Americký koláč s čokoládou a pekanovými orechmi

Recept na pekanový koláč (pecan pie) je jeden z najstarších amerických receptov. Kombinácia krehkého kakaového cesta a čokoládovej náplne plnej lahodného sirupu a pekanových orechov je jednoducho úžasná.

Do náplne ide zlatý sirup, ktorý sa veľmi často používa v anglickej a americkej kuchyni a dá sa už zohnať aj u nás, tak ak chcete vyskúšať upiecť niečo netradičné, tento koláč je to pravé orechové. 🙂

Americký koláč s čokoládou a pekanovými orechmi

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa AmerickáNáročnosť: Stredne náročný
Servings

12

servings
Prep time

1

hodina 
Cooking time

45

minút

Hriešny čokoládový koláč plný pekanových orechov ako stvorený na chladné jesenné dni.

Suroviny

  • Cesto
  • 150 g hladkej múky

  • 50 g kakaa

  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva

  • 2 štipky soli

  • 2 lyžice krupicového cukru

  • 90 g vychladeného masla

  • 1 väčšie vajce

  • Náplň
  • 300 ml zlatého sirupu

  • 150 g horkej čokolády nasekanej na malé kúsky

  • 3 lyžice masla

  • 3 vajcia

  • 230 g nahrubo nasekaných pekanových orechov (ja som použila pol na pol pekanové a vlašské orechy)

Postup

  • Cesto
  • Múku zmiešame s kakaom, práškom do pečiva, soľou a cukrom. Pridáme vychladené maslo nakrájané na drobné kúsky a prstami máslo zapracujeme do cesta.
  • Vmiešame vajce a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.Vymiesené krehké kakaové cesto v guličke na mramorovom povrchu
  • Trúbu predhrejeme na 180 °C a koláčovú formu s priemerom 25 cm vymastíme maslom a dno vystelieme papierom na pečenie.
  • Náplň
  • V hrnci zohrejeme zlatý sirup, odstavíme a pridáme čokoládu a maslo a miešame, kým sa rozpustia. Postupne vmiešame vajcia a nakoniec aj nasekané orechy. Hrniec s čokoládovým krémom metlička na šľahanie s obal s vajciami na mramorovom povrchu
  • Dokončenie
  • Cesto vyvaľkáme medzi dvoma kusmi potravinárskej fólie a prenesieme do formy. Pomôžeme si tak, že cesto namotáme na valček a s jeho pomocou ho prenesieme do formy. Pre príklad môžete mrknúť na toto video Jamieho (preskočte rovno na 2:50). Ak by sa vám cesto pretrhlo, v pohode môžete trhlinu zaplátať kúskom prečnievajúceho cesta. 😉
  • Dno aj kraje dobre pritlačíme a prečnievajúce cesto odrežeme. Vlejeme čokoládovú náplň.Forma na koláč s krehkým kakaovým cestom poliaty náplňou z čokolády a pekanových a vlašských orechov
  • Pečieme na 180°C na 45-55 minút. Po upečení necháme dobre vychladnúť. Pred podávaním môžeme posypať nastrúhanou čokoládou.Kúsok čokoládového koláča s krehkým kakaovým cestom a náplňou z pekanových a vlašských orechov na bielom tanieri dezertná vidlička v pozadí celý kolár vo forme tmavé pozadie bambusová podložka pod tanierom obsypané vlašskými orechmi kúsok horkej čokolády

Poznámky

Pridať komentár