Čo môže byť viac toskánske ako olivový olej a hrozno? Ak milujete taliansku kuchyňu a čerstvý voňavý chlieb s olivovým olejom je pre vás najväčšia delikatesa na svete, tento koláč si určite zamilujete. Tak si k nemu nalejte pohár dobrého vína a užívajte si chvíľku pohody a ničnerobenia. Ja si ju rozhodne naordinujem povinne. 🙂

Toskánsky koláč s hroznom a olivovým olejom

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa TalianskaNáročnosť: Jednoduché
Servings

12

servings
Prep time

30

minút
Cooking time

45

minút

Koláč s olivovým olejom a hroznom, ktorý vám prevonia byt a navodí atmosféru slnečnej toskánskej vinice.

Suroviny

  • 225 ml sladkého dezertného vína (napr. portské)

  • 175 ml panenského olivového oleja

  • 225 g hladkej múky

  • 100 g zmäknutého masla

  • 200 g krupicového cukru

  • 3 vajca

  • strúhaná kôra z 1 biocitrónu

  • 1 lyžička kypriaceho prášku

  • 175 g čerstvého hrozna

  • 4 lyžice trstinového cukru

Postup

  • Dezertné víno privedieme k varu a necháme jemne pobublávať asi 10 minút. Víno sa tak zredukuje asi na 85 ml. Necháme vychladnúť.
  • Trúbu predhrejeme na 180°C.
  • Dno tortovej formy s priemerom 20 cm si vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom. Môžeme aj boky oblepiť papierom na pečenie, je tak istejšie, že sa koláč neprilepí.
  • Máslo s cukrom vyšľaháme elektrickým mixérom do peny a potom postupne zašľaháme vajcia. Je dôležité, aby bolo každé vajce dobre zašľahané, než pridáme ďalšie. Nakoniec vmiešame citrónovú kôru.
  • Zvlášť v miske si zmiešame víno a olivový olej. V ďalšej mise zmiešame múku s kypriacim práškom.
  • K maslovej zmesi ručne primiešame 2 lyžice oleja s vínom. Potom pridáme 1/3 múky s kypriacim práškom. Vareškou dobre zamiešame a zase pridáme niekoľko lyžíc oleja s vínom. Tak postupne pokračujeme, až na striedačku vmiešame všetko víno s olejom aj múku.Veľká biela misa s cestom na koláč antikorová miska s múkou a antikorovou lyžicou a plastová odmerka ružovej farby s olivovým olejom a Portským vínom na mramorovom povrchu
  • Cesto vlejeme do tortovej formy a povrch uhladíme.
  • Bobule hrozna rozpolíme a odstránime zrniečka. Hroznom posypeme povrch koláča. Červená tortová forma vystlaná papierom na pečenie cesto na koláč posypané rozpolenými bobuľami bieleho hrozna
  • Posypeme trstinovým cukrom a dáme piecť asi na 45-50 minút dozlatova. Či už je koláč upečený zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do stredu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, je hotový.
  • Vyberieme z rúry a môžeme jesť koláč rovno teplý alebo necháme vychladnúť. Vďaka olivovému oleju chutí ako čerstvý niekoľko dní, v chladničke až týždeň.Hnedý koláč posypaný bobuľami bieleho hrozna fľaška s olvovým olejom dva citróny červeno biela utierka nôž s drevenou rúčkou strapec hrozna obsypané bobuľami hrozna na drevenom stole

Poznámky