K veciam, ktoré mám na cestovaní najradšej, patrí spoznávanie miestnych dezertov. Bohužiaľ, nemôžem všetky tieto dezerty ochutnať priamo v ich domove, vynahrádzam si to ale ich prípravou doma, čím môžem spoznávať aspoň kúsok z inej krajiny a jej kultúry. 🙂
Jedným z mojich obľúbených národných dezertov, je baklava. Tento sladký zákusok s chuťou orechov a medu je populárny v Turecku a na Balkáne. Pokiaľ chcete rodinu prekvapiť niečím exotickým, skúste im upiecť baklavu podľa tohto receptu. Množstvo cukru som znížila na polovicu oproti pôvodnému receptu a tak sa tu pekne dopĺňa sladkosť medu so sviežosťou citrónu.
Originál baklava sa robí z filo cesta, ktorého pláty sú tenké ako papier. Pokiaľ máte čas a chuť pripraviť si filo cesto doma, pekne popísaný postup nájdete napr. na stránke Koření života. Kupované filo cesto je ale super a mám ho schválené svojou balkánskou známou, takže na ňom určite nebude nič zlé. 🙂 Ak sa vám nepodarí filo cesto zohnať, môžete kľudne použiť na tenko vyvaľkané lístkové cesto a na každú vrstvu použiť iba jeden plát cesta. Nebude to síce úplne autentické, bude to však určite rovnako výborné.
A viete, čo ešte je na baklave super? Že je každým dňom lepšia a lepšia. Keď sa trochu rozleží, je krásne šťavnatá a v chladničke vám vydrží aj 14 dní, takže ste pripravení na každú nečakanú návštevu. 😉
Baklava – sladký turecký dezert
Chod: DezertKuchyňa Turecko, BalkánNáročnosť: Jednoduché14
servings1
hodina50
minútOriginál baklava z vrstiev tenkého cesta, vlašských orechov s vôňou škorice, preliata medovým sirupom.
Suroviny
120 g filo cesta
½ šálky rozpusteného masla
200 g vlašských orechov
1 lyžička škorice
60 g trstinového cukru
30 ml citrónovej šťavy
100 ml vody
5 polievkových lyžíc medu
Postup
- Orechy nasekáme nahrubo a asi hrsť si odložíme na posypanie upečenej baklavy. Zvyšok orechov zmiešame so škoricou. Zapekaciu formu 20×20 cm dobre vymažeme rozpusteným maslom a začíname skladať baklavu.
- Baklavu skladáme podľa toho, koľko máme plátov cesta. Podstatné je, aby spodná a vrchná vrstva boli hrubšie. Veľmi dôležité je, aby sme každý plát cesta potreli alebo pokvapkali rozpusteným maslom. Takže aj v prípade, že dávame na seba 5 plátov cesta, každý z nich zvlášť potrieme maslom. Rovnako orechy vždy pokvapkáme maslom.
- Orechy si rozdelíme na tri časti.
Pri 15 plátoch cesta skladáme baklavu takto: 5 plátov cesta → orechy → 2 pláty cesta → orechy → 2 pláty cesta → orechy → 5 plátov cesta.
Pokiaľ máte plátov viac, orechy si rozdeľte na viac menších častí a pridávajte vrstvy orechov vždy oddelené 2 plátmi cesta. Vrch baklavy dobre potrieme maslom a ešte pred pečením baklavu nakrájame. Dáme si záležať na tom, aby sme prerezali aj spodné pláty. - Pečieme v trúbe vyhriatej na 180°C najskôr 10 minút, potom znížime teplotu na 150°C a pečieme asi 40 minút dozlata. Medzitým si pripravíme sirup. V menšom hrnci zmiešame trstinový cukor s vodou a pridáme med. Za stáleho miešania privedieme k varu a za občasného premiešania varíme 10 minút na slabom plameni. Nakoniec vlejeme citrónovú šťavu a ešte asi 3 minúty povaríme. Odstavíme a necháme chladnúť. Ešte horúcu baklavu rovnomerne prelejeme vlažným sirupom, posypeme nasekanými orechmi a necháme odležať minimálne cez noc pri izbovej teplote.
Poznámky
- Receptom som sa inšpirovala na stránke Koření Života…tak chutná svět.