Poznáte známe koláčiky kokosové ježe? U nás doma sme ich robili vždy na Vianoce, možno preto, že vypadajú ako zasnežené. Lamington je ich vylepšená austrálska verzia a musím povedať, že velice vydarená. 🙂
Kocky z jemného vláčneho cesta plneného černicovou náplňou, namočené v malinovo-čokoládovej poleve a obalené v kokose si zamilujete. Ak chcete tieto Vianoce skúsiť niečo nové a nevadí vám stráviť v kuchyni trošku viac času ako pri klasických kokosových ježkoch, Lamington za vyskúšanie určite stojí. 😉
Dezert Lamington
Chod: DezertKuchyňa AustrálskaNáročnosť: Jednoduché24
2
hodín40
minútAustrálska verzia tradičných kokosových ježov. Dezert Lamington z jemného vláčneho cesta plneného černicovou náplňou, namočeného v malinovo-čokoládovej poleve a obaleného v kokose chutí úžasne.
Suroviny
- Korpus
6 vajec izbovej teploty
165 g krupicového cukru
semienka z 1 vanilkového struku alebo 1 lyžička vanilkového extraktu
100 g hladkej múky
55 g kukuričného škrobu
50 g rozpusteného masla
- Černicová náplň
300 g čerstvých alebo mrazených černíc
15 g krupicového cukru
- Poleva
120 g čerstvých alebo mrazených malín
270 g krupicového cukru
580 ml vody
270 g horkej čokolády (nasekanej nadrobno)
- Dokončenie
200 g sušeného kokosu
Postup
- Korpus
- Trúbu predhrejeme na 190°C.
- Plech s rozmermi 25 x 35 cm vystelieme papierom na pečenie.
- Ak používame vanilkový struk, tak ho rozrežeme a vyškriabeme semienka. Vajcia, cukor a vanilkové semienka (alebo extrakt) šľaháme elektrickým mixérom na vysokých otáčkach asi 5 minút.
- Do zvlášť misy preosejeme múku spolu s kukuričným škrobom. Polovicu dobre vmiešame vareškou k vaječnej zmesi. Nakoniec primiešame aj zvyšok múky so škrobom.
- K rozpustenému maslu pridáme trochu vaječnej zmesi a dobre vmiešame vareškou. Nakoniec pridáme aj zvyšok vaječnej zmesi a opatrne premiešame, aby v ceste zostalo čo najviac vzduchu.
- Cesto vylejeme na plech a dáme piecť asi na 35-40 minút. Či už je koláč upečený zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do stredu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, je hotový. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Vychladnuté cesto dáme na noc do chladničky.
- Černicová náplň
- Ak máme mrazené černice, necháme ich najskôr rozmraziť. Černice rozmixujeme s cukrom a prepasírujeme cez sitko, aby sme v náplni nemali zrniečka a dáme tiež na noc do chladničky.
- Poleva
- Maliny s cukrom a vodou privedieme k varu a ešte horúcou zmesou zalejeme nasekanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda rozpustí a potom všetko spolu rozmixujeme kuchynským robotom alebo tyčovým mixérom.
- Čokoládovú polevu prepasírujeme cez sitko, aby sme v nej nemali zrniečka z malín, misku zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme na noc pri izbovej teplote.
- Dokončenie
- Korpus vytiahneme z chladničky a prstami jemne zoškriabeme zvrchu kôrku z upečeného cesta. Celý korpus vodorovne prerežeme na polovicu.
- Spodnú časť korpusu bohato potrieme černicovou náplňou a priložíme druhý korpus, ktorý silno pritlačíme. Tak sa nám černicová náplň vsiakne do oboch častí.
- Odkrojíme okraje a korpus nakrájame na kocky asi 5,5 x 5,5 cm. Mne tak vyšlo 24 kociek.
- Polevu krátko prešľaháme elektrickým mixérom dohladka a kocky v nej asi na 3 sekundy namáčame.
- Namočené kocky pokladáme na 10 minút na mriežku a nakoniec ich obalíme v kokose, ktorý zľahka vtlačíme do polevy.
Poznámky
- Recept mám zo skvelej knihy Bourke Street Bakery: Sladkosti na všetky spôsoby.
Super zákusok
Ďakujem 🙂