Jesenný tekvicový koláč s krémom a slaným karamelom

Tak toto je najlepší tekvicový koláč, aký som kedy jedla. Korpus so škoricovou vôňou je krásne nadýchaný, na tom luxusný krém s hnedým maslom, ktorý by som mohla jesť aj samotný lyžičkou a navrchu slaný karamel, mňam! Ak by ste mali túto jeseň upiecť len jeden tekvicový koláč, rozhodne hlasujem za tento. 🙂


Tekvicové pyré mám na jeseň v chladničke skoro stále. Koláče či lievance s ním chutia dokonale. Príprava je úplne jednoduchá: tekvicu hokkaido umyjeme, vyberieme zrniečka, nakrájame a upečieme domäkka. Vychladnutú tekvicu potom rozmixujeme s troškou vody a pyré máme hotové.

Jesenný tekvicový koláč s krémom a slaným karamelom

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

8

porcí
Čas prípravy

1

hodina 
Doba pečenia

40

minút

Nadýchaný korpus so škoricovou vôňou, krém s hnedým maslom a slaný karamel. Ak by ste mali túto jeseň upiecť len jeden tekvicový koláč, rozhodne hlasujem za tento.

Suroviny

  • Korpus
  • 2 vajcia

  • 170 g trstinového cukru

  • 50 ml oleja

  • 200 g tekvicového pyré (postup v texte vyššie)

  • 110 g hladkej špaldovej múky

  • 1 lyžička prášku do pečiva

  • štipka soli

  • 1/2 lyžičky jedlej sódy

  • 1 lyžička mletej škorice

  • Krém
  • 100 g masla

  • 75 g práškového cukru

  • 120 g krémového syra (napr. Lučina, Palouček…)

  • 80 g mascarpone

  • Slaný karamel
  • 100 g krupicového cukru

  • 70 ml smotany na šľahanie

  • 50 g masla

  • 1/2 lyžičky soli

Postup

  • Korpus
  • Rúru vyhrejeme na 170°C a dno aj boky tortovej formy s priemerom 18 cm vystelieme papierom na pečenie.
  • Vajcia s trstinovým cukrom vyšľaháme do peny. Primiešame olej a tekvicové pyré.
  • V zvlášť mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, jedlú sódu a škoricu.
  • Obe časti varechou zmiešame a vylejeme do formy.
  • Pečieme asi 40 minút. Či už je korpus upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špadľu a ak je po vytiahnutí suchá, korpus je upečený. Necháme vychladnúť.
  • Krém
  • Maslo pomaly rozpúšťame a za stáleho miešania necháme zhnednúť. Stále sledujeme, aby nám maslo neprihorelo. Hnedé maslo prelejeme do misky a necháme vychladnúť. Zavárací pohár s hnedým maslom na drevenej linke v pozadí dva hrnčeky a okno.
  • Krémový syr a mascarpone necháme na linke zohriať na izbovú teplotu.
  • Vychladnuté maslo vyšľaháme s cukrom a nakoniec krátko prišľaháme krémový syr a mascarpone.
  • Krém natrieme v hrubšej vrstve na korpus a môžme trochu potrieť aj boky. Dáme do chladničky stuhnúť.
  • Slaný karamel
  • Na panvici na miernom ohni skaramelizujeme cukor, prilejeme smotanu a miešame, až kým sa karamel v smotane rozpustí. Toto je najťažšia časť receptu, trvá to dlho (aj 15 minút), ale vytrvajte v miešaní, až kým sa karamel úplne rozpustí, aby v ňom neboli tvrdé kúsky.
  • Odstavíme, pridáme maslo a soľ a poriadne miešame, kým sa všetko prepojí.
  • Karamelom polejeme koláč a môžeme podávať.

Poznámky

2 komentáre

    1. Dobrý deň, ďakujem Vám na komentár. Samozrejme s Vami súhlasím, rozmer formy je uvedený v postupe v úplne prvom bode. 😉

Pridať komentár