Vianoce sú za nami, koláčiky zjedené a ja som potrebovala upiecť nejaký nie moc presladený dezert ku káve. Voľba padla na tento čokoládový koláč so sušenými slivkami namočenými v alkohole. Je hutný, veľmi čokoládový a výborný. Máte ho upečený do hodinky, potom už len vydržať, kým vychladne a je to. 🙂
Čokoládový koláč so sušenými slivkami
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: JednoduchéPočet porcií
10
Čas prípravy
30
minútDoba pečenia
30
minútHriešne dobrý čokoládový koláč plný sušených sliviek namočených v alkohole, recept ako stvorený do chladného januárového počasia.
Suroviny
250 g sušených sliviek
70 ml koňaku, brandy alebo rumu
50 g masla
20 g holandského kakaa
100 g čokolády na varenie (ideálne 70% kakaa)
170 g krupicového cukru
4 bielky
80 g hladkej múky
1 lyžička mletej škorice
kyslá smotana na podávanie
Postup
- Slivky prekrojíme na polovicu, zalejeme alkoholom a aspoň pol hodinu necháme odpočívať. Ak máte moc tvrdé a suché slivky, prelejte ich najskôr trochou horúcej vody.
- Trúbu si predhrejeme na 190°C.
- Dno tortovej formy s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie a boky dobre vymastíme maslom.
- Kakao, čokoládu nalámanú na kocky, maslo a 140 g cukru dáme do menšieho hrnca, prilejeme 100 ml vriacej vody a na slabom plameni za stáleho miešania pomaly zohrievame. Keď sa čokoláda a maslo rozpustia a vznikne nám hladká čokoládová zmes, odstavíme. Necháme trochu schladnúť.
- Z bielkov ušľaháme stredne tuhý sneh (keď vytiahneme metličky, tak sa nám špičky snehu ešte mierne zohýbajú dolu). Po častiach zašľaháme zvyšných 30 g cukru.
- K snehu preosejeme múku so škoricou a cukrárskou stierkou jemne premiešame.
- Pridáme čokoládovú zmes a opäť opatrne zapracujeme.
- Slivky precedíme (zvyšný alkohol si ešte odložíme).
- Cesto vlejeme do formy a navrch naukladáme slivky. Pri pečení sa zaboria do cesta. Povrch koláča pokvapkáme trochou zvyšného alkoholu a pečieme asi pol hodinu. Či už je koláč upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotový.
- Necháme vychladnúť a podávame s kopčekom kyslej smotany.
Poznámky
- Recept mám z knihy Koláče z Edice Apetit.