Recept na pekanový koláč (pecan pie) je jeden z najstarších amerických receptov. Kombinácia krehkého kakaového cesta a čokoládovej náplne plnej lahodného sirupu a pekanových orechov je jednoducho úžasná.
Do náplne ide zlatý sirup, ktorý sa veľmi často používa v anglickej a americkej kuchyni a dá sa už zohnať aj u nás, tak ak chcete vyskúšať upiecť niečo netradičné, tento koláč je to pravé orechové. 🙂
Americký koláč s čokoládou a pekanovými orechmi
Chod: DezertKuchyňa AmerickáNáročnosť: Stredne náročný12
servings1
hodina45
minútHriešny čokoládový koláč plný pekanových orechov ako stvorený na chladné jesenné dni.
Suroviny
- Cesto
150 g hladkej múky
50 g kakaa
1/2 lyžičky prášku do pečiva
2 štipky soli
2 lyžice krupicového cukru
90 g vychladeného masla
1 väčšie vajce
- Náplň
300 ml zlatého sirupu
150 g horkej čokolády nasekanej na malé kúsky
3 lyžice masla
3 vajcia
230 g nahrubo nasekaných pekanových orechov (ja som použila pol na pol pekanové a vlašské orechy)
Postup
- Cesto
- Múku zmiešame s kakaom, práškom do pečiva, soľou a cukrom. Pridáme vychladené maslo nakrájané na drobné kúsky a prstami máslo zapracujeme do cesta.
- Vmiešame vajce a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
- Trúbu predhrejeme na 180 °C a koláčovú formu s priemerom 25 cm vymastíme maslom a dno vystelieme papierom na pečenie.
- Náplň
- V hrnci zohrejeme zlatý sirup, odstavíme a pridáme čokoládu a maslo a miešame, kým sa rozpustia. Postupne vmiešame vajcia a nakoniec aj nasekané orechy.
- Dokončenie
- Cesto vyvaľkáme medzi dvoma kusmi potravinárskej fólie a prenesieme do formy. Pomôžeme si tak, že cesto namotáme na valček a s jeho pomocou ho prenesieme do formy. Pre príklad môžete mrknúť na toto video Jamieho (preskočte rovno na 2:50). Ak by sa vám cesto pretrhlo, v pohode môžete trhlinu zaplátať kúskom prečnievajúceho cesta. 😉
- Dno aj kraje dobre pritlačíme a prečnievajúce cesto odrežeme. Vlejeme čokoládovú náplň.
- Pečieme na 180°C na 45-55 minút. Po upečení necháme dobre vychladnúť. Pred podávaním môžeme posypať nastrúhanou čokoládou.
Poznámky
- Recept mám z knihy Koláče z Edice Apetit.