Kávovo-gaštanové brownies s lieskovými orechmi

Sľúbila som, že na jeseň sa na blogu objaví viac gaštanových receptov, takže po skvelom vláčnom gaštanovom koláči bez múky je na čase pridať niečo viac čokoládové a menej zdravé (ale o to chutnejšie). 😉 A čo môže byť viac čokoládové ako brownies?

Stačí trocha múky, cukru, masla a veľa čokolády a výsledkom je neodolateľný koláč s chrumkavou kôrkou navrchu a vláčnym čokoládovým stredom. A teraz si predstavte vylepšenú verziu, potretú gaštanovým pyré a poliatu čokoládou, aby nikto nemohol povedať, že je to málo čokoládové. 😀

Môžte mi veriť, že to chutí ešte oveľa lepšie, než to znie. Inšpirovala som sa receptom z cukrárskej Biblie Pâtisserie od Christophe Feldera odkiaľ všetko chutí ako z luxusnej francúzskej cukrárne. 🙂

Kávovo-gaštanové brownies s lieskovými orechmi

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Servings

14

servings
Prep time

1

hodina 
Cooking time

25

minút

Perfektné brownies s vláčnym čokoládovým stredom, potreté gaštanovým pyré a poliate čokoládou chutí ako z luxusnej francúzskej cukrárne.

Suroviny

  • Brownies
  • 50 g lieskových orechov

  • 150 g horkej čokolády

  • 100 g zmäknutého masla

  • 100 g krupicového cukru

  • 2 vajcia

  • 40 g hladkej múky

  • 2 lyžice rozpustnej kávy

  • Dokončenie
  • 250 g gaštanového pyré (ja kupujem už osladené a ochutené rumom, ak by ste mali len čisté pyré, doslaďte si ho podľa chuti)

  • 100 g horkej čokolády

  • 1 lyžica rastlinného oleja

Postup

  • Brownies
  • Trúbu predhrejeme na 180°C. Formu na pečenie 20×20 cm dobre vymastíme maslom a dno vystelieme papierom na pečenie. Lieskové orechy zomelieme nahrubo.Kuchynský robot zvrchu s rozmixovanými lieskovými orechmi na mramorovom povrchu
  • 150 g horkej čokolády nasekáme na malé kúsky a vo vodnom kúpeli rozpustíme. Miešame, kým sa čokoláda rozpustí a odstavíme.Nasekaná horká čokoláda nôž drevená krájacia doska
  • Maslo s cukrom vyšľaháme elektrickým mixérom do svetlej peny. Po jednom dobre zašľaháme vajcia.
  • Pridáme preosiatu múku a už len vareškou ručne premiešame. Prisypeme rozpustnú kávu a znova premiešame. Biela misa s cestom na brownies červená cukrárska stierka
  • Vmiešame roztopenú čokoládu a nakoniec aj nasekané lieskovce. Biela misa s čokoládovým cestom na brownies a rozmixovanými lieskovými orechmi červená cukrárska stierka na mramorovom povrchu
  • Vlejeme do formy a dáme piecť asi na 25 minút. Pri konci kontrolujeme, každá trúba pečie trochu inak a nechceme brownies vysušiť. Ja to vždy odhadnem podľa toho, že na vrchu sa už vytvorí chrumkavá kôrka a keď do stredu zapichnem špajdlu, zostanú na nej mokré omrvinky cesta.
  • Vyberieme z trúby a necháme vychladnúť. Upečené brownies v štvorcovej forme na pečenie na antikorovej mriežke na mramorovom povrchu
  • Keď je brownies vlažné, vyklopíme ho na podnos s papierom na pečenie, takže dno brownies bude navrchu. Povrch potrieme gaštanovým pyré.Upečené brownies na drevenej doske s papierom na pečenie potreté gaštanovým pyré na mramorovom povrchu
  • Zvyšných 100 g horkej čokolády nasekáme na menšie kúsky a vo vodnom kúpeli rozpustíme. Miešame, kým sa čokoláda rozpustí, odstavíme a vmiešame lyžicu oleja. Čokoládou polejeme brownies a uhladíme. Upečené brownies na drevenej doske s papierom na pečenie potreté gaštanovým pyré a preliate čokoládou na mramorovom povrchu
  • Dáme aspoň na 15 minút do chladničky stuhnúť. Pred podávaním necháme trochu povoliť pri izbovej teplote.Sedem trojuholníkov brownies poliateho čokoládou na bielom obdĺžnikovom tanieri obsypané kávovými zrnami sklená dóza s lieskovými orechmi tri kúsky horkej čokolády

Poznámky