Panna cotta s tonka fazuľou, pečenými jahodami a drobenkou

Panna cotta je na blogu už v mnohých verziách, ale stále ma neprestáva baviť skúšať jej rôzne obmeny. Tak jednoduchá príprava, toľko možností ochutenia a tak dobrý výsledok! 🙂

Tonka fazule som použila už v recepte na Crème brûlée a toto korenie s vanilkovo-karamelovou arómou sa perfektne hodí aj k panna cotte. Ale ak nemáte náladu či prostriedky zháňať ich, kľudne ich v recepte môžete nahradiť vanilkou.

Ak vám panna cotta zachutila, rozhodne doporučujem skúsiť aj ďalšie, ktoré sú na blogu: čokoládovú, jogurtovú s medom a orechami, bazovú, letnú melónovú či klasiku klasík vanilkovú. Ktorá je z nich najlepšia vybrať nedokážem, skvelé sú všetky! 😉

Panna cotta s tonka fazuľou, pečenými jahodami a drobenkou

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa TalianskoNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

4

porcí
Čas prípravy

50

minút
Doba pečenia

1

hodina 

5

minút

Spojenie ľahkej panna cotty, exotickej tonky, pečených jahôd a chrumkavej posýpky je dokonalé!

Suroviny

  • Panna cotta
  • 3 plátky želatíny

  • 240 ml plnotučného mlieka

  • 240 ml smotany na šľahanie (33%)

  • 30 g krupicového cukru

  • 1 Tonka fazuľka

  • Pečené jahody
  • 200 g jahôd

  • 1 lyžica krupicového cukru

  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu

  • Drobenka
  • 30 g hladkej múky

  • 15 g zmäknutého masla

  • 15 g trstinového cukru

Postup

  • Panna cotta
  • Tonka fazuľku nastrúhame najemno a dáme ju do rendlíku s mliekom, smotanou a cukrom. Za stáleho miešanie zahrievame tesne pod bod varu (nevaríme). Odstavíme a necháme 20 minút postáť.
  • Plátky želatíny necháme 10 minút nabobtnať v studenej vode. Potom z nich vymačkáme vodu a pridáme ich do teplej smotany. Miešame až kým sa želatína nerozpustí.
  • Panna cottu precedíme cez jemné sitko do 4 menších pohárikov. Necháme vychladnúť a potom ešte dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky stuhnúť.
  • Pečené jahody
  • Rúru predhrejeme na 150°C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  • Jahody nakrájame na štvrtiny, zmiešame s cukrom a vanilkovým extraktom a rozprestrieme na plech. Pečieme 45 minút.
  • Vychladnuté jahody (aj so sirupom, ktorý pri pečení vznikol) dáme na vrch stuhnutej panna cotty.
  • Drobenka
  • V menšej miske prstami zmiešame múku, maslo a cukor do pieskovej konzistencie.
  • Plech vystelieme papierom na pečenie a drobenku naň rozsypeme v jednej tenkej vrstve. Pečieme 20 minút v rúre vyhriatej na 150°C. Necháme vychladnúť a nalámanou drobenkou posypeme panna cotty.Tri sklené poháre s bielou panna cottou, pečenými jahodami a posypané zlatou drobenkou na drevenom stole