Vždy sa pri pečení snažím využiť sezónne ovocie. V dezertoch je čerstvé ovocie jednoducho vždy najlepšie a zároveň mám tak k jednotlivým dezertom vytvorené krásne spomienky. Chuť čerešňového koláča mi napríklad pripomína leto u babičky, jablká a orechy zasa farebnú chladnú jeseň a vôňa škorice a pomarančov Vianoce. 🙂
Teraz máme polovicu júna, čo znamená moju obľúbenú sezónu jahôd a čerešní. Čerešňové koláče milujem a tento je jeden z mojich najobľúbenejších. Je rýchly a jednoduchý, šťavnaté mandľové cesto je doplnené sviežim smotanovým krémom a čerstvými čerešňami. Do cesta nejde múka, takže je vhodný aj pre ľudí, ktorí nemôžu lepok. Tak sa pustite do pečenia a ja zatiaľ pripravím jahodový dezert, ktorý bude nabudúce. 😉
Bezlepkový mandľový koláč s čerešňami a mascarpone
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché8
servings45
minút50
minútVýborný letný čerešňový koláč s bezlepkovým mandľovým cestom a ľahkým krémom z mascarpone.
Suroviny
140 g jemne mletých mandlí
140 g masla
140 g trstinového cukru
2 vajcia
1 lyžička vanilkového extraktu (o tom ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky)
200 g čerešní (odkôstkovaných)
2 lyžice trstinového cukru
250 g mascarpone
2 lyžičky práškového cukru
čerešne na ozdobu
plátky mandlí na posypanie
Postup
- V kuchynskom robote zmixujeme mandle, maslo, cukor, vajcia a vanilkový extrakt. Čerešne rozpolíme, odkôstkujeme a v miske zmiešame s 2 lyžicami trstinového cukru.
- Trúbu si predhrejeme na 180°C. Dno aj boky kruhovej tortovej formy s priemerom 16 cm vystelieme papierom na pečenie. Na dno formy vlejeme ½ cesta a naukladáme čerešne s trstinovým cukrom.
- Na čerešne natrieme druhú ½ cesta a dáme piecť. Pečieme asi 50 minút dozlatova. Keď sa nám bude zdať, že už je koláč upečený, skúsime do stredu zapichnúť drevenú špajdľu a ak po vytiahnutí nebude od cesta, korpus je hotový.
- Korpus musíme nechať vychladnúť vo forme, pretože je za tepla veľmi krehký. Zatiaľ si v miske krátko a na nízkych otáčkach vyšľaháme mascarpone s 2 lyžičkami práškového cukru.
- Keď koláč vychladne, odstránime formu a navrch pomocou cukrárskej stierky nanesieme krém. Dozdobíme čerešňami, plátkami mandlí a posypeme práškovým cukrom.