Tak toto je najlepší tekvicový koláč, aký som kedy jedla. Korpus so škoricovou vôňou je krásne nadýchaný, na tom luxusný krém s hnedým maslom, ktorý by som mohla jesť aj samotný lyžičkou a navrchu slaný karamel, mňam! Ak by ste mali túto jeseň upiecť len jeden tekvicový koláč, rozhodne hlasujem za tento. 🙂
Tekvicové pyré mám na jeseň v chladničke skoro stále. Koláče či lievance s ním chutia dokonale. Príprava je úplne jednoduchá: tekvicu hokkaido umyjeme, vyberieme zrniečka, nakrájame a upečieme domäkka. Vychladnutú tekvicu potom rozmixujeme s troškou vody a pyré máme hotové.
Jesenný tekvicový koláč s krémom a slaným karamelom
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché8
porcí1
hodina40
minútNadýchaný korpus so škoricovou vôňou, krém s hnedým maslom a slaný karamel. Ak by ste mali túto jeseň upiecť len jeden tekvicový koláč, rozhodne hlasujem za tento.
Suroviny
- Korpus
2 vajcia
170 g trstinového cukru
50 ml oleja
200 g tekvicového pyré (postup v texte vyššie)
110 g hladkej špaldovej múky
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli
1/2 lyžičky jedlej sódy
1 lyžička mletej škorice
- Krém
100 g masla
75 g práškového cukru
120 g krémového syra (napr. Lučina, Palouček…)
80 g mascarpone
- Slaný karamel
100 g krupicového cukru
70 ml smotany na šľahanie
50 g masla
1/2 lyžičky soli
Postup
- Korpus
- Rúru vyhrejeme na 170°C a dno aj boky tortovej formy s priemerom 18 cm vystelieme papierom na pečenie.
- Vajcia s trstinovým cukrom vyšľaháme do peny. Primiešame olej a tekvicové pyré.
- V zvlášť mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, jedlú sódu a škoricu.
- Obe časti varechou zmiešame a vylejeme do formy.
- Pečieme asi 40 minút. Či už je korpus upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špadľu a ak je po vytiahnutí suchá, korpus je upečený. Necháme vychladnúť.
- Krém
- Maslo pomaly rozpúšťame a za stáleho miešania necháme zhnednúť. Stále sledujeme, aby nám maslo neprihorelo. Hnedé maslo prelejeme do misky a necháme vychladnúť.
- Krémový syr a mascarpone necháme na linke zohriať na izbovú teplotu.
- Vychladnuté maslo vyšľaháme s cukrom a nakoniec krátko prišľaháme krémový syr a mascarpone.
- Krém natrieme v hrubšej vrstve na korpus a môžme trochu potrieť aj boky. Dáme do chladničky stuhnúť.
- Slaný karamel
- Na panvici na miernom ohni skaramelizujeme cukor, prilejeme smotanu a miešame, až kým sa karamel v smotane rozpustí. Toto je najťažšia časť receptu, trvá to dlho (aj 15 minút), ale vytrvajte v miešaní, až kým sa karamel úplne rozpustí, aby v ňom neboli tvrdé kúsky.
- Odstavíme, pridáme maslo a soľ a poriadne miešame, kým sa všetko prepojí.
- Karamelom polejeme koláč a môžeme podávať.
Poznámky
- Recept mám zo skvelého blogu The Story of a Cake.
Recept sa zda byt supet..co mne ale v receptoch chyba je rozmer plechu. Nie je vobec jedno aka hrubka cesta vo finale vyjde
Dobrý deň, ďakujem Vám na komentár. Samozrejme s Vami súhlasím, rozmer formy je uvedený v postupe v úplne prvom bode. 😉