V hlavnej úlohe čokoláda. K tomu šľahačka a zopár ďalších surovín a výsledný dezert je láska na prvé ochutnanie. Ešte teplá pečená čokoláda s karamelovou krustou navrchu, k tomu šálka dobrej kávy a aj pochmúrne jesenné dni sú hneď o niečo krajšie. 🙂
Skvelá pečená čokoláda
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: JednoduchéPočet porcí
4
porcíČas prípravy
30
minútDoba pečenia
40
minútHorká čokoláda so smotanou pod jemnou karamelovou krustou, tak jednoduché a pritom tak výborné!
Suroviny
600 ml smotany na šľahanie
1 vanilkový struk alebo pár kvapiek vanilkového extraktu
300 g horkej čokolády (min. 70% kakaa)
4 žĺtky
60 g práškového cukru
4 lyžice krupicového cukru
Postup
- Smotanu vlejeme do menšieho hrnca a vmiešame vanilkový extrakt. Ak používame vanilkový struk, tak ho rozrežeme a do smotany vyškriabeme semienka a prihodíme aj rozrezaný struk.
- Smotanu zahrejeme tak, aby sa z nej mierne parilo a odstavíme. Necháme 5 minút odpočinúť a potom vyberieme vanilkový struk.
- Rúru predhrejeme na 170°C.
- Čokoládu nasekáme nadrobno a vmiešame do horúcej smotany. Miešame metličkou, kým sa čokoláda rozpustí.
- Žĺtky prešľaháme s práškovým cukrom a vmiešame do čokoládovej smotany. Krém vylejeme do 8 zapekacích misiek.
- Misky naukladáme do hlbokého plechu, na dno plechu vylejeme horúcu vodu a dáme na 35 minút do rúry piecť.
- Po upečení necháme mierne vychladnúť. V tomto stave môžeme tiež odložiť do chladničky do druhého dňa, kedy už len dezert dokončíme.
- Pred podávaním povrch krému poprášime krupicovým cukrom. V rúre rozpálime vrchný gril a cukrový povrch zapečieme, kým skaramelizuje. Ihneď servírujeme.
Poznámky
- Ak milujete čokoládu, určtie mrknite aj na zoznam 10 najlepších čokoládových dezertov alebo Gaštanovo-čokoládovú penu, mňam, ďalšia jesenná klasika, ktorá u nás nesmie chýbať. 🙂