Sľúbila som, že na jeseň sa na blogu objaví viac gaštanových receptov, takže po skvelom vláčnom gaštanovom koláči bez múky je na čase pridať niečo viac čokoládové a menej zdravé (ale o to chutnejšie). 😉 A čo môže byť viac čokoládové ako brownies?
Stačí trocha múky, cukru, masla a veľa čokolády a výsledkom je neodolateľný koláč s chrumkavou kôrkou navrchu a vláčnym čokoládovým stredom. A teraz si predstavte vylepšenú verziu, potretú gaštanovým pyré a poliatu čokoládou, aby nikto nemohol povedať, že je to málo čokoládové. 😀
Môžte mi veriť, že to chutí ešte oveľa lepšie, než to znie. Inšpirovala som sa receptom z cukrárskej Biblie Pâtisserie od Christophe Feldera odkiaľ všetko chutí ako z luxusnej francúzskej cukrárne. 🙂
Kávovo-gaštanové brownies s lieskovými orechmi
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché14
servings1
hodina25
minútPerfektné brownies s vláčnym čokoládovým stredom, potreté gaštanovým pyré a poliate čokoládou chutí ako z luxusnej francúzskej cukrárne.
Suroviny
- Brownies
50 g lieskových orechov
150 g horkej čokolády
100 g zmäknutého masla
100 g krupicového cukru
2 vajcia
40 g hladkej múky
2 lyžice rozpustnej kávy
- Dokončenie
250 g gaštanového pyré (ja kupujem už osladené a ochutené rumom, ak by ste mali len čisté pyré, doslaďte si ho podľa chuti)
100 g horkej čokolády
1 lyžica rastlinného oleja
Postup
- Brownies
- Trúbu predhrejeme na 180°C. Formu na pečenie 20×20 cm dobre vymastíme maslom a dno vystelieme papierom na pečenie. Lieskové orechy zomelieme nahrubo.
- 150 g horkej čokolády nasekáme na malé kúsky a vo vodnom kúpeli rozpustíme. Miešame, kým sa čokoláda rozpustí a odstavíme.
- Maslo s cukrom vyšľaháme elektrickým mixérom do svetlej peny. Po jednom dobre zašľaháme vajcia.
- Pridáme preosiatu múku a už len vareškou ručne premiešame. Prisypeme rozpustnú kávu a znova premiešame.
- Vmiešame roztopenú čokoládu a nakoniec aj nasekané lieskovce.
- Vlejeme do formy a dáme piecť asi na 25 minút. Pri konci kontrolujeme, každá trúba pečie trochu inak a nechceme brownies vysušiť. Ja to vždy odhadnem podľa toho, že na vrchu sa už vytvorí chrumkavá kôrka a keď do stredu zapichnem špajdlu, zostanú na nej mokré omrvinky cesta.
- Vyberieme z trúby a necháme vychladnúť.
- Keď je brownies vlažné, vyklopíme ho na podnos s papierom na pečenie, takže dno brownies bude navrchu. Povrch potrieme gaštanovým pyré.
- Zvyšných 100 g horkej čokolády nasekáme na menšie kúsky a vo vodnom kúpeli rozpustíme. Miešame, kým sa čokoláda rozpustí, odstavíme a vmiešame lyžicu oleja. Čokoládou polejeme brownies a uhladíme.
- Dáme aspoň na 15 minút do chladničky stuhnúť. Pred podávaním necháme trochu povoliť pri izbovej teplote.
Poznámky
- Recept mám z cukrárskej biblie Pâtisserie od Christophe Feldera.