Panna cotta je na blogu už v mnohých verziách, ale stále ma neprestáva baviť skúšať jej rôzne obmeny. Tak jednoduchá príprava, toľko možností ochutenia a tak dobrý výsledok! 🙂
Tonka fazule som použila už v recepte na Crème brûlée a toto korenie s vanilkovo-karamelovou arómou sa perfektne hodí aj k panna cotte. Ale ak nemáte náladu či prostriedky zháňať ich, kľudne ich v recepte môžete nahradiť vanilkou.
Ak vám panna cotta zachutila, rozhodne doporučujem skúsiť aj ďalšie, ktoré sú na blogu: čokoládovú, jogurtovú s medom a orechami, bazovú, letnú melónovú či klasiku klasík vanilkovú. Ktorá je z nich najlepšia vybrať nedokážem, skvelé sú všetky! 😉
Panna cotta s tonka fazuľou, pečenými jahodami a drobenkou
Chod: DezertKuchyňa TalianskoNáročnosť: Jednoduché4
porcí50
minút1
hodina5
minútSpojenie ľahkej panna cotty, exotickej tonky, pečených jahôd a chrumkavej posýpky je dokonalé!
Suroviny
- Panna cotta
3 plátky želatíny
240 ml plnotučného mlieka
240 ml smotany na šľahanie (33%)
30 g krupicového cukru
1 Tonka fazuľka
- Pečené jahody
200 g jahôd
1 lyžica krupicového cukru
1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- Drobenka
30 g hladkej múky
15 g zmäknutého masla
15 g trstinového cukru
Postup
- Panna cotta
- Tonka fazuľku nastrúhame najemno a dáme ju do rendlíku s mliekom, smotanou a cukrom. Za stáleho miešanie zahrievame tesne pod bod varu (nevaríme). Odstavíme a necháme 20 minút postáť.
- Plátky želatíny necháme 10 minút nabobtnať v studenej vode. Potom z nich vymačkáme vodu a pridáme ich do teplej smotany. Miešame až kým sa želatína nerozpustí.
- Panna cottu precedíme cez jemné sitko do 4 menších pohárikov. Necháme vychladnúť a potom ešte dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky stuhnúť.
- Pečené jahody
- Rúru predhrejeme na 150°C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Jahody nakrájame na štvrtiny, zmiešame s cukrom a vanilkovým extraktom a rozprestrieme na plech. Pečieme 45 minút.
- Vychladnuté jahody (aj so sirupom, ktorý pri pečení vznikol) dáme na vrch stuhnutej panna cotty.
- Drobenka
- V menšej miske prstami zmiešame múku, maslo a cukor do pieskovej konzistencie.
- Plech vystelieme papierom na pečenie a drobenku naň rozsypeme v jednej tenkej vrstve. Pečieme 20 minút v rúre vyhriatej na 150°C. Necháme vychladnúť a nalámanou drobenkou posypeme panna cotty.