Snažím sa trošku spomaliť tempo, nemať každý deň zaplnený do poslednej minúty a nájsť si čas na chvíľu si sadnúť a nič nerobiť. A k tomu sa dokonale hodí dezert, ktorý chutí a voní ako slnkom zaliate vinice v Toskánsku.
Čo môže byť viac toskánske ako olivový olej a hrozno? Ak milujete taliansku kuchyňu a čerstvý voňavý chlieb s olivovým olejom je pre vás najväčšia delikatesa na svete, tento koláč si určite zamilujete. Tak si k nemu nalejte pohár dobrého vína a užívajte si chvíľku pohody a ničnerobenia. Ja si ju rozhodne naordinujem povinne. 🙂
Toskánsky koláč s hroznom a olivovým olejom
Chod: DezertKuchyňa TalianskaNáročnosť: Jednoduché12
servings30
minút45
minútKoláč s olivovým olejom a hroznom, ktorý vám prevonia byt a navodí atmosféru slnečnej toskánskej vinice.
Suroviny
225 ml sladkého dezertného vína (napr. portské)
175 ml panenského olivového oleja
225 g hladkej múky
100 g zmäknutého masla
200 g krupicového cukru
3 vajca
strúhaná kôra z 1 biocitrónu
1 lyžička kypriaceho prášku
175 g čerstvého hrozna
4 lyžice trstinového cukru
Postup
- Dezertné víno privedieme k varu a necháme jemne pobublávať asi 10 minút. Víno sa tak zredukuje asi na 85 ml. Necháme vychladnúť.
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- Dno tortovej formy s priemerom 20 cm si vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom. Môžeme aj boky oblepiť papierom na pečenie, je tak istejšie, že sa koláč neprilepí.
- Máslo s cukrom vyšľaháme elektrickým mixérom do peny a potom postupne zašľaháme vajcia. Je dôležité, aby bolo každé vajce dobre zašľahané, než pridáme ďalšie. Nakoniec vmiešame citrónovú kôru.
- Zvlášť v miske si zmiešame víno a olivový olej. V ďalšej mise zmiešame múku s kypriacim práškom.
- K maslovej zmesi ručne primiešame 2 lyžice oleja s vínom. Potom pridáme 1/3 múky s kypriacim práškom. Vareškou dobre zamiešame a zase pridáme niekoľko lyžíc oleja s vínom. Tak postupne pokračujeme, až na striedačku vmiešame všetko víno s olejom aj múku.
- Cesto vlejeme do tortovej formy a povrch uhladíme.
- Bobule hrozna rozpolíme a odstránime zrniečka. Hroznom posypeme povrch koláča.
- Posypeme trstinovým cukrom a dáme piecť asi na 45-50 minút dozlatova. Či už je koláč upečený zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do stredu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, je hotový.
- Vyberieme z rúry a môžeme jesť koláč rovno teplý alebo necháme vychladnúť. Vďaka olivovému oleju chutí ako čerstvý niekoľko dní, v chladničke až týždeň.
Poznámky
- Recept mám z knihy Koláče z Edice Apetit.