Po klasickej šľahačkovej bábovke a netradičnej Margot bábovke je tu ďalšia do zbierky: cisárska bábovka s čokoládou a orechmi. Je tak výborná, že si z týchto troch snáď zaslúži prvé miesto! 🙂
Kúsky nasekaných vlašských orechov a horkej čokolády v nadýchanom ceste s vôňou vanilky…to jednoducho treba ochutnať. 😉
Cisárska bábovka s čokoládou a orechami
Chod: Dezert/RaňajkyKuchyňa RakúskaNáročnosť: Jednoduché10
porcí20
minút50
minútNadýchaná vláčna bábovka plná orechov a čokolády. Je to skutočne kráľovná medzi bábovkami.
Suroviny
150 g hladkej múky
150 g polohrubej múky
1,5 lyžičky prášku do pečiva
80 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
80 g nahrubo nasekanej horkej čokolády
300 g zmäknutého masla
300 g práškového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)
štipka soli
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
6 vajec (izbovej teploty)
maslo a plátky mandlí na vysypanie formy
Postup
- Rúru predhrejeme na 170°C. Formu na bábovku poriadne vymastíme maslom a vysypeme plátkami mandlí.
- Do misy preosejeme hladkú aj polohrubú múku spolu s práškom do pečiva. Vmiešame orechy a čokoládu.
- Do ďalšej misy dáme zmäknuté maslo, práškový cukor, vanilku, citrónovú kôru a štipku soli. Mixérom dobre vymiešame na hladký krém.
- V zvlášť mise vyšľaháme celé vajcia do svetložltej peny.
- Do misy s maslom po tretinách postupne pridávame múčnu zmes a vyšľahané vajcia.
- Cesto vlejeme do formy a pečieme 50-60 minút. Či už je bábovka upečená zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo.
- Bábovku necháme chvíľu postáť vo forme a potom ju vyklopíme na podnos.
Poznámky
- Recept mám z blogu Zápisník pana Cuketky.