Ľahká vanilková panna cotta s malinovým prelivom

Keby som mala vybrať jeden letný dezert, ktorý sa hodí asi na každú príležitosť, či už je to grilovačka na záhrade, svadba, či len poobedňajšia kávička, určite by to bola panna cotta. Táto tradičná talianska pochúťka je jednoduchá na prípravu a pritom tak výborná!


Na blogu už je recept na čokoládovú panna cottu, dnes mám pre vás recept na klasickú svetlú verziu, s jemnou chuťou vanilky a preliatu malinovou omáčkou, ktorá panna cottu povyšuje na kráľovnú letných dezertov. 🙂

Ľahká vanilková panna cotta s malinovým prelivom

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa TalianskaNáročnosť: Jednoduché
Servings

4

servings
Prep time

15

minút
Cooking time

8

minút

Tradičná vanilková panna cotta preliata sviežou vanilkovou omáčkou je ako stvorená na leto.

Suroviny

  • 2 lyžičky jemne mletej želatíny (mne sa osvedčila jemne mletá želatína “na stuženie krémov” Dr.Oetker)

  • 500 ml smotany na šľahanie

  • 40 g preosiateho práškového cukru

  • 1 vanilkový struk alebo pár kvapiek vanilkového extraktu (o tom ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky)

  • 200 g malín (čerstvých alebo mrazených)

  • cukor na malinovú omáčku podľa chuti

Postup

  • Do menšej misky dáme 2 lyžice vody, vsypeme želatínu a necháme 5 minút postáť.
  • Smotanu vlejeme do menšieho hrnca a vmiešame cukor a vanilkový extrakt. Ak používame vanilkový struk, tak ho rozrežeme a do smotany vyškriabeme semienka. 
  • Na miernom plameni za občasného premiešania privedieme k varu. Pridáme nabobtnanú želatínu a asi 1-2 minúty povaríme, aby sa želatína rozpustila.
  • Uvarenú smotanu precedíme cez jemné sitko, ktoré zachytí prípadné kúsky nerozpustenej želatíny a vlejeme do 4 menších misiek či pohárov. Panna cottu dáme stuhnúť aspoň na 4 hodiny do chladničky.
  • Ak používame mrazené maliny, tak ich chvíľku povaríme s krupicovým cukrom v menšom hrnci, rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Pred podávaním necháme vychladnúť. Ak máme maliny čerstvé, stačí keď ich rozmixujeme spolu s práškovým cukrom a tiež prepasírujeme. Zopár čerstvých malín si necháme na ozdobu.
  • Vychladenú panna cottu polejeme malinovou omáčkou a dozdobíme čerstvými malinami. Ja som ešte vrch posypala rozdrtenými mrazom sušenými malinami ale to je už len kozmetická záležitosť, ktorú môžete kľudne vynechať. 🙂

Poznámky

Summary
recipe image
Recipe Name
Vanilková panna cotta s malinovým prelivom
Author Name
Published On