Cuketový chlebíček s čokoládovým krémom

Keď som objavila recept na ospevovaný chlebíček od Petra a Gábi, bolo jasné, že ho musím čo najskôr vyskúšať. Trvalo mi to viac ako rok, ale konečne som sa odhodlala a je to taká dobrota! Keby som nevedela, že je v ňom cuketa a v kréme batáty, tak by som to nikdy neuhádla. 🙂

Je to prevelice jednoduchý recept, zvládne ho upiecť aj začiatočník a myslím, že aj chlebíček bez krému, alebo naopak len krém do pohárikov, musí chutiť skvele a určite niekedy skúsim aj to. 🙂

Cuketový chlebíček s čokoládovým krémom

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Dezert/RaňajkyKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

4

porcí
Čas prípravy

30

minút
Doba pečenia

40

minút

Najlepší cuketový chlebíček, aký som kedy jedla! A dokonca poteší aj vegánov. Čokoládový krém z batátov je už len dokonalou čerešničkou na torte.

Suroviny

  • Chlebíček
  • 200 g cukety

  • 100 g repkového oleja

  • 35 g kakaa

  • 180 g trstinového cukru

  • 1/2 lyžičky soli (1/4 na cuketu a 1/4 do cesta)

  • 220 ml vody

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • 220 g hladkej špaldovej múky

  • 1 vrchovatá lyžička jedlej sódy

  • Krém
  • 300 g batátov

  • 100 g horkej čoklády (70% kakaa)

  • 40 g masla (pre vegan verziu kokosového oleja)

  • štipka soli

  • 50 ml kokosového mlieka

Postup

  • Trúbu si predhrejeme na 180°C. Batáty umyjeme, zo všetkých strán prepichneme vidličkou a pečieme asi hodinu, kým úplne zmäknú.
  • Chlebíček
  • Medzitým si upečieme chlebíček. Formu na chlebíček vyložíme papierom na pečenie.
  • Cuketu nastrúhame nahrubo, pridáme 1/4 lyžičky soli a premiešame.
  • V zvlášť mise zmiešame všetky ostatné suroviny na chlebíček. Nakoniec pridáme cuketu, z ktorej sme v rukách dobre vymačkali vodu.
  • Všetko spolu mixérom prešľaháme. Nalejeme do formy a pečieme asi 40 minút. Či už je chlebík upečený zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do stredu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, máme hotovo. Tmavá forma na chlebíček vystlaná papierom na pečenie čokoládové cesto vo forme pred pečením drevený stôl
  • Krém
  • Vychladnuté batáty ošúpeme a nakrájame na kocky.
  • Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s maslom/kokosovým olejom.
  • V mixéri dohladka rozmixujeme batáty, roztopenú čokoládu, štipku soli a kokosové mlieko. Dáme ho aspoň na 30 minút do chladničky.
  • Dokončenie
  • Vychladnutý chlebík vyberieme z formy.Upečený čokoládový chlebíček na mriežke papier na pečenie drevený stôl
  • Navrch navrstvíme krém, prípadne posypeme nasekanými orechami a máme hotovo. 🙂 Upečený čokoládový chlebíček na mriežke potretý čokoládovým krémom papier na pečenie drevený stôlČokoládový chlebíček s čokoládovým krémom posypaný nasekanými mandľami na drevenej bielej tácke kúsok noža drevený stôl

Poznámky