Hot cross buns, úžasné britské žemličky, sa tradične pečú na Veľkú noc a väčšinou sú výrazne korenené a plné sušeného ovocia. Táto verzia neubrala na korení, ale ovocie je nahradené čokoládou a rozhodne nie je čo ľutovať. 🙂
Žemličky sú mäkučké a nadýchané, plné roztopených kúskov čokolády a čerešničkou je čokoládový krížik na vrchu, ktorý si nesú už v názve a má náboženský význam, aby aj nie, na Veľkú noc. 😀 Ak chcete tento rok skúsiť upiecť aj niečo menej tradičné, tieto žemličky rozhodne stoja za to. 🙂
Čokoládové Hot Cross Buns
Chod: Raňajky/DezertKuchyňa BritskáNáročnosť: Jednoduché4
porcí30
minút40
minútHot cross buns, tradičné britské veľkonočné žemličky doplnené o kúsky horkej čokolády a čokoládovú polevu sú úžasné.
Suroviny
- Kvások
7 g sušeného droždia
3 lyžice trstinového cukru
150 ml vlažného mlieka
- Cesto
100 g špaldovej celozrnnej múky
125 g hladkej múky
2 lyžice trstinového cukru
1 lyžička mletej škorice
1/2 lyžičky perníkového korenia
štipka muškátového oriešku
štipka soli
4 lyžice roztopeného masla
80 g horkej čokolády nasekanej nadrobno
- Poleva
20 g horkej čokolády
2 lyžičky masla
Postup
- Sušené droždie zmiešame s trstinovým cukrom, zalejeme vlažným (nie horúcim) mliekom a premiešame. Kvások necháme 10 minút odstáť.
- Vo veľkej mise zmiešame celozrnnú múku, hladkú múku, cukor, škoricu, perníkové korenie, muškátový oriešok a soľ. Pridáme roztopené maslo a kvások a vymiesime cesto. Nakoniec vmiesime nasekanú čokoládu.
- Misu zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť na teplom mieste.
- Trúbu predhrejeme na 170°C a hlbší malý plech alebo formu na pečenie dobre vymažeme maslom.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí, z každej vytvarujeme bochník a ukladáme ich na plech s malými rozostupmi. Necháme ešte 20 minút podkysnúť.
- Pečieme na 170°C asi 25 minút.
- Keď žemličky vychladnú, vo vodnom kúpeli roztopíme 20 g čokolády s 2 lyžičkami masla a polevou nakreslíme na každú žemličku krížik.