Tento koláč radím do kategórie tradičných jednoduchých receptov, ktoré máte hotové za chvíľku, nepotrebujete na ne žiadne špeciálne suroviny a výsledok chutí viac než super.
Vláčne kakaové cesto, tvarohová náplň a sladké broskyne, dezert k nedeľnej káve alebo zákusok pre návštevu, tento koláč stojí za vyskúšanie. 🙂
Jednoduchý kakaovo-tvarohový koláč so zaváranými broskyňami
Chod: DezertNáročnosť: Jednoduché12
porcí25
minút50
minútVláčne kakaové cesto, tvarohová náplň a sladké broskyne, dezert k nedeľnej káve alebo zákusok pre návštevu, tento koláč stojí za vyskúšanie.
Suroviny
- Náplň
1 vajce
250 g tučného tvarohu vo vaničke
100 g krupicového cukru
1 vanilkový puding v prášku
3 lyžice rumu
malý pohár broskyňového kompótu
- Cesto
4 vajcia
160 g krupicového cukru
80 ml rastlinného oleja
200 g hladkej múky
2 lyžice kakaa
1 lyžička jedlej sódy
80 ml rumu
Postup
- Náplň
- Rúru predhrejeme na 165°C a dno tortovej formy s priemerom 25 cm alebo vyššieho plechu 20×30 cm vystelieme papierom na pečenie.
- Žĺtok metličkou zmiešame s tvarohom, polovicou cukru, pudingovým práškom a rumom.
- Bielok vyšľaháme so zvyšným cukrom do lesklého snehu a ten jemne vmiešame k tvarohu.
- Z kompótu zlejeme nálev a broskyne nakrájame na menšie kocky.
- Cesto
- Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej peny.
- V zvlášť mise zmiešame múku, kakao a jedlú sódu.
- K vajciam postupne zašľahávame olej a múčnu zmes a nakoniec pridáme rum.
- Dokončenie
- Na dno formy/plechu nalejeme polovicu cesta. Na cesto rozotrieme tvarohovú náplň a naukladáme broskyne.
- Zalejeme zvyšným cestom.
- Pečieme asi 50 minút. Keď do stredu koláča vpichneme drevenú špajdlu, musí byť suchá. Keď na nej nie je prilepené cesto, koláč je upečený.